Milujete mexickou kuchyni? Pak si jistě pochutnáte na těchto lahodných Carnitas, které představují nejen vynikající náplň do tortilly, ale můžete si je vychutnat například také s rýží.
Trhané maso se obvykle pomalu udí na dřevě (venku), v interiérových variantách se používá pomalý hrnec. Maso se pak ručně rozdrtí a smíchá s omáčkou.
Carnitas
Carnitas je pokrm z pomalu vařeného drceného vepřového masa. Obvykle se připravuje z tučného masa, jako je vepřová plec, a část tohoto tuku se během vaření rozpustí, aby maso obalil a ochutil.
Maso samo o sobě neobsahuje žádné sacharidy, takže je to vynikající volba vhodná pro keto dietu v mexických restauracích nebo k přípravě doma.
Mezi zdravější varianty patří kuřecí fajitas, fazolové burrito, grilované kuřecí maso s paprikou a cibulí (bez sýra!) nebo měkké taco. Před křupavým taveňákem dejte přednost měkkému.
Carnitas jsou tak univerzální, že jimi můžete naplnit jakékoliv mexické tortilly jako jsou burrito, taco, nebo se hodí k nachos! Přidejte je do salátu nebo je podávejte je s typickou cibulovou zálivkou.
Připravte si doma také hovězí dušené v pomalém hrnci nebo další oblíbené mexické jídlo – chilli con carne!
Recept na Carnitas v pomalém hrnci
Představte si ochucené, pomalu vařené vepřové maso, jemně rozdrobené a usmažené na pánvi do zlatova a křupava. A co je na tomto receptu nejlepší? Příprava trvá 5 minut!
Ingredience na Carnitas v pomalém hrnci
Carnitas
- 2 kg vepřové plece bez kůže a kostí
- 2 a 1/2 lžičky soli
- 1 lžička černého pepře
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1 jalapeňo, zbavené jadérek, nakrájené na kousky
- 4 stroužky česneku, mleté
- 3/4 šálku pomerančové šťávy (2 pomeranče)
Potírání
- 1 lžíce sušeného oregana
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžíce olivového oleje
Postup na Carnitas v pomalém hrnci
- Vepřovou plec opláchněte, osušte a celou ji potřete solí a pepřem.
- Smíchejte ingredience na potření a potřete jimi celé vepřové maso.
- Vepřové maso vložte do pomalého hrnce (tukovou čepicí nahoru), navrch dejte cibuli, jalapeño, prolisovaný česnek (nebojte se ho rozetřít) a vymačkejte šťávu z pomerančů.
- Pomalu vařte na nízkém stupni po dobu 10 hodin nebo na vysokém stupni po dobu 7 hodin.
- Vepřové maso by mělo být dostatečně měkké, aby se dalo naklepat. Vyjměte z pomalého hrnce a nechte mírně vychladnout. Poté ho rozdrobte dvěma vidličkami.
- Volitelně: z pomalého hrnce odstraňte tuk, který v něm zůstal, a vyhoďte ho.
- Pokud máte mnohem více než 2 šálky šťávy, zredukujte ji asi na 2 šálky. Tekutina bude slaná, je to koření na vepřové maso. Tekutinu dejte stranou – s ceděním cibule atd. se neobtěžujte, je super měkká.
- Pro křupavé maso: na velké nepřilnavé pánvi nebo dobře ochucené pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje. Vepřové maso rozprostřete na pánev a pokapejte trochou šťávy. Počkejte, až se šťáva odpaří a spodní strana bude zlatohnědá a křupavá.
- Otočte a jen krátce opečte druhou stranu – nechcete, aby bylo celé hnědé, protože pak je příliš křupavé, potřebujete křehké šťavnaté kousky.
- Vepřové maso vyjměte z pánve. Postup opakujte po dávkách (přibližně 4 dávky) – pánev nepřeplňujte.
- Těsně před podáváním pokapejte větším množstvím šťávy a podávejte horké, plněné v tacos.
TIP: Vepřové maso a šťávu uchovávejte odděleně, v chladničce až 3 dny nebo v mrazničce až 3 měsíce (do mrazničky dejte vepřové maso do nádob/sáčků a šťávu do zipových sáčků ve stejné nádobě).
Nejlepší Carnitas – recept
Carnitas jsou křehké a šťavnaté kousky pomalu vařeného vepřového masa, které jsou základem mexické kuchyně. Jsou ideální pro přípravu tacos, burritos, gorditas, tostadas, sopes, nachos a mnoho dalšího!
TIP: Pokud dáváte přednost kuřecímu masu, vyzkoušejte kuřecí fajitas.
Ingredience na nejlepší carnitas
- 2 kg vepřové plece nakrájené na velké 10 cm kousky
- 1 lžíce soli
- 4 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mletého chilli
- 2 lžičky česnekového prášku
- 2 lžičky sušeného oregana (nejlépe mexického)
- 2 lžičky cibulového prášku
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 4 lžíce pomerančové šťávy (asi 1 velký pomeranč)
- 2 lžíce limetkové šťávy (asi 1 limetka)
Postup na nejlepší carnitas
- Vepřovou plec ze všech stran osolte, posypte mletým kmínem, chilli, česnekovým práškem, sušeným oreganem, cibulovým práškem a černým pepřem.
- Do pomalého hrnce nalijte pomerančovou a limetkovou šťávu a položte na ni vepřovou plec.
- Přikryjte a vařte pomalu na nízkém stupni po dobu 8 hodin nebo na vysokém stupni po dobu 4-5 hodin.
- Děrovanou lžící přendejte maso na velký plech a rozdrobte ho vidličkou. Maso by mělo být křehké a snadno se rozdrobit.
- Chcete-li křupavé maso opéct, přesuňte mřížku trouby přímo pod gril a zapněte ho na nejvyšší stupeň.
- Na rozdrobené vepřové maso nalijte asi ½ až 1 šálek tekutiny z vaření Carnitas. Promíchejte je, aby se obalilo, a za stálého míchání v polovině pečení smažte 8 až 10 minut, dokud nebude křupavé.
- Ozdobte nasekaným koriandrem a dalším množstvím čerstvě vymačkané limetkové šťávy a podávejte v tacos, gorditas, tostadas, burrito, nachos, salátech apod.
Tacos z vepřové krkovice – recept
Carnitas je mexické pomalu vařené, lehce kořeněné vepřové trhané maso (krkovice), které má správně křupavý povrch, což vytváří úžasný texturní kontrast.
Ingredience na tacos z vepřové krkovice
Carnitas
- 1 kg vepřové krkovice
- 500 ml kuřecího nebo vepřového vývaru
- 2 tyčinky skořice
- 2 nakrájené cibule
- 3 bobkové listy
- 1 pomeranč
- 6 oloupaných stroužků česneku
- 20 g soli
- 2 g kajenského pepře
- 5 g kmínu
- 2 větvičky oregana
- neutrální olej
- 250 g černých fazolí, sušených
Tacos
- 100 g masa harina (kukuřičná mouka)
- 10 g sádla nebo kuřecího tuku
- 130 g vody
- 5 g soli
Postup na tacos z vepřové krkovice
- Večer před plánovaným vařením namočte černé fazole do 1 litru studené vody.
- Vepřové maso nakrájejte na velké kousky, zhruba 5centimetrové kostky, a osušte je papírovými utěrkami.
- Postavte velký hrnec na vysokou teplotu a přidejte zhruba 2 lžíce neutrálního oleje.
- Vepřové maso dobře osolte a přidejte je do hrnce. Vepřové maso opečte nahoře i dole. Pánev nepřeplňujte a v případě potřeby pracujte po dávkách.
- Vyjměte maso a přidejte cibuli, česnek, skořici, pomerančovou kůru, bobkové listy, oregano, kajenský pepř a kmín. Lehce okořeňte a promíchejte, aby se dno pánve začalo odmašťovat.
- Přidejte vepřový nebo kuřecí vývar a seškrábněte dno pánve, aby se zcela odstranil fond. Vepřové maso přidejte zpět do hrnce.
- Před vložením do trouby přiveďte tekutinu v hrnci k varu a vařte 2 hodiny při 140 °C.
- Vepřové maso vyjměte z trouby, obsah hrnce přelijte do velké nádoby nebo mísy a nechte ho ohřát na pokojovou teplotu, poté ho uložte na několik hodin nebo až na 3 dny do lednice.
- Druhý den seškrábněte tuk z horní části nádoby a dejte ho stranou.
- Dušené vepřové maso vložte do hrnce a zahřívejte, dokud nepůjde snadno vyjmout. Vepřové maso vyjměte a dejte stranou.
- Do tekutiny na vaření přidejte namočené a okapané fazole a přiveďte je k varu. Snižte teplotu varu a za občasného míchání vařte 2 hodiny.
- Redukujte tekutinu z vaření fazolí, dokud nejsou fazole krémové, měkké a nezůstane v nich jen málo tekutiny.
- Vepřové maso naklepejte na plech vyložený fólií a hojně potřete tukem, který jste si předtím vyhradili na vaření.
- Až budete mít připravený zbytek taco příloh a tortill, vložte plech s Carnitas pod horní gril trouby a pečte 5-10 minut za občasného míchání, dokud nebudou křupavé.
- Příprava tacos: maso a sůl dejte do mísy. Smíchejte vodu s rozpuštěným tukem a promíchejte.
- Tekutinu nalijte na masu a hněťte, dokud se nespojí těsto.
- Vytvarujte z něj kouli a přikryjte ji potravinovou fólií. Nechte 20 minut odpočívat.
- Pomocí válce vyválejte těsto na 40 g kuličky. Kuličky přikryjte potravinovou fólií nebo kuchyňskou utěrkou, aby se nezkoušely.
- Připravte si lis na tortilly vyložením dvou listů pečicího papíru. Případně si připravte 2 větší listy pečicího papíru a váleček.
- Každou z kuliček těsta vytlačte nebo rozválejte na tortilly a ihned je opečte na suché, rozpálené pánvi, dokud z jedné strany lehce nezhnědnou. Obraťte je, aby se obarvily i z druhé strany, a odložte je na talíř.
- Dokud nebudete mít všechny tortilly hotové, přikryjte je vlhkou utěrkou. Až budete připraveni k podávání, ohřejte je v nízké troubě nebo je podávejte ihned.
- Tacos, Carnitas a fazole podávejte s miskami nakrájených rajčat, nakrájenou cibulí, čerstvým koriandrem a případně ředkvičkami, pálivou omáčkou, čerstvou smetanou, nadrobeným nebo nastrouhaným sýrem.
Recept na tacos Carnitas
Carnitas lze jednoduše zabalit do kukuřičné tortilly nebo použít jako základ pro něco ambicióznějšího, například tamales nebo empanadas. Trik spočívá v trpělivosti, zejména když se tekutina téměř vyvaří a maso se začne trochu smažit ve vlastním tuku.
Ingredience na tacos Carnitas
- 1,3 kg vepřové plece
- 7 proužků pomerančové kůry
- 5 stroužků česneku, mletých
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno a jemně nakrájená cibule na ozdobu
- 1 a ¼ lžičky drcených vloček červené papriky
- 1 skořicová tyčinka, nejlépe mexická canela
- 2 bobkové listy
- 1 a ½ lžičky drcených sušených lístků oregana, nejlépe mexického
- 1 a ½ lžičky soli, více podle chuti
- ¼ lžičky mletého hřebíčku
- 24 malých kukuřičných tortill, ohřátých, na podávání
- nasekaný koriandr na ozdobu
- salsa na ozdobu
Postup na tacos Carnitas
- Z povrchu vepřového masa odstraňte veškerý tlustý tuk. Maso nakrájejte na 2,5 cm kostky a vyhoďte zbytky čistého tuku. Vepřové maso vložte do velkého hrnce.
- Přidejte tolik vody, aby bylo pokryto 5 cm, pomerančovou kůru, česnek, nakrájenou cibuli, vločky červené papriky, skořici, bobkové listy, oregano, 1 ½ lžičky soli a hřebíček.
- Přiveďte maso k varu a poté jej stáhněte na minimum. Odstraňte veškeré usazeniny, které se vytvoří na povrchu. Vařte odkryté 1 ½ hodiny, dokud není vepřové maso velmi měkké; v případě potřeby přidejte vodu, aby bylo maso ponořené.
- Osolte a vařte, dokud se voda neodpaří, asi 30 minut. Vařte o něco déle, aby se maso mírně opeklo; pokud dáváte přednost křupavějšímu masu, vařte ještě déle. Často míchejte a přidejte trochu vody, pokud se maso přilepí nebo se zdá, že se připaluje.
- Odstraňte bobkové listy a skořicovou tyčinku. Na každou tortillu dejte několik lžic Carnitas. Každé taco posypte koriandrem, nadrobno nakrájenou cibulí a salsou. Podávejte.
TIP: Vyzkoušejte recepty na jednoduchou polévku taco, klasické tacos (recept), kukuřičné tortilly, tortillovou náplň a veganskou domácí tortillu.