Rostlinné alternativy smetany mi přijdou dost chabé a řekněme si to upřímně, chuťově fakt nedobré. Existuje však jedna výjimka, a to smetana od Alpro. Já vím, já vím, složení není vůbec ideální, ale použít ji jednou za čas snad není žádný hřích. Alespoň já si to dokážu omluvit, protože omáčka z této „smetany“ je fakt skvělá! A fakt nepoznáte rozdíl. Jo a je to fakt hodně hodně jednoduché na přípravu.

Na 2 porce budete potřebovat:

Šťouchané brambory:

  • 350 g kvalitních farmářských brambor
  • 1 cibule
  • špetka soli
  • olivový olej
  • svazek listové petrželky – nasekané

Postup:

  1. Očištěné/oškrábané brambory nakrájejte na větší kousky a uvařte je v osolené vodě.
  2. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte nadrobno.
  3. Do pánve nalijte olivový olej (trochu více než to děláte obvykle) a na něm orestujte cibuli.
  4. Od uvařených brambor slijte vodu a do hrnce k bramborám přidejte orestovanou cibuli a olejem.
  5. Nakonec brambory prošťouchejte a podle chuti přidejte sůl a nasekanou petrželku.

Omáčka:

  • svazek kopru
  • 250 g sójové smetany značky Alpro
  • pár kapek octa podle chuti
  • špetka moučkového cukru
  • špetka soli

Postup:

  1. Do stejné pánve, ve které jste restovali cibuli, nalijte smetanu – pozor smetana by se neměla začít moc vařit, ale jen tak probublávat.
  2. Kopr nasekejte nadrobno a přidejte jej ke smetaně.
  3. Nyní přidejte ocet, cukr a sůl dle Vaší chuti, promíchejte a můžete podávat se šťouchanými bramborami.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang