Křehké, máslové a oříškové mexické svatební sušenky jsou neodolatelné. Tyto rozplývající se sušenky můžete připravit z pekanových ořechů, vlašských ořechů, mandlí nebo jiných ořechů.
Ingredience
- 115 g pekanových ořechů
- 225 g nesoleného másla pokojové teploty
- 85 g prosátého moučkového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 280 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 145 g moučkového cukru na obalení
Postup
- Vložte ořechy do středně velké pánve. Za častého míchání opékejte ořechy, dokud mírně neztmavnou a nezavoní oříškovou vůní, asi 5 minut. Odstavte pánev z ohně a nechte ořechy na pánvi vychladnout.
- Jakmile jsou opražené ořechy vychladlé, nasypte je do uzavíratelného sáčku do mrazničky. Sáček uzavřete a poté ořechy pomocí válečku rozválejte a rozdrťte, dokud nebudou rozdrcené na hrubý prášek. Odložte stranou, dokud je nebudete potřebovat.
- Máslo a 3/4 hrnku moučkového cukru vložte do mísy mixéru s pádlovým nástavcem. Šlehejte na střední rychlost, dokud se cukr nevstřebá do másla a máslová hmota se nepřichytí ke stěně mísy. Přidejte vanilku a šlehejte dalších 30 sekund, aby se hmota spojila.
- Míchejte při nízkých otáčkách. Jakmile se suché přísady začnou vstřebávat do směsi másla a cukru, můžete zvýšit rychlost na střední. Jakmile je všechna mouka vmíchána a vznikne těsto, zastavte mixér.
- Míchejte na nízkých otáčkách, aby se spojily.
- Těsto vyškrábněte na plastovou fólii a zploštěte do tvaru kotouče o tloušťce asi 2,5 cm. Těsto pevně zabalte do fólie a dejte do chladničky alespoň na 1 hodinu nebo dokud těsto neztuhne.
- Asi 10 minut předtím, než se chystáte péct, předehřejte troubu na 175 °C. Vyložte 2 plechy pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení.
- Do mělké mísy dejte moučkový cukr na obalení sušenek. Vychlazené těsto vyjměte z chladničky a vytvarujte z něj kuličky. (Pokud se těsto chladilo déle než 1 hodinu, možná ho budete muset nechat několik minut změknout při pokojové teplotě).
- Kuličky těsta obalte v moučkovém cukru a položte je na podložku na pečení, mírně od sebe.
- Pečte 17 až 19 minut nebo dokud sušenky nezačnou na povrchu mírně hnědnout a zespodu nejsou zlatohnědé. Po upečení nechte sušenky 10 minut vychladnout na plechu.
- Před podáváním je vraťte na chladicí mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Skladujte při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě. Sušenky vydrží v chladu nejméně týden.