Masový koláč je lahodný pokrm, který potěší všechny milovníky masa a pečení. Tato chutná pochoutka může být připravena různými způsoby a kombinacemi ingrediencí, takže si ji můžete přizpůsobit podle svých preferencí.
Masový koláč můžete podávat jako samostatné jídlo nebo doplnit o zeleninový salát. Můžete do něj přidat své oblíbené ingredience, jako jsou sýry, olivy nebo špenát. Nechte svou kreativitu volně plynout a vytvořte si svůj vlastní jedinečný masový koláč.
Masový koláč můžete také připravit a servírovat jako slaný masový dort. Jeho příprava a servírování přináší radost a spokojenost všem, kteří ho ochutnají. Bez ohledu na to, zda jste zaníceným gurmánem nebo pouze milovníkem slaných dobrot, tento pokrm ve vás zaručeně zanechá nezapomenutelný gastronomický zážitek. Připravte se na explozi chutí a vychutnejte si masový dort.
Připravte si i další jednoduché recepty z mletého masa. Dají se z něho připravit nespočetné varianty pokrmů. Kreativita a chuť zkoušet nové recepty jsou klíčem k úspěšnému vaření. Zkuste třeba boloňské špagety, nebo recept na srbské rizoto z mletého masa.
Masový koláč – recept
Tento masový koláč patří mezi jednoduché recepy z mletého masa a připravíte si tak sytou a chutnou večeři.
Ingredience na masový koláč
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 paprika, nakrájená na malé kousky
- 1 plechovka rajčatového pyré
- 1 lžička sušených bylinek (majoránka, oregano, tymián)
- sůl a pepř podle chuti
- 1 balíček listového těsta
Postup na masový koláč
- Na pánvi si zprudka osmažte mleté maso. Přidejte cibuli, česnek a papriku a osmahněte dozlatova.
- Přidejte rajčatové pyré a sušené bylinky. Nechte směs provařit alespoň 10 minut, aby se chuť ingrediencí propojila.
- Ochuťte směs solí a pepřem a upravte podle své chuti.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Listové těsto rozložte na plech a vytvořte z něj základ koláče. Na těsto nalijte připravenou masovou směs.
- Masový koláč dejte péct do vyhřáté trouby a pečte přibližně 25-30 minut, nebo dokud těsto na slaný koláč nezhnědne a není zlatavé.
Pastýřský koláč – recept (Shepherd’s Pie recept)
Pastýřský koláč, známý také jako Shepherd’s Pie, je pokrm plný chuti, tradice a pohodlí. Tato pochoutka pochází z Britských ostrovů a stala se oblíbenou po celém světě.
Pastýřský koláč je vynikající s čerstvým chlebem a zeleninovým salátem. Jeho bohatá chuť a hřejivá konzistence ho činí oblíbeným pokrmem pro chladné dny.
Ingredience na pastýřský koláč – recept
- 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
- 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kostičky
- 150 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 250 ml hovězího vývaru
- 1 lžička worcestrové omáčky
- 800 g brambor, oloupaných a nakrájených na menší kousky
- 50 g másla
- 50 ml mléka
- sůl a pepř podle chuti
Postup na pastýřský koláč – recept
- Na pánvi smažte cibuli a česnek dozlatova. Přidejte mleté maso a smažte, dokud nezežloutne.
- Přidejte nakrájené mrkve a hrášek a smažte ještě pár minut.
- Přidejte rajčatový protlak, worcestrovou omáčku a hovězí vývar. Vařte 15-20 minut, dokud směs nezhoustne. Osolte a opepřete podle chuti.
- Mezitím vařte brambory ve slané vodě, dokud nejsou měkké. Poté rozmačkejte brambory dohladka.
- Přidejte máslo a mléko do brambor a promíchejte dohladka. Osolte a opepřete.
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Masovou směs přesuňte do pekáčku a rovnoměrně ji rozetřete. Na vrch rozložte bramborovou kaši.
- Pečte v troubě 20-25 minut, dokud vrchní vrstva nezezlátne.
Jednoduchý slaný koláč na plech – recept
Slané koláče patří mezi oblíbené pochoutky pro různé příležitosti. Pokud máte chuť na něco slaného, snadno si můžete připravit výtečný slaný koláč na plech. Tato rychlá a chutná volba je ideální pro rodinné setkání, rozlučku se svobodou, večírek nebo prostě jen tak k občerstvení.
Ingredience na jednoduchý slaný koláč na plech
- 2 menší cukety
- 2 větší rajčata
- 1 cibule
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku mléka
- 1/4 hrnku olivového oleje
- 3 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- sůl a pepř podle chuti
- sýr (niva, eidam nebo jiný podle preference)
Postup na jednoduchý slaný koláč na plech
- Předehřejte troubu na 180 °C a plech vymažte máslem nebo vyložte pečícím papírem.
- Nastrouhejte cukety na tenké plátky a osolte je. Nechte je odpočívat na prkénku, aby se z cuket uvolnila nadbytečná vlhkost.
- Mezitím na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm jemně nakrájenou cibuli. Přidejte na kolečka nakrájená rajčata a krátce je restujte. Osolte, opepřete a nechte vše chvíli dusit, dokud se rajčata nerozvaří.
- Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, mléko, olej a vejce. Vznikne vám hladké těsto na slaný koláč.
- Těsto nalijte na plech a rovnoměrně ho rozprostřete. Pokud chcete, můžete použít vyšší plech na pečení, abyste vytvořili větší koláč.
- Na těsto rozložte směs cuket a rajčat.
- Posypte sýrem dle libosti.
- Dejte plech do předehřáté trouby a pečte 25-30 minut, dokud koláč nezhnědne.
- Hotový koláč nechte chvíli vychladnout, nakrájejte na porce a podávejte teplý či studený.
Rychlý slaný koláč z listového těsta – recept
Máte chuť na rychlou a chutnou slanou pochoutku? Pak máme pro vás skvělý recept na slaný koláč z listového těsta, který je připraven během chvilky a rozhodně si ho zamilujete. Tento koláč je ideální jako rychlý oběd, svačina nebo dokonce jako předkrm na večírku.
Ingredience na rychlý slaný koláč z listového těsta
- 1 balení listového těsta (400 g)
- 200 g slaniny nebo uzeného šunky
- 1 cibule
- 2 rajčata
- 100 g nivy (nebo podobný tvrdý sýr)
- 2 vajíčka
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a pepř podle chuti
- olej nebo máslo na vymazání formy
Postup na rychlý slaný koláč z listového těsta
- Předehřejte troubu na 200 °C a připravte si formu na pečení.
- Cibuli nakrájejte na drobné kostky a slaninu nebo šunku na tenké plátky. Rajčata nakrájejte na tenké plátky.
- Listové těsto rozprostřete na vále a přeneste ho do formy tak, aby tvořilo základ koláče. Pokud je těsto příliš velké, odřízněte přebytečné kousky.
- Na těsto na slaný koláč rozprostřete plátky slaniny nebo šunky. Přidejte nakrájenou cibuli a rajčata. Posypte sušeným oreganem a sůlí a pepřem podle chuti.
- V malé míse rozšlehejte vajíčka a smetanu. Tuto směs zalijte přes náplň na koláči.
- Posypejte nivou nebo jiným tvrdým sýrem.
- Koláč pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud není těsto na slaný koláč zlatavě hnědé a niva sýr krásně rozpuštěný.
- Nakonec nechte koláč trochu vychladnout a poté ho můžete krájet na porce a servírovat.
Quiche z listového těsta s mletým masem – recept
Tato klasická francouzská delikatesa spojuje krásu listového těsta s bohatou nádivkou, kterou si můžete přizpůsobit podle svých chutí. Quiche je ideální na brunch, lehký oběd nebo večeři, a jeho příprava je překvapivě jednoduchá.
Ingredience na quiche z listového těsta
- 1 balení listového těsta (cca 230 g)
- 250 g mletého masa (hovězí, vepřové, kuřecí – dle preference)
- 1 cibule, nakrájená na drobné kostky
- 1 červená paprika, nakrájená na drobné kostky
- 100 g strouhaného sýra (cheddar, ementál, gouda – dle chuti)
- 4 velká vajíčka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 ml mléka
- sůl a pepř podle chuti
- olej nebo máslo na smažení
Postup na quiche z lsitového těsta
- Nejprve si připravte těsto na slaný koláč. Rozrolujte listové těsto na pečicím papíru a přeneste jej do dortové formy nebo zapékací misky. Vytvořte z něj krásný okraj a vytvořte dno těsta vidličkou. Dejte stranou.
- Na pánvi s trochou oleje nebo másla osmahněte nakrájenou cibuli. Přidejte mleté maso a smažte ho do doby, než ztratí růžovou barvu a začne hnědnout.
- Přidejte nakrájenou červenou papriku a smažte ještě pár minut, dokud paprika změkne. Ochuťte solí a pepřem dle vaší chuti.
- V těstové formě rozetřete směs mletého masa a papriky.
- Ve velké míse smíchejte vajíčka, smetanu ke šlehání a mléko. Ochuťte solí a pepřem.
- Tuto směs nalijte přes maso a papriku v těstě.
- Quiche posypte strouhaným sýrem.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu přibližně 30-35 minut, nebo dokud není quiche zlatavý a pevný na dotek.
- Nechte chvíli vychladnout, nakrájejte na porce a podávejte teplý.
Masové koláče jsou vynikající pokrm, který si oblíbí celá rodina. Není to jen chutné, ale také snadno připravitelné jídlo, které se hodí na různé příležitosti.
Ať už jste začátečníkem v kuchyni nebo zkušeným kuchařem, jednoduché recepty z mletého masa vám nabízejí široký repertoár chutí a možností.
Pokud hledáte rychlý recept na večeři nebo nápad na předkrm pro hosty, masový koláč je vždy skvělou volbou. Stačí vybrat oblíbené koření a ingredience a nechat své kreativitě volný průběh.