Medovo-mandlové müsli – recept

Snídaně
medovo-mandlove-musli-5183736

Tento recept na müsli je jednoduchý: ovesné vločky slazené medem s nádechem koření a teplou kokosovou příchutí.

Je to dobrý základní recept, se kterým si můžete pohrát. Müsli rychleji hnědne, když je uděláte s medem, a ne s javorovým sirupem, což je pro medem slazené pečivo typické, takže na ně dávejte pozor během posledních minut pečení.

Ingredience

  • 4 šálky ovesných vloček (pro bezlepkové müsli použijte certifikované bezlepkové vločky)
  • 1 a ½ šálku syrových plátkovaných mandlí
  • 1 lžička jemnozrnné mořské soli (pokud používáte běžnou kuchyňskou sůl, snižte množství na ¾ lžičky)
  • ¼ lžičky skořice
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • ½ šálku rozpuštěného kokosového nebo olivového oleje
  • ½ šálku + 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • ¾ lžičky vanilky
  • ½ šálku nasekaných sušených meruněk
  • ¼ šálku nasekaných sušených třešní, brusinek, rozinek nebo rybízu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Vyložte plech pečícím papírem.
  3. Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, ořechy, sůl, skořici a mletý zázvor.
  4. Důkladně promíchejte.
  5. Vmíchejte olej, med a vanilku.
  6. Müsli vyklopte na připravenou pánev a pomocí velké lžíce je rozetřete do rovnoměrné vrstvy.
  7. Pečte 22 až 26 minut, v polovině pečení promíchejte.
  8. Müsli by mělo lehce zezlátnout (sledujte ho, protože med má tendenci hnědnout)
  9. Müsli bude křupat, až vychladne.
  10. Před vmícháním nakrájeného ovoce nechte müsli vychladnout.
  11. Müsli skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu 1 až 2 týdnů.

Poznámka: Pokud používáte velké celé ořechy (pekanové, vlašské apod.), postupujte podle návodu. Pokud používáte malé ořechy nebo semínka (slunečnicová semínka, pepity), počkejte s jejich vmícháním do müsli, dokud je v polovině pečení nevyjmete z trouby.

Kategorie:

Snídaně
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang