Recept na mexické Carnitas v pomalém hrnci

Hlavní jídlaMasoPomalý hrnecSlané receptyVepřové maso
carnitas-recept

Milujete mexickou kuchyni? Pak si jistě pochutnáte na těchto lahodných Carnitas, které představují nejen vynikající náplň do tortilly, ale můžete si je vychutnat například také s rýží.

Trhané maso se obvykle pomalu udí na dřevě (venku), v interiérových variantách se používá pomalý hrnec. Maso se pak ručně rozdrtí a smíchá s omáčkou.

Carnitas

Carnitas je pokrm z pomalu vařeného drceného vepřového masa. Obvykle se připravuje z tučného masa, jako je vepřová plec, a část tohoto tuku se během vaření rozpustí, aby maso obalil a ochutil.

Maso samo o sobě neobsahuje žádné sacharidy, takže je to vynikající volba vhodná pro keto dietu v mexických restauracích nebo k přípravě doma.

Mezi zdravější varianty patří kuřecí fajitas, fazolové burrito, grilované kuřecí maso s paprikou a cibulí (bez sýra!) nebo měkké taco. Před křupavým taveňákem dejte přednost měkkému.

Carnitas jsou tak univerzální, že jimi můžete naplnit jakékoliv mexické tortilly jako jsou burrito, taco, nebo se hodí k nachos! Přidejte je do salátu nebo je podávejte je s typickou cibulovou zálivkou.

Připravte si doma také hovězí dušené v pomalém hrnci nebo další oblíbené mexické jídlo – chilli con carne!

Ke carnitas se hodí tacos, burrito nebo nachos.

Recept na Carnitas v pomalém hrnci

Představte si ochucené, pomalu vařené vepřové maso, jemně rozdrobené a usmažené na pánvi do zlatova a křupava. A co je na tomto receptu nejlepší? Příprava trvá 5 minut!

Ingredience na Carnitas v pomalém hrnci

Carnitas

  • 2 kg vepřové plece bez kůže a kostí
  • 2 a 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 jalapeňo, zbavené jadérek, nakrájené na kousky
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 3/4 šálku pomerančové šťávy (2 pomeranče)

Potírání

  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup na Carnitas v pomalém hrnci

  1. Vepřovou plec opláchněte, osušte a celou ji potřete solí a pepřem.
  2. Smíchejte ingredience na potření a potřete jimi celé vepřové maso.
  3. Vepřové maso vložte do pomalého hrnce (tukovou čepicí nahoru), navrch dejte cibuli, jalapeño, prolisovaný česnek (nebojte se ho rozetřít) a vymačkejte šťávu z pomerančů.
  4. Pomalu vařte na nízkém stupni po dobu 10 hodin nebo na vysokém stupni po dobu 7 hodin.
  5. Vepřové maso by mělo být dostatečně měkké, aby se dalo naklepat. Vyjměte z pomalého hrnce a nechte mírně vychladnout. Poté ho rozdrobte dvěma vidličkami.
  6. Volitelně: z pomalého hrnce odstraňte tuk, který v něm zůstal, a vyhoďte ho.
  7. Pokud máte mnohem více než 2 šálky šťávy, zredukujte ji asi na 2 šálky. Tekutina bude slaná, je to koření na vepřové maso. Tekutinu dejte stranou – s ceděním cibule atd. se neobtěžujte, je super měkká.
  8. Pro křupavé maso: na velké nepřilnavé pánvi nebo dobře ochucené pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje. Vepřové maso rozprostřete na pánev a pokapejte trochou šťávy. Počkejte, až se šťáva odpaří a spodní strana bude zlatohnědá a křupavá.
  9. Otočte a jen krátce opečte druhou stranu – nechcete, aby bylo celé hnědé, protože pak je příliš křupavé, potřebujete křehké šťavnaté kousky.
  10. Vepřové maso vyjměte z pánve. Postup opakujte po dávkách (přibližně 4 dávky) – pánev nepřeplňujte.
  11. Těsně před podáváním pokapejte větším množstvím šťávy a podávejte horké, plněné v tacos.
Carnitas má nepolapitelnou kombinaci šťavnatosti a křupavosti, které se nedá odolat.

TIP: Vepřové maso a šťávu uchovávejte odděleně, v chladničce až 3 dny nebo v mrazničce až 3 měsíce (do mrazničky dejte vepřové maso do nádob/sáčků a šťávu do zipových sáčků ve stejné nádobě).

Nejlepší Carnitas – recept

Carnitas jsou křehké a šťavnaté kousky pomalu vařeného vepřového masa, které jsou základem mexické kuchyně. Jsou ideální pro přípravu tacos, burritos, gorditas, tostadas, sopes, nachos a mnoho dalšího!

TIP: Pokud dáváte přednost kuřecímu masu, vyzkoušejte kuřecí fajitas.

Ingredience na nejlepší carnitas

  • 2 kg vepřové plece nakrájené na velké 10 cm kousky
  • 1 lžíce soli
  • 4 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky mletého chilli
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • 2 lžičky sušeného oregana (nejlépe mexického)
  • 2 lžičky cibulového prášku
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • 4 lžíce pomerančové šťávy (asi 1 velký pomeranč)
  • 2 lžíce limetkové šťávy (asi 1 limetka)

Postup na nejlepší carnitas

  1. Vepřovou plec ze všech stran osolte, posypte mletým kmínem, chilli, česnekovým práškem, sušeným oreganem, cibulovým práškem a černým pepřem.
  2. Do pomalého hrnce nalijte pomerančovou a limetkovou šťávu a položte na ni vepřovou plec.
  3. Přikryjte a vařte pomalu na nízkém stupni po dobu 8 hodin nebo na vysokém stupni po dobu 4-5 hodin.
  4. Děrovanou lžící přendejte maso na velký plech a rozdrobte ho vidličkou. Maso by mělo být křehké a snadno se rozdrobit.
  5. Chcete-li křupavé maso opéct, přesuňte mřížku trouby přímo pod gril a zapněte ho na nejvyšší stupeň.
  6. Na rozdrobené vepřové maso nalijte asi ½ až 1 šálek tekutiny z vaření Carnitas. Promíchejte je, aby se obalilo, a za stálého míchání v polovině pečení smažte 8 až 10 minut, dokud nebude křupavé.
  7. Ozdobte nasekaným koriandrem a dalším množstvím čerstvě vymačkané limetkové šťávy a podávejte v tacos, gorditas, tostadas, burrito, nachos, salátech apod.
Pomalu vařené vepřové maso je základem mexické kuchyně.

Tacos z vepřové krkovice – recept

Carnitas je mexické pomalu vařené, lehce kořeněné vepřové trhané maso (krkovice), které má správně křupavý povrch, což vytváří úžasný texturní kontrast.

Ingredience na tacos z vepřové krkovice

Carnitas

  • 1 kg vepřové krkovice
  • 500 ml kuřecího nebo vepřového vývaru
  • 2 tyčinky skořice
  • 2 nakrájené cibule
  • 3 bobkové listy
  • 1 pomeranč
  • 6 oloupaných stroužků česneku
  • 20 g soli
  • 2 g kajenského pepře
  • 5 g kmínu
  • 2 větvičky oregana
  • neutrální olej
  • 250 g černých fazolí, sušených

Tacos

  • 100 g masa harina (kukuřičná mouka)
  • 10 g sádla nebo kuřecího tuku
  • 130 g vody
  • 5 g soli

