Mleté maso – recepty – co uvařit

Hlavní jídlaHovězí masoMasoVepřové maso
mlete-maso-recept-2

Mleté maso lze připravit na celou řadu způsobů, se spoustou ingrediencí, a můžeme ho podávat s nejrůznějšími přílohami. Co uvařit z mletého masa?

Otázku, jak připravit mleté maso, si klade nejeden kuchař. Je jen na vás, zda si připravíte mleté maso se zeleninou, těstoviny plněné masem, nebo využijete třeba recepty z mletého masa a brambor.

Přinášíme vám přehled receptů, u kterých si každý přijde na své, a načerpá inspiraci na oběd nebo večeři.

Co z mletého masa?

Lámete si hlavu s tím, co z mletého masa? Možností je nepřeberně. Mleté maso můžete přidat například do lasagní, do mexických tacos nebo do řecké musaky. Můžete z něj připravit nejlepší čevabčiči nebo lahodné krůtí karbanátky. Mleté maso je i součástí receptu na takzvané smažené pštrosí vejce. Existuje ovšem také řada českých receptů s mletým masem.

Pokud nevíte, co uvařit z mletého masa, nezoufejte. V tomto článku najdete přehled inspirativních, snadných receptů na pokrmy z mletého masa, a naučíte se také, jak ochutit mleté maso.

Jak ochutit mleté maso?

Jak ochutit mleté maso? Kromě klasického základu v podobě soli a pepře můžete k okořenění mletého masa použít třeba muškátový oříšek nebo mletou červenou papriku.

Milovníci pikantních jídel mohou ochutit mleté maso třeba pomocí chili.

Dalšími možnostmi, jak ochutit mleté maso, je využití bobkového listu, česneku, oregana, cibule či kmínu, někteří používají také kečup, sojovou omáčku nebo worcesterovou omáčku.

V balkánském pojetí tradičního čevabčiči nesmí jako koření chybět čubrica.

Koreni
Při ochucování mletého masa můžete popustit uzdu fantazii.

Zdravé pokrmy z mletého masa

Mezi oblíbené zdravé pokrmy z mletého masa patří například dušené mleté maso nebo třeba lahodný fazolový guláš s bramborami a mletým masem.

Spousta lidí má mleté maso spojené třeba s hamburgery ve fast foodech. Pravdou ovšem je, že je možné připravit také zdravé pokrmy z mletého masa – obvykle se jedná o jídla, ve kterých je mleté maso zkombinované třeba se zeleninou.

Oběd z mletého masa – mleté maso – recept

Pokud si chcete připravit lahodný oběd z mletého masa, můžete využít tento univerzální recept na základní kořeněné hovězí maso.

Ingredience na oběd z mletého masa

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 stroužku mletého česneku
  • 1/4 šálku nasekané bílé cibule
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička kuchyňské soli

Oběd z mletého masa – postup

  1. Na středně silnou pánev přidejte olej.
  2. Přidejte mleté hovězí maso a rovnoměrně ho rozdělte na pánvi.
  3. Přidejte cibuli, česnek a suché koření a promíchejte.
  4. Pokračujte ve vaření a míchání po dobu 15 minut nebo dokud maso nezhnědne.
  5. Vychutnejte si v chilli, tacos, těstovinách, lasagních, nebo v jiném pokrmu.

Cheeseburgrové slané muffiny – výborné jídlo z mletého masa – recept

Chcete si připravit snadné a netradiční jídlo z mletého masa? Vyzkoušejte tyto slané muffiny, ve kterých se perfektně snoubí chuť mletého masa a sýra.

Ingredience na výborné jídlo z mletého masa

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1/2 šálku kečupu
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 a 1/2 lžičky worcesterové omáčky
  • 1 balení chlazených podmáslových sušenek
  • 1/2 šálku sýra, nakrájený na kostičky

Cheeseburgerové slané muffiny s mletým masem – postup

  1. Ve velké pánvi vařte hovězí maso na středním plameni, dokud nezrůžoví, a rozdrobte ho na drobné kousky, nechte okapat.
  2. Vmíchejte kečup, hnědý cukr, hořčici a worcesterovou omáčku. Odstavte z ohně a dejte stranou.
  3. Každou sušenku přitiskněte na dno a po stranách vymazané bábovkové formy. Do košíčků dejte lžící hovězí směs, navrch dejte kostičky sýra.
  4. Pečte při 200 °C 14-16 minut nebo dokud košíčky nezezlátnou.

Lahodná sekaná – dobrota z mletého masa

Další vynikající dobrotou z mletého masa je hovězí sekaná. Jak si tuto skvělou dobrotu z mletého masa připravíte?

Ingredience na dobrotu z mletého masa

  • 2 velká vejce, lehce našlehaná
  • 3/4 šálku mléka
  • 2/3 hrnku jemně rozdrcených slaných sušenek
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky šalvěje
  • špetka pepře
  • 750 g libového mletého hovězího masa
  • 1 šálek kečupu
  • 1/2 šálku baleného hnědého cukru
  • 1 lžička worcestrové omáčky

Sekaná – dobrota z mletého masa – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Ve velké míse smíchejte prvních 7 ingrediencí.
  2. Přidejte hovězí maso a lehce, avšak důkladně, promíchejte. Vytvarujte bochník a vložte jej do vhodné nevymazané formy.
  3. V malé misce smíchejte zbývající přísady a míchejte, aby se cukr rozpustil. 1/2 šálku odeberte na omáčku. Zbylou směs rozetřete na sekanou.
  4. Pečte 60-65 minut. Před krájením nechte 10 minut stát. Podávejte s rezervovanou omáčkou.
Mlete maso recept
Mleté maso skýtá spoustu možností přípravy.

Pečené mleté maso – recept

Pokud máte rádi recepty z trouby, zajisté si oblíbíte i toto vynikající pečené mleté maso. Prozradíme vám, jak na to.

Ingredience na pečené mleté maso

  • 500 g nevařených penne těstovin
  • 1/2 střední cibule, nakrájené na kostičky
  • 500 g mletého hovězího
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, drcený
  • 1 a 1/2 šálku tomatové omáčky marinara
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1 a 1/2 šálku strouhaného čedaru

Pečené mleté maso – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a přesuňte rošt do střední polohy. Vymažte vhodný pekáč.
  2. V osolené vodě vařte penne po dobu 10 minut.
  3. Na pánev přidejte olej, hovězí maso a cibuli. Na středním plameni smažte 10 minut, přičemž maso průběžně rozdělujte. Jakmile se maso rozvoní, vmíchejte česnek. V případě potřeby odeberte přebytečný tuk.
  4. Vmíchejte omáčku marinara a prohřejte ji. Ochutnejte a podle potřeby osolte a opepřete.
  5. Těstoviny slijte a nalijte je do zapékací misky. Navrch nalijte hovězí směs a promíchejte, dokud se nespojí s těstovinami. Navrch dejte rovnoměrnou vrstvu sýra.
  6. Pokud chcete, aby bylo jídlo extra sýrové, můžete před zasypáním zbytkem sýra vmíchat další půl šálku sýra.
  7. Pečte 10 minut odkryté, dokud se sýr pěkně nerozpustí. Vyjměte z trouby, nechte mírně vychladnout a můžete podávat.

Mleté maso se zeleninou – recept

Mezi další varianty zapečeného mletého masa patří toto vynikající mleté maso se zeleninou.

Ingredience na mleté maso se zeleninou

  • 3 střední brambory nakrájené na plátky
  • 3 mrkve nakrájené na plátky
  • 3 celerová žebra nakrájená na plátky
  • 2 šálky nakrájených čerstvých nebo zmrazených zelených fazolek
  • 1 střední cibule, nakrájená na kousky
  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 4 střední rajčata, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kousky
  • 1 šálek rozdrobeného sýra čedar

Mleté maso se zeleninou – postup

  1. Do 3 litrového kastrolu vhodného do trouby navrstvěte polovinu brambor, mrkev, celer, zelené fazolky a cibuli. Na zeleninu rozdrobte polovinu nevařeného hovězího masa. Posypte po 1/2 lžičky tymiánu, soli a pepře. Vrstvy opakujte.
  2. Navrch dejte rajčata. Přikryjte a pečte 15 minut při 200 °C. Snižte teplotu na 175 °C a pečte ještě asi 1 hodinu nebo dokud zelenina nezměkne a maso nezrůžoví.
  3. Posypte sýrem, přikryjte a nechte stát, dokud se sýr nerozpustí.
Mlete maso nejlepsi recept
Mleté maso chutná výtečně i se zeleninou.

Recepty z mletého masa a brambor

Hledáte recepty z mletého masa a brambor? Tento vynikající pokrm z mletého masa a brambor si zajisté oblíbíte.

Ingredience na recept z mletého masa a brambor

  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 500 g oloupaných brambor nakrájených na kostky
  • 500 g libového mletého hovězího masa
  • 1 malá žlutá cibule nakrájená na kostičky
  • 1 červená paprika nakrájená na kostičky
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička soli a další podle chuti
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 až 2 lžičky pálivé omáčky plus další na podávání
  • 2 zelené cibule nakrájené na plátky

Pečené mleté maso s bramborami – postup

  1. Na pánvi dostatečně velké, aby se na ni vešly všechny ingredience, rozehřejte olej. Jakmile je olej horký a lesklý, snižte teplotu na střední a přidejte brambory. Za častého míchání vařte, dokud brambory nezezlátnou a nezměknou, asi 6 minut.
  2. Přidejte hovězí maso, cibuli a papriku. Vařte a maso rozdělte. Přidejte worcester, hořčici, uzenou papriku, česnekový prášek, oregano, sůl, pepř a pálivou omáčku (pokud máte raději jen jemnou pálivost, přidejte 1 lžičku, pokud chcete pálivější, přidejte více).
  3. Pokračujte ve vaření a míchání hovězího masa, dokud brambory a cibule nezměknou a maso nebude zcela propečené, tedy ještě asi 6 až 8 minut.
  4. Vmíchejte zelenou cibulku. Ochutnejte a podle potřeby upravte množství soli a pepře. Podávejte horké.

Omáčka z mletého masa – recept

Omáčka z mletého masa chutná výtečně k těstovinám, bramborám, avšak klidně také k rýži. Přesvědčte se sami díky tomuto báječnému receptu.

Omáčka z mletého masa ingredience

  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 2 střední cibule, nakrájené na kousky
  • 4 plechovky rajčat
  • 8 středně velkých mrkví, nakrájené na tenké plátky
  • 4 celerová žebra, nakrájená na tenké plátky
  • 2 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 2 šálky vody
  • 1/2 šálku nevařené dlouhozrnné rýže
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžička pepře

Omáčka z mletého masa – postup

  1. Ve vhodném velkém hrnci vařte hovězí maso s cibulí na středním ohni, dokud maso nezrůžoví, a rozbijte ho na drobné kousky a slijte.
  2. Přidejte rajčata, mrkev, celer, brambory, vodu, rýži, sůl a pepř a přiveďte k varu.
  3. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 30 minut nebo dokud zelenina a rýže nezměknou.
  4. Odklopte pokličku a vařte ještě 20-30 minut nebo dokud omáčka nezhoustne na požadovanou konzistenci.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang