Každá máma malých dětí a žena masožravého muže si často klade otázku, co jim uvařit, aby děti jedly zdravě a muž se nasytil. Tvoje máma na to kápla. Tento recept je tedy celkem šikovný nápad – poměrně málo práce a zasytí nadlouho. Hlavní roli bude tentokrát hrát krůta.
Začne se přípravou „klasického“ drůbežího vývaru. Když je téměř uvařený, přihodí se kus krůtích prsou a necháme je pošírovat* asi 20 minut. Poté je necháme ve vývaru zchladnout.
Pro děti následně připravte domácí polévku – stačí když k vývaru přidáte brokolici, kukuřici, čerstvou mrkev, hrášek – zkrátka zeleninu, co je při ruce, případně rýži nebo třeba malé těstoviny.
Samozřejmě přidejte i na malé kousky pokrájená krůtí prsa. Pro děti ideální, co ale s mužem? Tomu by nejspíš polévka nestačila. Proto je zde poctivá krůtí domácí bageta.
Pro jednoho hladovce potřebuju:
- 1 střední kornbagetu
- 2–3 lžíce majonézy
- 1 malou, najemno nakrájenou kyselou okurku
- 1 větší lžičku dijonské hořčice
- pepř, sůl
- cca 150 g vařených krůtích prsou
- hrst rukoly nebo jiného salátu
- 1 zralé rajče
Kornbageta: tmavá vícezrnná bageta s cereáliemi a semínky. Bohatě sypaná lněnými a sezamovými semínky.
Majonézu smícháme s hořčicí, okurkou, solí a pepřem a dresinkem potřu rozpůlenou bagetu. Poklademe lístky salátu. Vychladnutá krůtí prsa (z vývaru) nakrájíme na plátky, položíme na salát a doplníme kolečky rajčete.
* Pošírovat znamená připravovat jídlo ve vodě, vývaru či mléce při teplotě přibližně 70 – 82°C. Hladina tekutiny se při pošírování jen tak jemně vlní, rozhodně neprobublává. K pošírování jsou vhodné maso, zelenina i ovoce. Pošírováním aromatického ovoce připravíte lahodné domácí sirupy vhodné k ochucení dezertů.