pexels-foodie-factor-539451

Tento snadný recept na mrkvovou polévku je skvělým způsobem, jak využít sáček mrkve, který jste zapomněli v šuplíku. Mrkev se vaří společně s aromatickými látkami, jako je cibule, česnek a čerstvé bylinky, a poté se rozmixuje na hedvábně jemnou polévku, která je vynikající k večeři nebo k obědu.

Ingredience

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 stonek celeru, nakrájený
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu nebo petrželky
  • 5 šálků nakrájené mrkve
  • 2 šálky vody
  • 4 šálky kuřecího vývaru nebo zeleninového vývaru
  • ½ lžičky soli
  • Čerstvě mletý pepř podle chuti

Postup

  1. Máslo a olej rozehřejte na středním ohni, dokud se máslo nerozpustí.
  2. Přidejte cibuli a celer a za občasného míchání vařte do změknutí 4 až 6 minut.
  3. Přidejte česnek a tymián (nebo petrželku) a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 10 sekund.
  4. Vmíchejte mrkev. Přidejte vodu a vývar a na prudkém ohni přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte, dokud mrkev nezměkne, asi 25 minut.
  5. Polévku rozmixujte dohladka (při mixování horkých tekutin buďte opatrní).
  6. Vmíchejte sůl a pepř dle chuti.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang