Na přípravu tohoto mexického drceného kuřete v kouřové, jemně pikantní červené omáčce plné chuti stačí 5 minut. Připravte si ho v pomalém hrnci, tlakovém hrnci nebo na sporáku – návod najdete u všech.
Ingredience
Na kuře a omáčku:
- 750 g kuřecích prsou bez kůže a kostí (asi 3 půlky)
- 1/2 šálku Chipotles in Adobo Sauce (4 chilli papričky + omáčka)
- 400 g plechovka drcených rajčat
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- po 1 lžičce sušeného oregana, kmínu a cibulového prášku (nebo česnekového prášku)
- 2 lžičky cukru (libovolného)
- 3/4 lžičky soli
- pepř
Na závěr:
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce limetkové šťávy
Postup
- Vložte ingredience na kuře a omáčku do pomalého hrnce a vařte 4 hodiny na nízké teplotě.
- Kuře je hotové, když ho lze snadno rozdrobit dvěma vidličkami, ale nesmí být kašovité (tj. rozvařené).
- Kuře vyjměte a rozdrobte.
- Odložte stranou.
- Do omáčky přidejte limetkovou šťávu (podle chuti) a 1 lžíci olivového oleje.
- Omáčku rozmixujte tyčovým mixérem (nebo ji přendejte do mixéru).
- Podle chuti osolte a opepřete. Měli byste mít asi 2 šálky omáčky.
- Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na vysokou teplotu. Přidejte 1/3 až 1/2 kuřete a smažte z jedné strany tmavě dozlatova, obraťte a velmi krátce opečte i druhou stranu (ne do hněda), poté vyjměte. Na každou smaženou dávku použijte 1 polévkovou lžíci oleje.
- Kuře přelijte omáčkou nebo podávejte jako přílohu.
- Použijte na tacos (guacamole a Pico de Gallo, enchiladas, burritos, na zelenou mexickou rýži, quesadillas, slidery, na tostadas).
Tlakový hrnec: V případě, že se kuře a ingredience na omáčku vaří v tlakovém hrnci, je třeba vařit 35 minut na vysoký výkon.
Vařič: Vložte ingredience na kuře a omáčku do středně velkého hrnce a přidejte 1 šálek vody. Dusíme přikryté na středně nízkém stupni 40-50 minut, občas kuře otočíme, dokud ho nelze rozdrobit dvěma vidličkami.