Tento recept na müsli je jednoduchý: ovesné vločky slazené medem s nádechem koření a teplou kokosovou příchutí.
Je to dobrý základní recept, se kterým si můžete pohrát. Müsli rychleji hnědne, když je uděláte s medem, a ne s javorovým sirupem, což je pro medem slazené pečivo typické, takže na ně dávejte pozor během posledních minut pečení.
Ingredience
- 4 šálky ovesných vloček (pro bezlepkové müsli použijte certifikované bezlepkové vločky)
- 1 a ½ šálku syrových plátkovaných mandlí
- 1 lžička jemnozrnné mořské soli (pokud používáte běžnou kuchyňskou sůl, snižte množství na ¾ lžičky)
- ¼ lžičky skořice
- ¼ lžičky mletého zázvoru
- ½ šálku rozpuštěného kokosového nebo olivového oleje
- ½ šálku + 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
- ¾ lžičky vanilky
- ½ šálku nasekaných sušených meruněk
- ¼ šálku nasekaných sušených třešní, brusinek, rozinek nebo rybízu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Vyložte plech pečícím papírem.
- Ve velké míse smíchejte ovesné vločky, ořechy, sůl, skořici a mletý zázvor.
- Důkladně promíchejte.
- Vmíchejte olej, med a vanilku.
- Müsli vyklopte na připravenou pánev a pomocí velké lžíce je rozetřete do rovnoměrné vrstvy.
- Pečte 22 až 26 minut, v polovině pečení promíchejte.
- Müsli by mělo lehce zezlátnout (sledujte ho, protože med má tendenci hnědnout)
- Müsli bude křupat, až vychladne.
- Před vmícháním nakrájeného ovoce nechte müsli vychladnout.
- Müsli skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu 1 až 2 týdnů.
Poznámka: Pokud používáte velké celé ořechy (pekanové, vlašské apod.), postupujte podle návodu. Pokud používáte malé ořechy nebo semínka (slunečnicová semínka, pepity), počkejte s jejich vmícháním do müsli, dokud je v polovině pečení nevyjmete z trouby.