Mák je výborný rostlinný zdroj vápníku, oblíbený je ale hlavně pro jeho nezaměnitelnou chuť a vzpomínky na makové štrúdly od babičky. Z máku lze vyrobit výbornou makovou pomazánku a spojením s kolečky máslového croissantu vzniknou tzv. lenivé buchty.
U máku si vždy hlídejte datum spotřeby, kupujte co nejčerstvější a skladujte ho krátce, v uzavřené nádobě, v suchu, chladu a temnu. Rychle totiž žlukne a pak je palčivý a hořký.
Budete potřebovat:
Máslový croissant – klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.
- 2 máslové croissanty
- 100 g čerstvě mletého máku
- 1 středně velké šťavnaté jablko
- 2 lžičky medu
- rozinky nebo sušené brusinky na posypání
Oloupané jablko najemno nastrouhejte a i se šťávou promíchejte s mákem. Oslaďte podle chuti a nechte v chladu rozležet. Mák nasákne šťávu z jablka, nabobtná a pomazánka zhoustne.
Podávejte nejlépe s máslovým croissantem jako sváteční svačinku. Můžete posypat sušenými rozinkami, nebo brusinkami. Pro dospělé můžete přidat na dochucení i lžičku dobrého rumu. Když vám nějaká pomazánka zbude, můžete ji použít jako náplň do rychlých šátečků z listového těsta.