Mrkvová polévka je ideální pokrm pro zahřátí v chladných dnech a doplnění vitamínů. Ačkoliv je sama o sobě velmi lahodná, dá se s ní různě experimentovat a zkoušet nové kombinace. Jak chutná mrkvový krém s kokosovým mlékem? A jak připravit zdravou mrkvovou polévku?
O pozitivních účincích mrkve na lidské tělo není sporu. Mimo jiné snižuje riziko srdečního záchvatu, mrtvice a infarktu, zvyšuje průtok krve, posiluje imunitní systém, podporuje trávení a zažívání, zlepšuje zrak, urychluje hojení ran a má antibakteriální účinky.
Není přitom nutné ji chroupat jen tak samotnou. Koho by to taky bavilo? Z mrkve se dá připravit spousta nápaditých pokrmů, jako je třeba zeleninová polévka, mrkvová pomazánka nebo také dušená mrkev s hráškem. V různých variacích uspokojí malé děti, vegany, celiaky i fanoušky exotických kuchyní.
TIP: Vyzkoušet můžete také mrkvovou polévku s bramborem nebo některou z těchto jednoduchých polévek.
Krémová mrkvová polévka
Krémová mrkvová polévka se připravuje z běžně dostupných ingrediencí, ale chutná gurmánsky. Tento recept je hotový za 30 minut a za pomoci 1 hrnce. Hedvábně jemnou strukturu a bohatou chuť si zamiluje každý, kdo polévku ochutná.
Ingredience:
- 6 proužků slaniny nakrájených na kousky
- 1 velká žlutá cibule nakrájená na kostičky (2 šálky)
- 1 řapík celeru nakrájený na kostičky (1/2 šálku)
- 900 g mrkve (8 velkých, oloupaných a nakrájených na kolečka)
- 2 stroužky česneku, nastrouhané
- 2 lžičky mořské soli nebo podle chuti
- 1/8 lžičky černého pepře
- 4 šálky kuřecího vývaru nebo bujónu
- 1/2 šálku mléka
- 1/2 šálku smetany ke šlehání a další na ozdobu
- 2 lžíce petrželky na ozdobu (volitelně)
Postup:
Ve velkém hrnci opečeme slaninu a vyjmeme ji děrovanou lžící. Do stejného hrnce s vyškvařeným slaninovým tukem přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, celer a mrkev a vaříme 6 až 8 minut, dokud cibule nezměkne (nesmí zhnědnout).
Přidáme prolisovaný česnek, 2 lžičky soli a 1/8 lžičky černého pepře a mícháme další minutu. Přidáme 4 šálky kuřecího vývaru, přivedeme k varu, poté částečně přiklopíme a vaříme 20 až 25 minut, nebo dokud mrkev nezměkne.
Polévku po částech zpracujeme v mixéru nebo použijeme ponorný mixér. Vrátíme ji do hrnce a vmícháme 1/2 šálku husté smetany a 1/2 šálku mléka. Podle chuti osolíme a opepříme. Nyní můžeme podávat.
Mrkvová polévka se zázvorem
Tato snadná mrkvovo-zázvorová polévka z pár ingrediencí je skvělá na zahřátí za chladných večerů. Má šťavnatou krémovou konzistenci z rozmixované mrkve a je zcela veganská – neobsahuje mléko ani smetanu! Jde o skvělou volbu, co dnes uvařit k večeři.
Ingredience:
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 šálek nakrájené žluté cibule
- 3 rozetřené stroužky česneku
- 2 vrchovaté šálky nakrájené mrkve
- 1½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžíce jablečného octa
- 3 až 4 šálky zeleninového vývaru
- mořská sůl a čerstvý černý pepř
- 1 lžička javorového sirupu nebo podle chuti (volitelně)
- kokosové mléko na ozdobu (volitelně)
- pesto (volitelně)
Postup:
Olivový olej rozehřejeme ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidáme cibuli a velkou špetku soli a pepře a za občasného míchání vaříme do změknutí asi 8 minut. Do hrnce přidáme rozmačkané stroužky česneku (později se rozmixují) a mrkev a za občasného míchání vaříme dalších asi 8 minut.
Vmícháme zázvor, poté přidáme jablečný ocet a nakonec přilijeme 3 až 4 šálky vývaru podle požadované konzistence. Snížíme teplotu varu a vaříme, dokud mrkev nezměkne – asi 30 minut.
Necháme mírně vychladnout a přendáme do mixéru. Rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a případně přidáme koření a javorový sirup. Mrkvovou polévku se zázvorem podáváme s kapkou kokosového mléka a/nebo případně s pestem.
Mrkvová polévka s kokosovým mlékem
Co takhle vyzkoušet sytou mrkvovou polévku s kokosovým mlékem, která je jemně kořeněná a dobře se hodí jako rustikální předkrm? Příprava je jednoduchá, zabere cca 10 minut a následně 25 minut trvá vaření. Z uvedeného množství surovin připravíme asi 6 porcí mrkvového krému s kokosovým mlékem.
Ingredience:
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 1 čerstvý kořen zázvoru, nastrouhaný
- 1 červená chilli paprička, oloupaná a nakrájená na kousky
- 1 lžička jemného kari
- 1 kg mrkve, oloupané a nakrájené na plátky
- 2 stonky citronové trávy
- 2 proužky pomerančové kůry
- 400 ml kokosového mléka
- 700 ml zeleninového vývaru
Postup:
V hrnci s pokličkou rozehřejeme olej. Vhodíme cibuli, česnek, zázvor a chilli a 3 až 5 minut restujeme, dokud nezměknou. Vmícháme kari, mrkev, citronovou trávu a pomerančovou kůru, přiklopíme a vaříme na mírném ohni dalších 10 minut.
Protřepeme plechovku s kokosovým mlékem a pak většinu mléka nalijeme do hrnce spolu se zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu, pak ztlumíme a vaříme 15 minut, dokud mrkev nebude opravdu měkká.
Vyjmeme citronovou trávu a pomerančovou kůru a tyčovým mixérem nebo kuchyňským robotem mrkvový krém s kokosovým mlékem rozmixujeme dohladka. Nabereme do misek, nahoru přidáme zbytek kokosového mléka a případně posypeme kari kořením.
Mrkvová polévka pro děti
V zimním období jsou polévky velmi uklidňující a účinné pokrmy, které pomáhají v boji proti nachlazení a kašli, zlepšují trávení a posilují imunitu. Tuto chutnou mrkvovou polévku s kořením je nejlepší zvolit, pokud dítě nudí obyčejné mrkvové pyré.
Mrkvová polévka pro děti je ideální již od 8 měsíců po zavedení mrkve do jídelníčku. Uspokojí kojence, batolata i větší děti, které se vyhýbají zelenině.
Ingredience:
- 1 velká mrkev (nebo 1 šálek nakrájené mrkve)
- 2 lžíce cibule nakrájené na kousky
- malý kousek zázvoru
- 3 malé stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 1 lžička másla
- 1/4 lžičky římského kmínu
- 1 1/2 šálku vody
- sůl a pepř podle potřeby
Postup:
Mrkev dobře omyjeme pod tekoucí vodou. Oloupeme ji a nakrájíme na malé kostičky. Cibuli, zázvor a česnek nakrájíme nadrobno. Uchováváme je připravené.
Zahřejeme tlakový hrnec se lžičkou másla a přidáme kmín. Poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, zázvor a prolisovaný česnek. 2 minuty mícháme. Následně přimícháme nakrájené kousky mrkve spolu s libovolným množstvím soli a mletým pepřem.
Přidáme vodu a přivedeme k varu. Poté vše společně vaříme pod tlakem na středním plamenu, dokud se neozvou 3 hvízdnutí. Po uvolnění tlaku hrnec otevřeme, vařená mrkev bude měkká a průhledná.
Uvařené ingredience přendáme do mixéru. Rozmělníme je na hladkou pastu s vodou použitou při vaření. Mrkvovou polévku pro děti přecedíme a podáváme.
Polévka z pečené mrkve
Tato klasická mrkvová polévka skvěle pasuje k oblíbeným zimním salátům, sendvičům i svátečním jídlům. Protože se mrkev hodí k mnoha dalším chutím, je to univerzální polévka, která by neměla chybět v repertoáru.
Někoho možná příjemně překvapí, že se tento krém ve skutečnosti připravuje bez smetany. Je to lehká a zdravá mrkvová polévka, nemluvě o tom, že je šetrná i k rozpočtu.
Ingredience:
- 900 g mrkve
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- ¾ lžičky jemné mořské soli
- 1 středně velká žlutá cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované nebo nastrouhané
- ½ lžičky mletého koriandru
- ¼ lžičky mletého kmínu
- 4 šálky zeleninového vývaru (nebo vody)
- 2 šálky vody
- 1 až 2 lžíce nesoleného másla, podle chuti
- 1 ½ lžičky citronové šťávy, podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř, podle chuti
Postup:
Předehřejeme troubu na 400°C a velký plech s okrajem vyložíme pečícím papírem. Připravíme si mrkev. Nejprve ji oloupeme a pak ji úhlopříčně nakrájíme na kousky. Přemístíme ji na plech, přidáme 2 lžíce olivového oleje a ½ lžičky soli.
Promícháme, dokud mrkev nebude lehce obalená olejem a kořením. Uspořádáme ji do jedné vrstvy. Mrkev pečeme, dokud není na okrajích zkaramelizovaná a nedá se snadno propíchnout vidličkou. Trvá to asi 25 až 40 minut, v polovině ji promícháme.
Jakmile je mrkev téměř upečená, rozehřejeme v polévkovém hrnci zbývající 1 lžíci olivového oleje na mírném ohni, dokud se nezačne třpytit. Přidáme cibuli a ¼ lžičky soli. Za občasného míchání vaříme, dokud cibule nezměkne a nezesklovatí, asi 5 až 7 minut.
Přidáme česnek, koriandr a římský kmín. Za stálého míchání vaříme, dokud se směs nerozvoní, asi 30 sekund až 1 minutu. Přilijeme zeleninový vývar a vodu, přičemž dřevěnou lžící nebo pevnou silikonovou stěrkou seškrábneme všechny připečené kousky na dně.
Po vytažení z trouby přidáme do hrnce upečenou mrkev. Směs přivedeme na prudkém ohni k varu a poté podle potřeby snížíme teplotu, aby se udržovala v mírném varu. Vaříme 15 minut, aby se chutě spojily.
Jakmile je mrkvová polévka s koriandrem uvařená, odstavíme hrnec z ohně a necháme ji několik minut chladnout. Poté horkou polévku opatrně přelijeme do mixéru, v případě potřeby po částech.
Přidáme máslo, citronovou šťávu a několik kuliček černého pepře. Mixujeme, dokud nebude polévka zcela hladká. Podle chuti můžeme přisypat další sůl a pepř. Přidáme ještě jednu lžíci másla, kdo by chtěl více sytosti, nebo citronové šťávy, kdo potřebuje větší šmrnc.
Znovu rozmixujeme a podáváme. Tato polévka z pečené mrkve vydrží dobře přikrytá v chladničce asi 4 dny nebo několik měsíců v mrazáku.
Mrkvová polévka s bramborem
Opravdu jednoduchá, středně sladká mrkvová polévka s bramborem a kořením. Na tuto polévku se používá koření, které má ve spíži každý kuchař. Výborně se hodí jako předkrm, protože se dá připravit předem a případně dobře zmrazit.
Ingredience:
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
- 2 řapíky celeru, nahrubo nakrájené
- 2 velké brambory, oloupané a nakrájené na kousky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky pálivého chilli
- 800 ml zeleninového vývaru (připraveného ze 2 kostek bujónu)
- špetka soli a černého pepře
Postup:
Ve velkém hrnci nebo kastrolu rozehřejeme olej. Nakrájenou syrovou zeleninu jemně smažíme na středním plamenu asi 5 minut, dokud mírně nezměkne. Přisypeme kmín, koriandr a chilli, vmícháme je do zeleniny a ještě minutu jemně opékáme.
Přilijeme zeleninový vývar. Přivedeme k varu a poté vaříme 20 minut, dokud zelenina nezměkne. Bramborovo mrkvovou polévku zpracujeme tyčovým mixérem nebo ji přendáme do kuchyňského robotu a rozmixujeme do hladké konzistence.
Pokud je polévka příliš hustá, může být nutné přidat další převařenou horkou vodu. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Bramborovo mrkvovou polévku podáváme s křupavým chlebem a trochou černého pepře.
Thajská mrkvová polévka s bazalkou
Mrkvová polévka inspirovaná thajskou kuchyní z 8 ingrediencí je hotová za 30 minut. Je krémová, veganská i bezlepková, dokonale sladká, pikantní a tak lahodná. Uvedené množství ingrediencí vystačí asi na 4 porce této zdravé mrkvové polévky.
Ingredience:
- 1 lžíce kokosového nebo olivového oleje
- 1/2 velké žluté cibule, nakrájené
- 3 stroužky česneku, nakrájené na kostičky
- 450 g mrkve, oloupané a nakrájené
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky vody
- 1/3 šálku soleného arašídového másla
- 2 lžičky chilli česnekové omáčky
- špetka soli a pepře
Ingredience pro podávání:
- čerstvá bazalka, koriandr nebo máta
- plnotučné kokosové mléko
- hnědý cukr, agávový sirup nebo med
- pálivá omáčka Sriracha
Postup:
Zahřejeme velký hrnec na středním plamenu. Nakrájíme cibuli a česnek na kostičky. Přidáme do hrnce 1 lžíci kokosového nebo olivového oleje (nebo nepřilnavý sprej) a mrkev. Restujeme 5 minut.
Dochutíme špetkou soli a pepře, poté přidáme zeleninový vývar a vodu a promícháme. Přivedeme k mírnému varu a snížíme teplotu na minimum. Přikryjeme a vaříme 20 minut, nebo dokud zelenina nezměkne (vyzkoušíme to tak, že větší kus mrkve rozkrojíme napůl – mělo by to jít snadno).
Přendáme do mixéru (nebo použijeme ponorný mixér) a rozmixujeme do hladké a krémové konzistence (přikryjeme utěrkou pro případ, že by při mixování polévka vytekla z víka).
Do mixéru přidáme arašídové máslo a chilli česnekovou omáčku a rozmixujeme je dohromady. Ochutnáme a podle potřeby okořeníme. Pro trochu sladší chuť přidáme lžíci hnědého cukru (nebo javorového sirupu, agávového nektaru, medu). Pro větší pálivost přidáme více chilli česnekové omáčky.
Thajskou mrkvovou polévku podáváme s čerstvou bazalkou nebo jinými bylinkami dle výběru. Krémový a sladký nádech dodají kapky kokosového mléka. Pro větší pálivost podáváme s omáčkou Sriracha.