Slovo „giganty“ u cuket je klíčové – přerostlé plody opravdu nemají nijak omračující chuť a hodí se jenom jako hmota do buchet, bramboráků cukeťáků a na „cuketové zelí“. Čerstvé, pevné, malé a lesklé cuketky, to je něco jiného!
Syrové jsou křupavé a šťavnaté a skvěle do sebe natáhnou chuť všeho, co k nim přidáte. Pesto z medvědího česneku ve spojení s cuketou je lahodné.
Marinovaná cuketa je báječná jenom tak, jako salát nebo jako zeleninová příloha. Bude se hodit ke světlejším grilovaným masům. Ale obstojí i samotná na lehce otoastovaném cereálním chlebu s trochou dobrého čerstvého sýra.
Medvěd na cuketě
Budete potřebovat:
Cereální chléb: Vícezrnný chléb s pšeničnými otrubami, lněnými a slunečnicovými semínky. S bohatým posypem ze lněných a sezamových semínek. Z kamenné pece.
- 1 cereální chléb
- 2 malé pevné cukety s lesklou slupkou
- 1 velkou lžíci pesta z medvědího česneku
- šťávu z poloviny citronu
- cca 1,5 dcl dobrého olivového oleje
- kousek chilli papričky (nemusí být)
- sůl a pepř
- hrst piniových oříšků
- čerstvý sýr k podávání
Cuketu omyjte, odkrojte konce a naškrábejte z ní škrabkou na zeleninu tenoučké plátky i se slupkou. Přidejte k ní vrchovatou lžíci pesta z medvědího česneku, šťávu z půlky citronu, olivový olej, sůl a pepř.
Můžete přidat i kousek chilli papričky. Nechte v chladu marinovat alespoň půl dne. Na pánvi nasucho opražte hrst piniových oříšků. Když budou hotové, odstavte je z pánve, protože se lehce spálí zbytkovým teplem.
Otoastujte plátky cereálního chleba, potřete dobrým čerstvým sýrem (třeba kozím), navršte cuketu, posypte piniovými oříšky a podávejte s lehkým bílým vínem. Když nastane ta smutná chvíle a dojde medvědí pesto, zkusíme použít klasické bazalkové.
TIP: Stálicí letní kuchyně jsou oblíbené cuketové placky, které lze připravit na mnoho způsobů.