Tento domácí měkký vícezrnný chléb se připravuje z vícezrnné horké obilné směsi. Výbornou volbou jsou také celozrnné nebo rychlené ovesné vločky. Je měkký a nadýchaný jako běžný bílý sendvičový chléb, ale má vydatnou a uspokojivou chuť. Jedná se o plnohodnotný vícezrnný chléb s neodolatelně měkkým a nadýchaným vnitřkem.
Ingredience
- 60 g suché směsi vícezrnných obilovin nebo ovesných vloček
- 410 ml vroucí vody
- 7 g instantního nebo aktivního sušeného droždí (1 standardní balení)
- 37 g baleného světlého nebo tmavého hnědého cukru
- 45 g másla, změklé na pokojovou teplotu
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 430 g chlebové mouky, plus další podle potřeby a na ruce/pracovní plochu
- volitelně: 60 g slunečnicových semínek, nasekaných ořechů, rozinek nebo sušených brusinek
Postup
- Připravte těsto: Vložte směs obilovin do velké žáruvzdorné mísy. Zalijte ji vroucí vodou. Směs nechte vychladnout, dokud digitální teploměr neukáže přibližně 43 °C. To obvykle trvá 20 minut. Dávejte pozor na teplotu, protože pokud by byla příliš horká, zničila by kvasnice. Pokud však bylo příliš chladné, není to problém – těsto může jen několik minut navíc kynout.
- V míse stojanového mixéru opatřeného hákem na těsto nebo nástavcem s pádlem ušlehejte droždí, cukr a celou teplou směs vody a obilovin. Přikryjte a nechte 5-10 minut kynout, dokud se na povrchu nevytvoří pěna a bublinky.
- Přidejte máslo, sůl a 1 hrnek (asi 130 g) mouky. Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, gumovou stěrkou seškrábněte stěny mísy a přidejte další hrnek mouky. Šlehejte na střední rychlost, dokud se relativně nespojí (stále mohou zůstat kousky másla).
- Přidejte všechnu zbývající mouku a semínka/ořechy (pokud je používáte) a pak šlehejte na střední rychlosti, dokud se těsto nespojí a neodlepí od stěn mísy, asi 2 minuty. Pokud se vám zdá příliš lepivé, přidávejte další mouku po lžících, dokud se nezačne odlepovat od stěn mísy.
- Uhněťte těsto: Těsto ponechte v mixéru a šlehejte další 2 minuty NEBO hněťte 2 minuty ručně na lehce pomoučeném povrchu. Těsto je měkké, ale těžké.
- Kynutí: Lehce vymažte velkou mísu olivovým olejem nebo nepřilnavým sprejem. Těsto vložte do mísy a otáčejte jím, aby se pokrylo olejem ze všech stran.
- Mísu zakryjte alobalem, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte těsto kynout v relativně teplém prostředí 1-2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Vymažte bochníkovou formu.
- Vytvarujte chléb: Když je těsto hotové, propíchejte ho, aby se uvolnil vzduch. Pracovní plochu, ruce a vál lehce poprašte moukou. Těsto rozválejte na velký obdélník. Nemusí být dokonalý – na okrajích bude pravděpodobně zaoblený. To nevadí! Rozválejte ho do tvaru špalku a vložte do připravené formy na bochník.
- Druhé kynutí: Vytvarovaný bochník přikryjte alobalem, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte ho kynout, dokud nebude asi 2 až 5 cm nad horní hranou bochníku, asi 1 hodinu.
- Nastavte rošt trouby do nižší polohy a předehřejte troubu na 177 °C. (Nejlepší je péct chléb směrem ke spodní části trouby, aby se vrchní část nepřipálila.)
- Chléb upečte: Pokud si během pečení všimnete, že vrchní část chleba příliš rychle hnědne, zakryjte plech volně alobalem. Jak otestovat propečení – lehce poklepejte na bochník. Pokud zní dutě, je hotový.
- Pro přesnější test je chléb hotový, když teploměr s okamžitým odečtem ukáže uprostřed bochníku 90°C-93°C.
- Před krájením a podáváním vyjměte chléb z trouby a nechte jej několik minut vychladnout. Před krájením ho klidně nechte úplně vychladnout.
- Zbytky chleba pevně přikryjte a skladujte při pokojové teplotě po dobu 2-3 dnů nebo v chladničce až 10 dnů.