Tento snadný recept na mrkvovou polévku je skvělým způsobem, jak využít sáček mrkve, který jste zapomněli v šuplíku. Mrkev se vaří společně s aromatickými látkami, jako je cibule, česnek a čerstvé bylinky, a poté se rozmixuje na hedvábně jemnou polévku, která je vynikající k večeři nebo k obědu.
Ingredience
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 1 stonek celeru, nakrájený
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu nebo petrželky
- 5 šálků nakrájené mrkve
- 2 šálky vody
- 4 šálky kuřecího vývaru nebo zeleninového vývaru
- ½ lžičky soli
- Čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup
- Máslo a olej rozehřejte na středním ohni, dokud se máslo nerozpustí.
- Přidejte cibuli a celer a za občasného míchání vařte do změknutí 4 až 6 minut.
- Přidejte česnek a tymián (nebo petrželku) a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 10 sekund.
- Vmíchejte mrkev. Přidejte vodu a vývar a na prudkém ohni přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte, dokud mrkev nezměkne, asi 25 minut.
- Polévku rozmixujte dohladka (při mixování horkých tekutin buďte opatrní).
- Vmíchejte sůl a pepř dle chuti.