Domácí měkké melasové sušenky jsou dokonale kořeněné. Zůstanou měkké po několik dní – pokud to tak dlouho vydrží – a také jsou oblíbené o svátcích.
Ingredience
- 2 a 1/4 šálku (280 g) hladké mouky
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 a 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- 3/4 šálku (170 g) másla, změklé na pokojovou teplotu
- 1/2 šálku (100 g) hnědého cukru
- 1/4 šálku (50 g) krystalového cukru
- 1/4 šálku (60 ml) nesířené nebo tmavé melasy
- 1 velké vejce, pokojové teploty
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1/3 šálku (67 g) granulovaného nebo hrubého cukru na válení
Postup
- Mouku, jedlou sodu, zázvor, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a sůl prošlehejte dohromady. Odstavte.
- Ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem šlehejte máslo a oba cukry společně při vysokých otáčkách, dokud se nespojí do krémové konzistence, asi 2 minuty. Přidejte melasu a šlehejte, dokud se nespojí.
- Poté přidejte vejce a vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se nespojí, asi 1 minutu. Podle potřeby seškrábejte stěny a dno mísy.
- Při nízkých otáčkách pomalu vmíchejte suché přísady do mokrých, dokud se nespojí. Těsto na sušenky bude mírně lepkavé.
- Těsto pevně přikryjte alobalem nebo plastovou fólií a dejte do chladu na minimálně 1 hodinu, může ležet až 2-3 dny.
- Předehřejte troubu na 177 °C. Dva velké plechy vyložte pečícím papírem nebo silikonovou podložkou na pečení. Odložte stranou.
- Vyjměte těsto na sušenky z chladničky. Pokud se těsto na sušenky chladilo déle než 2 hodiny, nechte ho alespoň 30 minut stát při pokojové teplotě. Z těsta na sušenky vyválejte kuličky.
- Každou z nich obalte v moučkovém cukru a rozložte na plech cca 5 cm od sebe. Pečte 11-12 minut nebo dokud se okraje nezdají být pevné.
- Po vyjmutí z trouby nechte sušenky 5 minut vychladnout na plechu a poté je přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly.
- Sušenky vydrží čerstvé přikryté při pokojové teplotě 1 týden.