Podle tohoto dokonalého receptu na mistrovské koláčky si můžete vytvořit vlastní koláčky s různými přísadami, jako jsou čokoládové lupínky či lesní plody. Tyto dobroty jsou lepší než z pekárny a jsou aromatické, vláčné a s křupavými okraji.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Doba pečení: 25 minut
  • Počet porcí: 8 velkých nebo 16 malých koláčků

Ingredience

  • 2 šálky hladké mouky + další na posypání pracovní plochy a rukou
  • 1/2 šálku cukru krystal
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 šálku nesoleného ztuhlého až zmraženého másla
  • 1/2 šálku tučné smetany nebo podmáslí + 2 lžíce na potření
  • 1 velké vejce
  • 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1-1 a 1/2 šálku přísad, např. čokoládové lupínky, bobulovitého ovoce, ořechy apod.
  • hrubý cukr na posypání (volitelné)

Postup

  1. Ve velké míse prošleháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Máslo nastrouháme na struhadlo. Přidáme ho k moučné směsi a pomocí prstů vše spojujeme, dokud se směs nespojí v drobky o velikosti hrášku. Dáme na chvíli do lednice.
  2. V malé misce vyšleháme tučnou smetanu, vejce a vanilkový extrakt. Zakápneme moučnou směs, přidáme přísady a promícháme, dokud se vše nebude zdát navlhčené.
  3. Nyní si připravíme trojúhelníkové koláčky tím, že zpracujeme těsto. Na pracovní desku položíme s lehce pomoučenýma rukama těsto a zapracujeme ho do tvaru koule. Pokud je těsto příliš lepivé, přidáme ještě trochu mouky. Pokud se nám zdá příliš suché, přidáme ještě 1-2 lžíce husté smetany.
  4. Vymačkáme těsto do tvaru válce a ostrým nožem ho nakrájíme na 8 dílků. Z každého dílku vytvarujeme tvar koláčků.
  5. Potřeme koláčky zbylou smetanou a pro větší křupavost je posypeme hrubým cukrem. Položíme koláčky na talíř nebo na vyložený plech a dáme je alespoň na 15 minut do ledničky.
  6. Mezitím si předehřejeme troubu na 205 °C.
  7. Velký plech vyložíme pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Po vychladnutí rozložíme koláčky na připravený plech asi 5 cm od sebe.
  8. Pečeme 18-26 minut nebo dokud nejsou okraje koláčků zlatavě hnědé a vrchní část lehce zhnědlá. Vyjmeme koláčky z trouby a necháme několik minut vychladnout. Ozdobíme je některou z přísad uvedených v ingrediencích tohoto receptu.

Tipy

  1. Koláčky můžete ozdobit několika přísadami a dochutit několika příchutěmi. Např. borůvkami, čokoládou, brusinkami, pomerančem, karamelem, mákem, jahodami, třešněmi, banánem, či levandulí a mandlemi.
  2. Zbylé koláčky vydrží při pokojové teplotě 2 dny nebo v ledničce 5 dní.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang