Příprava
- Příprava 30 minut
- Doba pečení: 25 minut
- Obtížnost: Střední
- Počet porcí: 8
Ingredience
- 350 ml teplé vody (43-46 °C)
- 1 lžíce cukru
- 2 lžičky soli
- 1 balíček aktivního sušeného droždí
- cca 650 g mouky
- 60 g rozpuštěného nesoleného másla
- rostlinný olej na pánev
- 2,5 l vody
- 130 g jedlé sody
- 1 velký žloutek rozšlehaný s 1 lžící vody
- sůl na preclíky
Postup
- V mixéru smícháme vodu, cukr a sůl a posypeme droždím. Necháme 5 minut odstát nebo dokud směs nezačne pěnit. Přidáme mouku a máslo a pomocí hnětacího nástavce na těsto mícháme při nízkých otáčkách, dokud se dobře nespojí. Změníme rychlost na střední a hněteme, dokud těsto není hladké a neodlepuje se od stěn mísy, přibližně 4-5 minut.
- Vyjmeme těsto z mísy, mísu vyčistíme a poté ji dobře potřeme rostlinným olejem. Vratíme těsto do mísy, přikryjeme ho plastovou fólií a necháme ho stát na teplém místě cca. 50-55 minut nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- Předehřejeme si troubu na 220 °C. Vyložíme 2 půlky plechů pečícím papírem a lehce je potřeme rostlinným olejem a odložíme stranou.
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu 2,5 l vody s jedlou sodou.
- Mezitím vyklopíme těsto na lehce naolejovanou pracovní plochu a rozdělíme ho na 8 stejných dílů. Každý kousek těsta rozválíme na 60 cm dlouhý provaz. Z provazu vytvoříme tvar písmene U. Držíme konce provazů, které překřížíme přes sebe a přitiskneme na dno písmene U tak, aby vznikl tvar preclíku. Položíme je na papírem vyloženou polovinu plechu.
- Vložíme preclíky po jednom na 30 sekund do vroucí vody. Vyjmeme je z vody pomocí velké ploché stěrky. Vrátíme je na poloviční plech, potřeme vrchní část každého preclíku rozšlehaným žloutkem a směsí vody a posypeme preclíky solí. Pečeme do tmavé zlatohnědé barvy, přibližně 12-14 minut. Před podáváním přendáme na chladicí mřížku a necháme alespoň na 5 minut vychladnout.