Tohle je čokoládový dort s krémem z bílé čokolády a japonského čaje matcha a připravte tak skvělý zákusek.
Matcha dort je čokoládový s krémem z bílé čokolády a zeleného čaje matcha
Ingredience:
- 3 vejce
- 1 a 1/2 hrnku krupicového cukru
- 3/4 velké kostky másla, změklého
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 6 lžic kakaa holandského typu
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 sáček jedlé sody
- špetka soli
- 1 hrnek podmáslí
- 6 lžic silné kávy
Krém:
- 150 g bílé čokolády
- 250 ml smetany ke šlehání
- 6 g matcha čaje
- 500 g mascarpone
- 250 g krémového sýra
- + případně moučkový cukr na doslazení
Na ozdobu hobliny hořké čokolády.
Postup
Den předem připravte základ čokoládového krému. Smetanu ke šlehání zahřejte v rendlíku, vsypte do ní nalámanou bílou čokoládu a na mírném plameni ji za stálého míchání ve smetaně rozpusťte. Poté odstavte, nechte vychladnout a dejte na noc vychladit do lednice.
Druhý den připravte korpus. Uvařte hrnek silné kávy a nechte ji vychladnout. Troubu vyhřejte na 180°C. Rozevírací dortovou formu o průměru 26 cm vyložte papírem na pečení. Vyložte dno i boky formy – boky vymažte trochou másla a kolem dokola přilepte pruh papíru a lehce přitlačte.
Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté zašlehejte změklé máslo. Oba druhy mouky, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl přesejte přes jemné sítko. Moučnou směs, podmáslí a kávu přidávejte po částech do těsta a zašlehejte na malé otáčky. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct.
Pečte 25 minut odkryté a 25 minut zakryté alobalem nebo archem pečícího papíru. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu korpusu. Pokud jí vytáhnete suchou, je hotovo. Korpus nechte vychladnout ve formě.
Na krém z bílé čokolády nejdříve prošlehejte základ připravený předešlého dne a zašlehejte do něj přes sítko prosetý čaj matcha, mascarpone a krémový sýr. V případě, že vám krém připadá málo sladký, doslaďte ho moučkovým cukrem.
Pokud je potřeba, korpus nejdříve zakrojte do roviny a poté ho jednou vodorovně prokrojte. Spodní část korpusu potřete třetinou krému, přiklopte vrchním dílem korpusu a celý dort potřete další 1/3 krému a uhlaďte. Zbytkem krému naplňte cukrářský sáček se špičkou s velkými ostrými zuby. Povrch matcha dortu ozdobte špičkami krému.
Dejte matcha dort alespoň na hodinu vychladit do lednice. Poté ozdobte hoblinami čokolády.