Tenhle týden byl výjimečně náročný. Bojovala jsem s chřipkou, což u mě není překvapení (až vám tu jednou napíšu, že jsem byla celý týden naprosto zdravá, tak otevřete lahev několikaleté whisky, co si schováváte na zvláštní příležitosti a uspořádejte pořádnou párty), ale kvůli nedostatku odpočinku se mi tu potvoru vytrvalou nedařilo porazit. V pátek už jsem mlela z posledního a sotva se ploužila.
Nakonec mi tlak klesl tak nízko (řekla bych na mých, bohužel ne neobvyklých, 70/40), že jsem málem omdlela v práci. Seděla jsem na schůzi a poslouchala kolegovu přednášku a najednou jsem nemohla zaostřit a začala se propadat do tmy. Myslela jsem, že usínám (nebudu tu tvrdit, že se mi to na schůzi nikdy nestalo… Jednou jsem to zalomila sedíc na židli přímo vedle šéfové naší laboratoře.
Nebyl to ale spánek a já o sobě regulérně nevěděla. A z přednášky nevím ani ťuk. Cítila jsem se jak hadrová panenka. Naštěstí mám nejvíc nejlepší kolegyně, které mě vzaly pod křídlo a postaraly se o mou vetchou tělesnou schránku, posadily mě k sobě do svého koutku, daly mi nohy nahoru, nalily do mě kotel kávy s kopou cukru a mluvily se mnou, aby mě udržely při vědomí.
Po půl hodině jsem se díky jejich péči vzpamatovala. Nakonec jsem díky nim i zvládla dokončit naplánované pokusy. Prostě takový normální pátek. Děkuju za záchranu, holky. Domů jsem se vrátila jako mátoha, padla jsem do postele a spala…
Na sobotu jsem měla naplánovanou dokonalou snídani, ale vzhledem k tomu, že jsem spala do tří hodin odpoledne a vzbudila se hladová jak smečka vlků, žádné vyvařování nepřipadalo v úvahu… Vzala jsem ledničku útokem a vyluxovala jí do posledního drobečku (Pamatujete na tasmánského čerta Taze od Looney Tunes? Jo, takže tak nějak…).
Luxusní snídani jsme tedy odložili až na neděli (pomineme, že jsem v podstatě sežrala všechny přísady, snad krom mouky). Ale to čekání (a nový nákup surovin O:-)) stálo za to! Mátové vafle jsou překvapivě osvěžující a v kombinaci s voňavými vanilkovými hruškami s kapičkou citronu jsou dokonalé. Voňavé, svěží a zároveň podzimní…
Mátové vafle s vanilkovými hruškami s kapkou citronu
Ingredience (na 10 vaflí):
- 1 a 1/2 hrnku celozrnné pohankové mouky (nebo hladké pšeničné)
- 1/2 lžíce prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 1/3 hrnku oleje
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3/4 hrnku podmáslí
- 2 lžíce nasekané čerstvé máty
Vanilkové hrušky:
- 2 hrušky
- 1/2 vanilkového lusku
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku s pravou vanilkou
- 1 hrnek vody
- 2 střiky citronové šťávy
- cukr podle chuti
K podávání:
- řecký jogurt
Postup
1) Vejce vyšlehejte s olejem, vanilkou a podmáslím. Mouku prosejte přes jemné síto společně s práškem do pečiva, sodou, solí a smíchejte s cukrem. Obě směsi spojte, ale nepromíchávejte úplně dohladka. Rozehřejte vaflovač a lehce ho vytřete olejem. Do těsta zamíchejte nasekanou mátu. Vafle pečte dozlatova (kontrolka vám napoví).
2) Mezitím, co se opékají vafle, oloupejte hrušky, nakrájejte je na malé kostičky a lehce je poduste v hrnci s 1/2 hrnku vody a zrníčky vanilky vyškrábnutými z lusku (můžeme do hrnce vhodit i prázdný lusk). Ve druhé 1/2 hrnku vody rozmíchejte pudinkový prášek, který za stálého míchání přilejte k lehce změklým hruškám. Vařte 2 minuty a neustále míchejte. Odstavte z plotny, oslaďte podle chuti, zastříkněte citronovou šťávou a nechte vychladnout (nezapomeňte sem tam zamíchat).
3) Vafle podávejte s řeckým jogurtem a hruškami.
Nebojte, tenhle smutný příběh nakonec dopadl šťastně! Trocha spánku všechno napravila…
Redakce Receptik.cz