Zkombinujte křupavý základ z křehkého pečiva s karamelovým středem a čokoládovou polevou a získáte milionářský chlebíček – dokonalou sladkou pochoutku.
Ingredience
Na chlebíčky
- 250 g hladké mouky
- 75 g krupicového cukru
- 175 g změklého másla
Na karamel
- 100 g másla nebo margarínu
- 100 g třtinového cukru
- 397 g plechovky kondenzovaného mléka
Na polevu
- 200 g obyčejné nebo mléčné čokolády nalámané na kousky
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C/160 °C s ventilátorem. Lehce vymažte a vyložte 20-22cm čtvercovou nebo obdélníkovou formu na pečení s okrajem alespoň 3 cm.
- Na přípravu chlebíčků smíchejte v míse 250 g hladké mouky a 75 g krupicového cukru. Vmíchejte 175 g změklého másla, až směs připomíná jemnou strouhanku.
- Hněťte směs, dokud nevznikne těsto, a pak ji vtlačte na dno připravené formy.
- Chlebíčky lehce propíchejte vidličkou a pečte 20 minut nebo dokud nejsou na dotek pevné a velmi lehce zhnědlé. Nechte vychladnout ve formě.
- Pro přípravu karamelu dejte 100 g másla nebo margarínu, 100 g třtinového cukru a plechovku kondenzovaného mléka do pánve a mírně zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Průběžně míchejte stěrkou, aby se cukr nepřichytil ke dnu pánve (v karamelu tak mohou zůstat hnědé skvrny, ale na chuť to nemá vliv).
- Za stálého míchání zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte k varu, poté teplotu snižte zpět na nízkou a za stálého míchání vařte asi 5-10 minut nebo dokud směs mírně nezhoustne. Nalijte na chlebíčky a nechte vychladnout.
- Na polevu pomalu rozpusťte 200 g obyčejné nebo mléčné čokolády v misce nad hrncem s horkou vodou. Nalijte na studený karamel a nechte ztuhnout.
- Horkým nožem nakrájejte na čtverce nebo tyčinky.