Rostlinné alternativy smetany mi přijdou dost chabé a řekněme si to upřímně, chuťově fakt nedobré. Existuje však jedna výjimka, a to smetana od Alpro. Já vím, já vím, složení není vůbec ideální, ale použít ji jednou za čas snad není žádný hřích. Alespoň já si to dokážu omluvit, protože omáčka z této „smetany“ je fakt skvělá! A fakt nepoznáte rozdíl. Jo a je to fakt hodně hodně jednoduché na přípravu.
Na 2 porce budete potřebovat:
Šťouchané brambory:
- 350 g kvalitních farmářských brambor
- 1 cibule
- špetka soli
- olivový olej
- svazek listové petrželky – nasekané
Postup:
- Očištěné/oškrábané brambory nakrájejte na větší kousky a uvařte je v osolené vodě.
- Cibuli zbavte slupky a nakrájejte nadrobno.
- Do pánve nalijte olivový olej (trochu více než to děláte obvykle) a na něm orestujte cibuli.
- Od uvařených brambor slijte vodu a do hrnce k bramborám přidejte orestovanou cibuli a olejem.
- Nakonec brambory prošťouchejte a podle chuti přidejte sůl a nasekanou petrželku.
Omáčka:
- svazek kopru
- 250 g sójové smetany značky Alpro
- pár kapek octa podle chuti
- špetka moučkového cukru
- špetka soli
Postup:
- Do stejné pánve, ve které jste restovali cibuli, nalijte smetanu – pozor smetana by se neměla začít moc vařit, ale jen tak probublávat.
- Kopr nasekejte nadrobno a přidejte jej ke smetaně.
- Nyní přidejte ocet, cukr a sůl dle Vaší chuti, promíchejte a můžete podávat se šťouchanými bramborami.