Mexické lasagne. Tento pokrm, známý také jako Taco Lasagna nebo Mexican Casserole, se skládá z kukuřičných tortill, mletého hovězího masa, zelených chilli papriček, fazolí, salsy a sýra. Skvěle se hodí i na slavnostní večeře.
Ingredience
- Extra panenský olivový olej
- 570 g mletého hovězího nebo krůtího masa
- 1 lžička soli
- 1 lžíce chilli
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžíce mletých semínek koriandru
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1 plechovka (400 g) smažených fazolí pinto
- 2 středně velké cibule nakrájené nadrobno (asi 2 a 1/2 šálku)
- 1 červená paprika, bez stonku a semínek, nakrájená na kousky (asi 1 šálek)
- 3 stroužky česneku, oloupané a rozmělněné
- 1 plechovka (800 g) drcených nebo nakrájených rajčat, nejlépe pečených na ohni
- 1 plechovka nakrájených zelených anaheimských chilli papriček
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 12 kukuřičných tortill (vyberte si pevné tortilly ze žluté kukuřice)
- 2 hrnky nahrubo nastrouhaného sýra Monterey Jack
- 2 hrnky nahrubo nastrouhaného jemného sýra čedar
K podávání:
- Smetana
- Avokádo
- Koriandr
- Ledový salát
Postup
- Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středně vysokou teplotu. Přidejte mleté maso a při přidávání ho rozbijte.
- Posypte solí, mletou chilli papričkou, kajenským pepřem, kmínem a koriandrem. Zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň. Přidejte další 2 lžíce olivového oleje. Maso zbytečně nemíchejte. Nechte maso z jedné strany opéct a pak ho promíchejte, aby se mohla opéct i druhá strana.
- Jakmile maso zhnědne, sundejte pánev z hořáku. Maso se bude dále opékat v teple pánve. Jakmile si budete jisti, že je maso propečené, vyjměte ho z pánve do mísy. Odložte stranou.
- Osmahněte cibuli, papriku, česnek, přidejte rajčata, chilli a oregano. Do prázdné pánve, na které se vařilo maso, přidejte další lžíci olivového oleje a postavte ji na střední teplotu.
- Přidejte cibuli a nakrájenou papriku. Vařte, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut. Přidejte česnek a vařte další 1 minutu.
- Přidejte nakrájená rajčata, zelené chilli papričky a oregano. Přiveďte k varu. Zatímco připravujete tortilly, vařte 15-20 minut doměkka.
- Zatímco se omáčka vaří, změkčete tortilly osmažením na troše oleje. V pánvi rozehřejte 1/2 šálku olivového oleje na středně vysoké teplotě.
- Tortilly smažte po jedné, 5 sekund z každé strany, aby změkly, ale nebyly křupavé.
- Tortilly vyjměte a položte je na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby nasákly přebytečný olej.
- Předehřejte troubu na 175 °C. Lehce vymažte olejem zapékací misku.
- V zapékací misce narovnejte 4 tortilly do jedné vrstvy a mírně je překryjte.
- Na tortilly v misce rovnoměrně rozprostřete polovinu fazolové směsi a navrch dejte polovinu masové směsi. Třetinu masa posypte sýrem a na sýr rozetřete polovinu omáčky.
- Zopakujte vrstvení tortill, fazolí, masa, sýra a omáčky a navrch dejte zbývající 4 tortilly. Tortilly posypte zbývajícím sýrem.
- Zapečte. Sýr je zcela roztavený a bublá.
- Před podáváním nechte nákyp 10-15 minut odstát.
- Podávejte se zakysanou smetanou, nakrájeným avokádem, nasekaným koriandrem a na tenké plátky nakrájeným ledovým salátem, který jste pokapali octem a posypali solí.