Postup na tacos z vepřové krkovice

  1. Večer před plánovaným vařením namočte černé fazole do 1 litru studené vody.
  2. Vepřové maso nakrájejte na velké kousky, zhruba 5centimetrové kostky, a osušte je papírovými utěrkami.
  3. Postavte velký hrnec na vysokou teplotu a přidejte zhruba 2 lžíce neutrálního oleje.
  4. Vepřové maso dobře osolte a přidejte je do hrnce. Vepřové maso opečte nahoře i dole. Pánev nepřeplňujte a v případě potřeby pracujte po dávkách.
  5. Vyjměte maso a přidejte cibuli, česnek, skořici, pomerančovou kůru, bobkové listy, oregano, kajenský pepř a kmín. Lehce okořeňte a promíchejte, aby se dno pánve začalo odmašťovat.
  6. Přidejte vepřový nebo kuřecí vývar a seškrábněte dno pánve, aby se zcela odstranil fond. Vepřové maso přidejte zpět do hrnce.
  7. Před vložením do trouby přiveďte tekutinu v hrnci k varu a vařte 2 hodiny při 140 °C.
  8. Vepřové maso vyjměte z trouby, obsah hrnce přelijte do velké nádoby nebo mísy a nechte ho ohřát na pokojovou teplotu, poté ho uložte na několik hodin nebo až na 3 dny do lednice.
  9. Druhý den seškrábněte tuk z horní části nádoby a dejte ho stranou.
  10. Dušené vepřové maso vložte do hrnce a zahřívejte, dokud nepůjde snadno vyjmout. Vepřové maso vyjměte a dejte stranou.
  11. Do tekutiny na vaření přidejte namočené a okapané fazole a přiveďte je k varu. Snižte teplotu varu a za občasného míchání vařte 2 hodiny.
  12. Redukujte tekutinu z vaření fazolí, dokud nejsou fazole krémové, měkké a nezůstane v nich jen málo tekutiny.
  13. Vepřové maso naklepejte na plech vyložený fólií a hojně potřete tukem, který jste si předtím vyhradili na vaření.
  14. Až budete mít připravený zbytek taco příloh a tortill, vložte plech s Carnitas pod horní gril trouby a pečte 5-10 minut za občasného míchání, dokud nebudou křupavé.
  15. Příprava tacos: maso a sůl dejte do mísy. Smíchejte vodu s rozpuštěným tukem a promíchejte.
  16. Tekutinu nalijte na masu a hněťte, dokud se nespojí těsto.
  17. Vytvarujte z něj kouli a přikryjte ji potravinovou fólií. Nechte 20 minut odpočívat.
  18. Pomocí válce vyválejte těsto na 40 g kuličky. Kuličky přikryjte potravinovou fólií nebo kuchyňskou utěrkou, aby se nezkoušely.
  19. Připravte si lis na tortilly vyložením dvou listů pečicího papíru. Případně si připravte 2 větší listy pečicího papíru a váleček.
  20. Každou z kuliček těsta vytlačte nebo rozválejte na tortilly a ihned je opečte na suché, rozpálené pánvi, dokud z jedné strany lehce nezhnědnou. Obraťte je, aby se obarvily i z druhé strany, a odložte je na talíř.
  21. Dokud nebudete mít všechny tortilly hotové, přikryjte je vlhkou utěrkou. Až budete připraveni k podávání, ohřejte je v nízké troubě nebo je podávejte ihned.
  22. Tacos, Carnitas a fazole podávejte s miskami nakrájených rajčat, nakrájenou cibulí, čerstvým koriandrem a případně ředkvičkami, pálivou omáčkou, čerstvou smetanou, nadrobeným nebo nastrouhaným sýrem.
Vepřové tacos doplňte zeleninou, kořením, sýrem a pálivou omáčkou.

Recept na tacos Carnitas

Carnitas lze jednoduše zabalit do kukuřičné tortilly nebo použít jako základ pro něco ambicióznějšího, například tamales nebo empanadas. Trik spočívá v trpělivosti, zejména když se tekutina téměř vyvaří a maso se začne trochu smažit ve vlastním tuku.

Ingredience na tacos Carnitas

  • 1,3 kg vepřové plece
  • 7 proužků pomerančové kůry
  • 5 stroužků česneku, mletých
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno a jemně nakrájená cibule na ozdobu
  • 1 a ¼ lžičky drcených vloček červené papriky
  • 1 skořicová tyčinka, nejlépe mexická canela
  • 2 bobkové listy
  • 1 a ½ lžičky drcených sušených lístků oregana, nejlépe mexického
  • 1 a ½ lžičky soli, více podle chuti
  • ¼ lžičky mletého hřebíčku
  • 24 malých kukuřičných tortill, ohřátých, na podávání
  • nasekaný koriandr na ozdobu
  • salsa na ozdobu

Postup na tacos Carnitas

  1. Z povrchu vepřového masa odstraňte veškerý tlustý tuk. Maso nakrájejte na 2,5 cm kostky a vyhoďte zbytky čistého tuku. Vepřové maso vložte do velkého hrnce.
  2. Přidejte tolik vody, aby bylo pokryto 5 cm, pomerančovou kůru, česnek, nakrájenou cibuli, vločky červené papriky, skořici, bobkové listy, oregano, 1 ½ lžičky soli a hřebíček.
  3. Přiveďte maso k varu a poté jej stáhněte na minimum. Odstraňte veškeré usazeniny, které se vytvoří na povrchu. Vařte odkryté 1 ½ hodiny, dokud není vepřové maso velmi měkké; v případě potřeby přidejte vodu, aby bylo maso ponořené.
  4. Osolte a vařte, dokud se voda neodpaří, asi 30 minut. Vařte o něco déle, aby se maso mírně opeklo; pokud dáváte přednost křupavějšímu masu, vařte ještě déle. Často míchejte a přidejte trochu vody, pokud se maso přilepí nebo se zdá, že se připaluje.
  5. Odstraňte bobkové listy a skořicovou tyčinku. Na každou tortillu dejte několik lžic Carnitas. Každé taco posypte koriandrem, nadrobno nakrájenou cibulí a salsou. Podávejte.
Maso lze zabalit do kukuřičné tortilly nebo podávat samotné.

TIP: Vyzkoušejte recepty na jednoduchou polévku taco, klasické tacos (recept), kukuřičné tortilly, tortillovou náplň a veganskou domácí tortillu.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang