Asi nám dáte za pravdu, že hranolky prostě máme rádi. Dnes už však víme, že jejich konzumace ve fast-foodu není zrovna nejšťastnějším řešením, a proto si je častokrát připravujeme doma. Zde jsou různé zeleninové alternativy hranolek, které se připravují pečením v troubě a ne smažením na oleji.
Chutné a zdravé hranolky se nepřipravují jen z brambor. Taková ředkvička, avokádo, dýně hokkaido či mrkev jsou v porovnání s bramborami hitem dnešní doby. Za vyzkoušení stojí také batátové hranolky.
Recept 1: bílá ředkev
Ředkev v podobě hranolek je stejně chutná jako brambory, avšak přece jen o něco zdravější.
Ingredience
- 2 velké bílé ředkve
- 2 PL olivového oleje
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- pepř
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 °C. Ředkvičky oloupeme a nakrájíme do tvaru hranolek.
- V misce je smícháme spolu s olivovým olejem, solí, pepřem a šťávou z citronu.
- Na plech dáme pečící papír, na něj poklademe hranolky a pečeme je po dobu cca 30 minut.
- Během pečení hranolky jednou otočíme, když jsou měkké a mají zlatavou barvu, jsou hotové.
- Takto připravené hranolky podáváme např. se sojovou tatarskou omáčkou.
Recept 2: mrkev
Takto připravená mrkev je o něco sladší než sladké brambory. Velmi dobře se však kombinuje s kečupem.
Ingredience
- 4 – 5 ks mrkve
- 2 PL olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 ° C.
- Mrkev oloupeme, nakrájíme na hranolky a poklademe je na plech.
- Pokapeme je olivovým olejem, osolíme a okořeníme mletým pepřem.
- Pečeme cca 20 minut, přičemž je po 10 minutách jednou otočíme.
- Pečeme je, dokud nejsou měkké a křupavé.
- Podáváme je s oblíbenou omáčkou, případně s kečupem.
Recept 3: dýně hokaido
Pečená dýně na různé způsoby je opravdu velmi chutná. Takto připravené hranolky nejsou žádnou výjimkou.
Ingredience
- 1 středně velká dýně
- olivový olej
- česnek
- chilli
- sůl
- mletá červená paprika
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 °C.
- Dýni oloupeme a nakrájíme na hranolky.
- V misce je smícháme s olivovým olejem, utřeným česnekem a chilli, posolíme a přidáme mletou červenou papriku.
- Poklademe je na plech, který jsme si vystlali pečícím papírem a pečeme je do zlatova a křupava cca 30 minut.
- Podáváme s kečupem, případně omáčkou s křenem.
Recept 4: avokádo
Avokádo není vhodné jen pro naši krásu, či do pomazánek. Stejně dobře chutná i v podobě hranolek.
Ingredience
- 2 avokáda
- 1 vajíčko
- olivový olej
- strouhanka
- sůl
Postup
- Troubu si předehřejeme na 200 °C.
- V misce smícháme strouhanku se solí.
- Avokáda oloupeme, pecky vyjmeme a nakrájíme na měsíčky, které obalíme ve vajíčku a ve strouhance.
- Na plech dáme pečící papír, poklademe na něj avokáda, které potřeme olivovým olejem a upečeme do zlatova (v polovině pečení je otočíme).
- Podáváme např. s omáčkou s přídavkem citronu nebo limetky.