Tyto měkké preclíkové kousky jsou tvarované do menších kousků. Těsto vyžaduje pouze 6 ingrediencí a není třeba téměř žádné doby kynutí, takže je to skvělý recept pro začátečníky s droždím.
Užijte si zábavu při tvarování kousků a do hodiny si pochutnejte na teplých chuťově výrazných domácích preclících. Podávejte samotné nebo s oblíbeným dipem, například s pikantní sýrovou omáčkou nebo hořčicí.
Ingredience
- 360 ml teplé vody (vlažné)
- 7 g instantního nebo aktivního sušeného droždí (1 standardní balení)
- 1 lžíce hnědého nebo krystalového cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžíce másla, rozpuštěného a mírně vychladlého
- 470-500 g univerzální mouky, plus další na ruce a pracovní plochu
Poleva:
- hrubá sůl/hrubá mořská sůl
- 120 g jedlé sody
- 2 litry vody
Volitelné pro podávání:
- pikantní sýrová omáčka nebo vaše oblíbená hořčice
Postup
- V míse mixéru na těsto ušlehejte teplou vodu, droždí a cukr. (Pokud nemáte stojanový mixér, použijte obyčejnou velkou mísu.) Přikryjte drožďovou směs a nechte ji 5 minut odstát nebo dokud na povrchu nezpění. Přidejte sůl, rozpuštěné máslo a 375 g mouky.
- Šlehejte 1 minutu při nízkých otáčkách, v případě potřeby seškrábněte stěny mísy gumovou stěrkou a poté přidejte 95 g mouky. Šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se těsto nespojí a neodlepí od stěn mísy, asi 2 minuty.
- Pokud se těsto po 1 minutě míchání extrémně lepí, přidejte zbývající 1/4 hrnku mouky a pokračujte ve šlehání ještě 1 minutu.
- Těsto ponechte v mixéru a šlehejte na nízkých otáčkách další 2 minuty nebo hněťte ručně na lehce pomoučeném povrchu po dobu 2 minut. Lehce přikryjte utěrkou a nechte 10-30 minut odpočívat.
- Předehřejte troubu na 205 °C. Vyložte 2 plechy pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Pokud používáte pečící papír, lehce ho postříkejte nepřilnavým sprejem nebo ho vymažte máslem. Odložte stranou.
- Těsto nakrájejte ostrým nožem, nožem na pizzu na 6 stejných dílů. Pracovní plochu velmi lehce posypte moukou. Každý kousek těsta rozválejte na provaz. Pokud se provazy stále smršťují a natahování těsta je obtížné, přestaňte dělat, lehce přikryjte celé těsto a nechte ho 10 minut odpočívat, aby se lepek uvolnil.
- Poté se vraťte k válení do provazů. Každý provaz nakrájejte 3 až 5 cm kousky, abyste z něj mohli vytvořit sousta.
- Ve velkém hrnci smíchejte vodu a jedlou sodu. Přiveďte k varu. Do vroucí vody vložte 8-10 kousků preclíků na 10-15 sekund. Pomocí děrované špachtle nebo lžíce vyjměte preclíky z vody a nechte z nich odkapat co nejvíce přebytečné vody.
- Kousky položte na připravené plechy na pečení. Ještě vlhké je posypejte hrubou mořskou solí nebo je nechte jen tak. Se zbývajícími kousky preclíků zopakujte lázeň v jedlé sodě.
- V případě potřeby můžete uvařené/nevypečené kousky před pečením přikrýt a uložit do chladničky až na 24 hodin.
- Pečte 15 minut nebo dozlatova. Vyjměte z trouby a podávejte teplé.
- Zbylé preclíkové kousky přikryjte a skladujte při pokojové teplotě až 3 dny. Časem trochu ztratí na měkkosti.
- Chcete-li je znovu ohřát, ohřejte je na několik sekund v mikrovlnné troubě nebo je pečte 5 minut v troubě o teplotě 175 °C.