Hledám různé alternativy jídel, kde nepoužiju vůbec žádný mléčný produkt a pokud to jde ještě bez lepku či použití bílého či třtinového cukru, tím lépe! A tak jsem upekla moc dobrou vláčnou mrkvovou buchtu s rozinkami a „rumem“ – Tuzemákem.
Když k ní přidáte bílý sójový jogurt a posypete ho skořicí, je to fakt velká dobrota
Na chlebovou formu o rozměrech 34×12 cm (objem 2l) budete potřebovat:
- 338 g nastrouhané mrkve
- 100 g sušených rozinek
- 100 g Tuzemáku
- 350 g rýžové mouky
- 65 g mletých mandlí
- 200 g medu
- 20 g olivového oleje
- 10 g nastrouhaného zázvoru
- 1 kávová lžička jedlé sody
- 3 kávové lžičky prášku do pečiva
- 2 kávové lžičky perníkového koření
- 125 g sójového jogurtu (nejlepší je dle mne Sojade)
- 200 g rýžového či sójového nápoje („mléka“)
- 2 vejce
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- V jedné míse smíchejte všechny suché suroviny. Mouku prosejte přes sítko.
- V druhé míse smíchejte všechny mokré suroviny.
- Poté smíchejte suché suroviny spolu s mokrými a důkladně vše promíchejte nebo nechte promíchat robotem.
- Formu vymažte rostlinným tukem či olejem a vysypte ji rýžovou moukou.
- Do formy nalijte umíchanou směs na buchtu a dejte do předehřáté trouby péct na 45 – 50 minut.
Za vyzkoušení stojí také recept na tuto buchtu s tvarohem nebo lehký mrkvový dort.