merunkovy-kolac-recept-3

Meruňkový koláč – pro spoustu lidí nejen vynikající dezert, ale také chuť domova, bezpečí a dětství. Ať už s drobenkou, tvarohem, nebo připravený na jiný způsob. Meruňkovým koláčem se zkrátka zavděčíte každému. Nechte se inspirovat našimi recepty na meruňkový koláč.

Jak péct meruňkový koláč

Obvyklými ingrediencemi do meruňkového koláče je, kromě zmíněného ovoce, mouka, máslo, cukr, vejce. Někteří lidé přidávají citronovou kůru, vanilku, skořici, a často také zdobí hotový meruňkový koláč šlehačkou. Mezi další oblíbené koláče patří např. rychlý ořechový koláč.

Ať už jsou vaše preference jakékoliv, z naší dnešní nabídky receptů si zaručeně vyberete. A pokud nemáte domácí meruňky nebo jste je zkrátka nesehnali, nezoufejte – máme pro vás i recept na koláč s meruňkovým kompotem.

TIP: Vyrobte si svůj vlastní slaný karamel krém a přelijte si s ním svůj meruňkový koláč, nebo připravte tu nejlepší drobenku na koláč a posypte s ní tento skvělý moučník!

Koláč s meruňkovým kompotem – recept

Sehnat kvalitní čerstvé ovoce může být, zejména v zimě, těžké. To ovšem neznamená, že se budete muset obejít bez svého oblíbeného meruňkového dezertu.

Ingredience na koláč s meruňkovým kompotem

  • 1 balení meruňkového kompotu
  • 1 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 3/4 hrnku oleje
  • 3 vejce
  • 1 balení prášku do pečiva
  • Lžička skořice

Koláč s meruňkovým kompotem – postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vhodnou formu vymažte a vysypejte moukou.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a skořici. Pečlivě promíchejte.
  3. V jiné míse promíchejte vejce s olejem a přidejte k sypké směsi.
  4. Meruňkový kompot nechte důkladně okapat.
  5. Těsto opatrně vlijte do pekáče, posypejte meruňkami z kompotu a meruňky lehce zatlačte.
  6. Pečte zhruba 20 minut.
merunkovy-kolac-recept-0-5126814
Koláč s meruňkami můžete připravit na mnoho různých způsobů.

Meruňkový koláč s drobenkou – recept

Kdo by nemiloval meruňkový koláč s drobenkou? S tímto receptem si jej připravíte opravdu snadno, a okamžitě si jej zamilujete.

Ingredience na meruňkový koláč s drobenkou

Na těsto

  • 1 a 1/3 hrnku mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 140 g másla
  • 1/3 hrnku vody

Na drobenku

  • 100 g nakrájeného másla
  • 1/3 šálku jemného cukru
  • 3/4 hrnku mouky

Na náplň

  • 800 g meruněk, nakrájených na kousky
  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1 a 1/2 šálku kukuřičné mouky
  • 1/4 lžičky soli

Meruňkový koláč s drobenkou – postup

  1. V kuchyňském robotu zpracujte mouku, cukr a máslo, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku. Do směsi přidejte 2 lžíce ledové vody.
  2. Mixujte, dokud směs po stlačení dvěma prsty nedrží pohromadě (těsto by nemělo být mokré ani lepivé), a podle potřeby přidávejte po lžících zbývající ledovou vodu.
  3. Jemně hněťte těsto, dokud se směs nespojí. Vytvarujte do tvaru kotouče. Zabalte do fólie. Dejte do chladničky na 1 hodinu nebo dokud neztuhne.
  4. Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozválejte mezi dvěma listy pečicího papíru na tloušťku 3 mm. Koláčovou formu o průměru 23 cm vyložte těstem. Okraje těsta ořízněte.
  5. Těsto sepněte, abyste vytvořili ozdobný okraj. Dejte na 15 minut do chladničky.
  6. Do kuchyňského robotu přidejte máslo a hnědý cukr. Mixujte, aby se ingredience spojily. Přidejte mouku. Mixujte, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku.
  7. V míse smíchejte meruňky, cukry, kukuřičnou mouku a sůl.
  8. Nalijte náplň do připraveného koláčového těsta. Nechte 2 cm okraj, posypte náplň polevou a část polevy stlačte do středních až velkých hrudek. Koláčovou formu položte na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Pečte 1 hodinu a 30 minut nebo dokud náplň nebublá a kůrka není zlatavá (pokud během pečení příliš zhnědne, přikryjte ji volně alobalem).
  10. Koláčovou mísu položte na drátěnou mřížku. Nechte vychladnout alespoň 2 hodiny.

Koláč s meruňkami – recept

Tento koláč s meruňkami má charakteristickou chuť čerstvého ovoce. Pokud nemáte čerstvé meruňky, můžete použít okapaný meruňkový kompot.

Ingredience na koláč s meruňkami

  • 1 balení křehkého koláčového těsta
  • 1/2 šálku plus 1 lžička granulovaného cukru
  • 1/4 šálku světlého hnědého cukru
  • 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 6 šálků čerstvých meruněk, rozpůlených a zbavených pecky (případně 6 šálků okapaných kompotovaných meruněk)
  • 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
  • 2 lžíce nesoleného másla, nakrájené na kostky

Koláč s meruňkami – postup

  1. Předehřejte troubu na 205 °C. Vyložte vhodnou koláčovou formu těstem.
  2. V malé misce vyšlehejte 1/2 šálku krystalového cukru, hnědý cukr, mouku, skořici a muškátový oříšek.
  3. Půlky meruněk vložte do samostatné velké mísy a promíchejte s citronovou šťávou. Přidejte cukrovou směs k meruňkám a jemně promíchejte. Nalijte do koláčové formy vyložené těstem.
  4. Na meruňkovou směs rovnoměrně rozprostřete kostky másla. Navrch položte zbývající koláčové těsto a okraje založte, aby se utěsnily. Do horní části koláče vyřízněte zářezy pro větrací otvory.
  5. Koláč položte na plech a pečte 35 až 40 minut, nebo dokud nezezlátne a meruňková náplň nezačne průduchy jen probublávat.
  6. Jakmile koláč vyndáte z trouby, posypte jeho vrchní část 1 lžičkou krystalového cukru. Před podáváním nechte koláč zcela vychladnout.

Křehký meruňkový koláč – recept

Křehký meruňkový koláč, připravený podle tohoto receptu, vám dokonale zachutná třeba k nedělní odpolední kávě.

Ingredience na křehký meruňkový koláč

Na těsto

  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • 1 vejce
  • Špetka citronové kůry
  • 250 g mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Troška mléka s cukrem

Na náplň

  • 750 g meruněk
  • 2 lžíce cukru
  • Špetka pomerančové kůry
  • Lžička kukuřičné mouky

Postup na křehký meruňkový koláč

  1. Máslo a cukr utřete do světlé a nadýchané pěny. Vmíchejte vejce a poté citronovou kůru. Prosejte mouku s práškem do pečiva a vmíchejte ji do směsi másla a cukru.
  2. Z těsta vytvořte kouli, kterou lehce prohnětete na pomoučeném povrchu a poté rozkrojíte na polovinu. Zabalte do potravinové fólie a nechte půl hodiny odpočívat v chladničce.
  3. Polovinou těsta vyložte máslem vymazaný 24cm plech. Ten spolu se zbývající polovinou těsta uložte do chladničky.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C. Meruňky rozpulte a odstraňte z nich pecky. Meruňky dejte do mísy, promíchejte je s cukrem, pomerančovou kůrou a kukuřičnou moukou a lžící je vložte na vyložení koláče.
  5. Vyhrazené těsto rozválejte tak, aby pasovalo na vrchní část koláče. Okraj těsta v koláčové formě potřete mlékem a poté ho spusťte na vrchní část těsta.
  6. Okraje přimáčkněte k sobě a koláč potřete mlékem a pocukrujte. Uprostřed koláče udělejte malý otvor, aby mohla unikat pára.
  7. Pečte asi 45 minut, dokud není kůrka světle zlatá. Před podáváním nechte 10-15 minut odležet.
merunkovy-kolac-recept-2-9119777
Křehký meruňkový koláč se vám bude rozplývat na jazyku.

Nejlepší meruňkový koláč – recept

Váháte, co upéct o víkendu? Vyzkoušejte tento snadný recept na nejlepší meruňkový koláč na světě.

Nejlepší meruňkový koláč – ingredience

  • 2 velká vejce
  • 2 plechovky meruněk
  • 1/4 šálku másla, nakrájené na kostičky
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 2/3 hrnku mouky na koláče
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 2/3 šálku cukru

Nejlepší meruňkový koláč – postup

  1. Bílky vložte do malé misky a nechte je 30 minut stát při pokojové teplotě. Předehřejte troubu na 175 °C. Meruňky nechte okapat, 3 lžíce šťávy si ponechte a dejte stranou.
  2. Do čtvercové zapékací misky vložte máslo. Vložte do trouby na 3-4 minuty nebo dokud se máslo nerozpustí. Opatrně otáčejte, aby se rovnoměrně obalilo.
  3. Posypte hnědým cukrem. Půlky meruněk rozložte v jedné vrstvě na hnědý cukr řeznou stranou nahoru.
  4. V malé misce prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Ve velké míse vyšlehejte žloutky do mírného zhoustnutí.
  5. Postupně přidávejte cukr a šlehejte při vysokých otáčkách, dokud nezhoustne a nezíská citronovou barvu.
  6. Přišlehejte odloženou šťávu. Vmíchejte moučnou směs.
  7. Čistými šlehači šlehejte bílky při střední rychlosti, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Vmíchejte je do těsta. Lžící přelijte meruňky.
  8. Pečte 35-40 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Před překlopením na talíř nechte 10 minut vychladnout. Podávejte teplé.

Nadýchaný meruňkový koláč – recept

Vyzkoušet můžete i tento recept na nadýchaný meruňkový koláč, který si po upečení můžete ozdobit třeba šlehačkou a domácí meruňkovou zmrzlinou.

Ingredience na nadýchaný meruňkový koláč

  • 3/4 hrnku změklého másla
  • 1 šálek cukru
  • 1 velké vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/3 šálku slazeného strouhaného kokosu
  • 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
  • 1 sklenice meruňkové zavařeniny

Nadýchaný meruňkový koláč – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Ve velké míse utřete máslo s cukrem do světlé a nadýchané pěny, třete asi 5-7 minut. Vmíchejte vejce a vanilku.
  2. V malé misce prošlehejte mouku a prášek do pečiva; postupně přidávejte do krémové směsi a dobře promíchejte.
  3. Přisypte kokos a vlašské ořechy.
  4. Dvě třetiny těsta natlačte na dno vymazané formy.
  5. Potřete ho zavařeninou; zbylé těsto rozdrobte na zavařeninu. Pečte 30-35 minut nebo dozlatova. Nechte úplně vychladnout na drátěné mřížce. Nakrájejte na kousky.

TIP: Přebytek meruněk zužitkujete také v bublanině bez vajec.

Výborný meruňkový koláč – recept

Máte rádi dezerty s kapkou alkoholu? Pak vás zaručeně nadchne tento výborný meruňkový koláč s troškou vaječného likéru.

Ingredience na výborný meruňkový koláč

  • 1 a 1/2 šálku rozdrcených sušenek
  • 3/4 šálku plátkovaných mandlí
  • 1/2 šálku rozpuštěného másla
  • 255 g bílé čokolády na pečení
  • 3/4 hrnku nasekaných sušených meruněk
  • 1 balení smetanového sýra, změklého
  • 2 lžičky meruňkové brandy, nepovinně
  • 2 šálky vaječného likéru
  • 1 velké vejce, pokojové teploty, lehce našlehané

Výborný meruňkový koláč – postup

  1. V malé misce smíchejte rozdrcené sušenky, mandle a máslo. Vtlačte je na dno nevymazané zapékací mísy. Pečte při 175 °C dozlatova 8-10 minut.
  2. Nechte vychladnout na mřížce.
  3. Nakrájejte bílou čokoládu. V malém hrnci rozpusťte a nechte ji vychladnout. Posypte krustu meruňkami.
  4. Ve velké míse vyšlehejte smetanový sýr dohladka. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a v případě potřeby brandy. Postupně vmíchejte vaječný likér. Přidejte vejce a šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se nespojí. Nalijte na korpus.
  5. Misku na pečení vložte do většího pekáče a do většího pekáče přidejte vroucí vodu. Pečeme odkryté na 175 °C, dokud střed není pevný, 55-60 minut.
  6. Vyjměte pekáč z vodní lázně a nechte ho vychladnout na mřížce. Přikryjte a nechte v chladničce ztuhnout, asi 2 hodiny.
  7. Zbývající čokoládu nasekejte a rozpusťte. Rozpuštěnou čokoládou polijte hotový koláč. Nakrájejte na kousky. Zbytky uchovávejte v chladničce.
merunkovy-kolac-recept-5-5391186
Koláč z meruněk můžete dozdobit ovocem nebo mandlemi.

Vláčný meruňkový koláč – recept

Díky tomuto receptu si doma připravíte báječný vláčný meruňkový koláč, se kterým zaručeně sklidíte úspěch.

Ingredience na vláčný meruňkový koláč

  • 120 g másla
  • 6-8 meruněk
  • 2 vejce
  • 200 g mouky
  • 150 g cukru
  • 1/4 lžičky vanilky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 1-2 lžíce moučkového cukru

Vláčný meruňkový koláč – postup

  1. V hluboké míse smíchejte změklé máslo a cukr. Pomocí mixéru vyšlehejte směs do jednolité konzistence.
  2. Do těsta přidávejte po jednom vejce a pokaždé směs vyšlehejte do jednotné konzistence.
  3. Poté do těsta přidejte prosátou pšeničnou mouku smíchanou se solí, vanilkou a práškem do pečiva.
  4. Těsto důkladně promíchejte silikonovou stěrkou, abyste dosáhli jednotné struktury. Hotová konzistence těsta by měla připomínat změklé máslo.
  5. Těsto přeneste do silikonové pečicí nádoby o průměru 20 cm. Pokud používáte skleněnou, keramickou nebo kovovou zapékací mísu, vyložte ji pergamenem.
  6. Čerstvé meruňky omyjte a osušte, odstraňte z nich pecky. Půlky ovoce položte na těsto a meruňky v něm mírně utopte. Pokud ovoce není dostatečně sladké, můžete ho navrch posypat trochou cukru.
  7. Formu s koláčem vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Koláč pečte při průměrné teplotě 35-40 minut. Připravenost pečení zkontrolujte dřevěným párátkem. Pokud je suché, koláč je hotový.
  8. Hotový koláč nechte trochu vychladnout a opatrně jej přendejte na plochou mísu. Pomocí cedníku ozdobte meruňkový koláč moučkovým cukrem.

Výborný meruňkový koláč s drobenkou – recept

Tento výborný meruňkový koláč s drobenkou se někdy nazývá také holandský koláč.

Výborný meruňkový koláč s drobenkou – ingredience

Na náplň

  • 4 šálky nakrájených meruněk
  • 1 šálek cukru
  • 4 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 balení hotového křehkého koláčového těsta

Na drobenku

  • 1/2 šálku cukru
  • 2/3 šálku mouky
  • 1/3 šálku másla nebo margarínu

Výborný meruňkový koláč s drobenkou – postup

  1. Hotovým těstem vyložte vhodnou pečicí formu. Předehřejte troubu na 205 °C.
  2. Smíchejte ingredience na náplň a rozetřete je na těsto.
  3. Ingredience na drobenku důkladně prohněťte a posypejte koláč drobenou.
  4. Pečte 10 minut při 205 °C, poté snižte teplotu na 170 °C a pečte dalších 25-30 minut.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang