Masové kuličky jsou nadčasovým a jednoduchým receptem z mletého masa, který si získal srdce a chuťové buňky milovníků jídla po celém světě. Tyto chutné kuličky z mletého masa o velikosti sousta se v kombinaci se směsí bylinek, koření a dalších ingrediencí staly základem různých kuchyní.
Ať už jsou masové kuličky dušené v bohaté rajčatové omáčce, vložené do teplého rohlíku nebo podávané s těstovinami, představují příjemný a uspokojivý kulinářský zážitek. V tomto článku se seznámíme s původem, variacemi a kulinářským půvabem této oblíbené klasiky.
Původ masových kuliček z mletého kuřecího masa
Přesný původ masových kuliček je nejasný, protože varianty tohoto pokrmu se vyskytují v mnoha kulturách napříč kontinenty. Od italských polpette po švédské köttbullar – masové kuličky si našly cestu do kulinářských tradic mnoha zemí.
V každé kultuře se masové kuličky připravují z odlišných ingrediencí a technik vaření, což ukazuje rozmanitost a kreativitu ve světě kuchyně. Vegetariánskou alternativou může být propečený cizrnový falafel nebo kuskus s tofu.
Jak připravit pohoštění pro přátele – jednoduché masové kuličky
Masové kuličky lze připravit různými způsoby vaření, přičemž každý z nich nabízí odlišnou strukturu a chuť. Smažením na pánvi získáte křupavý povrch s jemným vnitřkem, zatímco pečením dosáhnete rovnoměrného a vlhkého výsledku.
Vařením masových kuliček v omáčkách nebo vývarech získají další chutě, takže se skvěle hodí jako příloha k těstovinám nebo rýži. Různé regiony a kultury mají své vlastní jedinečné úpravy masových kuliček, například pikantní a pikantní kofty na Blízkém východě nebo aromatické jehněčí masové kuličky v Indii.
Skladování masových kuliček v rajčatové omáčce
Před přenesením do nádob na skladování nechte uvařené masové kuličky a rajčatovou omáčku asi 30 minut vychladnout při pokojové teplotě. Tím zabráníte kondenzaci a nadměrnému hromadění vlhkosti.
Použijte vzduchotěsné nádoby, které jsou vhodné pro množství masových kuliček a omáčky, které potřebujete skladovat. Dobře se hodí skleněné nebo plastové nádoby s těsně přiléhajícím víkem. Případně můžete použít uzavíratelné plastové sáčky.
Rozdělte masové kuličky a omáčku na jednotlivé porce nebo podle potřeby. Snadněji je tak rozmrazíte a později použijete jen potřebné množství. Pokud používáte nádobu, vrstvíte masové kuličky a omáčku, abyste zajistili rovnoměrné rozložení a zabránili shlukování.
Pokud chcete masové kuličky skladovat delší dobu, doporučujeme je zmrazit. Ujistěte se, že nádoby nebo sáčky jsou vhodné do mrazničky. Před uzavřením nechte v nádobách určitý prostor nebo ze sáčků odstraňte přebytečný vzduch. Zmrazené masové kuličky v rajčatové omáčce lze obvykle skladovat 2-3 měsíce.
Servírování kuliček z mletého masa jako pohoštění pro přátele
- Těstoviny: Podávejte masové kuličky s vařenými těstovinami jako špagety nebo penne. Přelijte je oblíbenou omáčkou na špagety nebo marinarou a posypte strouhaným parmazánem.
- Předkrm: Masové kuličky podávejte jako předkrm. Každou masovou kuličku napíchněte na párátko a nabídněte ji s omáčkou na namáčení. Mezi oblíbené omáčky patří marinara, BBQ omáčka nebo pikantní aioli.
- Masové špízy: Na špízy navlékněte masové kuličky a střídejte je se zeleninou, jako jsou cherry rajčátka, papriky nebo cibule. Grilujte nebo pečte, abyste získali chutný a vizuálně atraktivní pokrm. Podle potřeby podávejte s omáčkou na namáčení.
- Polévka s masovými kuličky: Z masových kuliček, které přidejte do teplého vývaru spolu se zeleninou a nudlemi nebo rýží, připravíte uklidňující a sytou polévku. Vývar dochuťte bylinkami a kořením, které mu dodají chuť.
- Masové kuličky v Tacos nebo Wraps: Masové kuličky vložte do tortilly nebo wrapu spolu s vybranými přílohami, jako je salát, rajčata, sýr a salsa. Pokapejte omáčkou nebo dresinkem podle vlastní chuti
Masové kuličky recept
Masové kuličky jsou neuvěřitelně univerzální a lze je podávat v různých pokrmech. Můžete si je vychutnat jako předkrm, podávat je s omáčkami nebo přidávat do těstovinových pokrmů, jako jsou například klasické makarony se sýrem.
Ingredience na masové kuličky recept
- 3/4 hrnku panko strouhanky
- 1/3 hrnku a 1/2 hrnku pálivé omáčky
- 1/4 hrnku nasekaného řapíkatého celeru
- 1 velký vaječný bílek
- 0,5 kg libového mletého kuřecího masa
- Volitelně k podávání: salátová zálivka s modrým sýrem a nasekané celerové listy
Postup na masové kuličky recept
- Předehřejte troubu na 200 °C. Ve velké míse smíchejte strouhanku, 1/3 hrnku pálivé omáčky, celer a bílek. Přidejte kuře a lehce, ale důkladně promíchejte.
- Vytvarujte 24 kuliček o průměru 3 cm. Dejte je na plech a pečte 20-25 minut nebo dokud nejsou propečené.
- Masové kuličky promíchejte se zbývající pálivou omáčkou. Případně je pokapejte salátovou zálivkou a posypte celerovými listy.
Masové kuličky z mletého kuřecího masa – recept
Masové kuličky nabízejí lákavou kombinaci chutí, která jistě potěší vaše chuťové pohárky. Tento recept nabízí jednoduchý a přímočarý způsob, jak tyto lahodné předkrmy připravit.
Ingredience na masové kuličky z mletého kuřecího masa
- 1/2 šálku strouhanky
- 1/4 šálku nadrobno nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1/4 šálku jemně nasekané čerstvé petrželky
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
- 1/4 šálku mléka
- 1 velké vejce, lehce rozšlehané
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1 šálek buffalo omáčky (koupené v obchodě nebo domácí)
- 1/4 šálku rozpuštěného másla
Postup na masové kuličky z mletého kuřecího masa
- Předehřejte troubu na 190 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte mleté bizoní maso, strouhanku, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, petrželku, parmazán, mléko, rozšlehané vejce, sůl a černý pepř.
- Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience rovnoměrně nespojí.
- Z masové směsi vytvarujte 1 cm velké karbanátky a položte je na připravený plech.
- Mezi jednotlivými masovými kuličkami nechte trochu místa, aby se rovnoměrně propekly.
- Masové kuličky pečte v předehřáté troubě asi 20 minut nebo dokud nejsou propečené a lehce zhnědlé.
- Zatímco se masové kuličky pečou, připravte buvolí omáčku smícháním buvolí omáčky a rozpuštěného másla v hrnci na mírném ohni.
- Míchejte, dokud se máslo zcela nerozpustí a omáčka se dobře spojí.
- Jakmile jsou masové kuličky upečené, přendejte je do mísy a přelijte je buffalo omáčkou.
- Jemně masové kuličky promíchejte, dokud nejsou rovnoměrně obalené v omáčce.
- Obalené karbanátky vraťte zpět na plech a vraťte je na dalších 5 minut do trouby, aby omáčka mírně zkaramelizovala.
- Vyjměte karbanátky z trouby a nechte je několik minut vychladnout.
- Ke karbanátkům můžete případně přidat celerové nebo mrkvové tyčinky, které vyváží pikantní chuť.
Jednoduché masové kuličky – recept
Tyto jednoduché masové kuličky lze podávat různými způsoby. Vychutnejte si je s oblíbenou rajčatovou omáčkou a těstovinami nebo jako chutný předkrm s omáčkou podle vlastního výběru.
Ingredience na jednoduché masové kuličky
- 450 g mletého hovězího masa (nebo kombinace mletého hovězího a vepřového masa)
- 1/2 šálku strouhanky
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
- 1/4 šálku mléka
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 velké vejce
- 1 lžička sušené petrželky
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
Postup na jednoduché masové kuličky
- Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte mleté hovězí maso, strouhanku, strouhaný parmazán, mléko, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, sušenou petrželku, sušené oregano, sůl a černý pepř.
- Přísady promíchejte, dokud se dobře nespojí.
- K tomuto kroku můžete použít ruce nebo dřevěnou lžíci.
- Ze směsi vytvarujte karbanátky.
- Můžete je udělat libovolně velké, ale dobře se osvědčil průměr asi 1 až 1,5 palce.
- Směs rozválejte mezi dlaněmi, abyste vytvořili kulaté kuličky, a položte je na připravený plech.
- Mezi jednotlivými masovými kuličkami nechte trochu místa.
- Masové kuličky pečte v předehřáté troubě asi 20-25 minut nebo dokud nejsou propečené a zvenku pěkně opečené.
- Doba pečení se může lišit, proto dbejte na to, aby dosáhly vnitřní teploty 71 °C, aby bylo mleté hovězí maso zcela propečené.
- Po upečení vyjměte karbanátky z trouby a před podáváním je nechte několik minut vychladnout.
Masové kuličky v rajčatové omáčce – recept
Vychutnejte si domácí masové kuličky v aromatické rajčatové omáčce. Tento klasický pokrm se dobře hodí k těstovinám, křupavému chlebu nebo se může podávat i jako náplň do sendvičů.
Ingredience na masové kuličky v rajčatové omáčce
- 450 g mletého hovězího masa (nebo kombinace mletého hovězího a vepřového masa)
- 1/2 šálku strouhanky
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
- 1/4 šálku mléka
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 velké vejce
- 1 lžička sušené petrželky
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1 plechovka rajčatové omáčky
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/2 lžičky cukru (nepovinné, pro vyvážení kyselosti)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup na masové kuličky v rajčatové omáčce
- Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte mleté hovězí maso, strouhanku, strouhaný parmazán, mléko, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, sušenou petrželku, sušené oregano, sůl a černý pepř.
- Přísady promíchejte, dokud se dobře nespojí.
- Ze směsi vytvarujte karbanátky o průměru asi 1 až 1,5 cm.
- Směs rozválejte mezi dlaněmi, abyste vytvořili kulaté kuličky, a položte je na připravený plech.
- Mezi jednotlivými masovými kuličkami nechte trochu místa.
- Karbanátky pečte v předehřáté troubě asi 20-25 minut nebo dokud nejsou propečené a zvenku pěkně opečené.
- Zatímco se karbanátky pečou, připravte rajčatovou omáčku.
- Na velké pánvi nebo v kastrolu rozehřejte na středním plamenu olivový olej.
- Přidejte nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a smažte je, dokud nezměknou a nezavoní.
- Do pánve přidejte drcená rajčata, rajčatovou omáčku, sušenou bazalku, sušené oregano, cukr (pokud používáte), sůl a pepř.
- Dobře promíchejte, aby se ingredience spojily.
- Omáčku přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum.
- Omáčku nechte asi 10 minut mírně vařit, aby se chutě spojily.
- Jakmile jsou masové kuličky hotové, opatrně je přendejte do pánve s rajčatovou omáčkou.
- Masové kuličky omáčkou obalte a nechte je v omáčce dusit dalších 10-15 minut, aby vstřebaly chutě.
- Masové kuličky v rajčatové omáčce podávejte na uvařených těstovinách, například špagetách nebo penne.
- Podle potřeby je ozdobte strouhaným parmazánem a čerstvou bazalkou.
Masové kuličky v troubě – recept
Masové kuličky z trouby můžete je podávat s oblíbenou rajčatovou omáčkou a těstovinami. Vychutnejte si lahodné domácí masové kuličky přímo z trouby.
Ingredience na masové kuličky v troubě
- 450 g mletého hovězího masa (nebo kombinace mletého hovězího a vepřového masa)
- 1/2 šálku strouhanky
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
- 1/4 šálku mléka
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 velké vejce
- 1 lžička sušené petrželky
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
Postup na masové kuličky v troubě
- Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem nebo ho lehce vymažte tukem, aby se nepřipaloval.
- Ve velké míse smíchejte mleté hovězí maso, strouhanku, strouhaný parmazán, mléko, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, sušenou petrželku, sušené oregano, sůl a černý pepř.
- Přísady promíchejte, dokud se dobře nespojí. K tomuto kroku můžete použít ruce nebo dřevěnou lžíci.
- Ze směsi vytvarujte karbanátky o průměru asi 1 až 1,5 cm.
- Směs rozválejte mezi dlaněmi, abyste vytvořili kulaté kuličky, a položte je na připravený plech.
- Mezi jednotlivými masovými kuličkami nechte trochu místa.
- Jakmile jsou všechny karbanátky vytvarované, vložte plech do předehřáté trouby.
- Masové kuličky pečte asi 20-25 minut nebo dokud nejsou propečené a zvenku pěkně opečené.
- Doba pečení se může lišit, proto se ujistěte, že dosáhnou vnitřní teploty 71 °C, aby byly mleté hovězí zcela propečené.
- Jakmile jsou karbanátky upečené, vyjměte je z trouby a před podáváním je nechte několik minut vychladnout.
TIP pro dokonalé masové kuličky
Strouhanka pomáhá spojit ingredience dohromady a dodává karbanátkům jemnou strukturu. Můžete použít běžnou strouhanku nebo strouhanku panko.
Použití pojiv, jako je mléko, vejce může navíc ještě více zlepšit strukturu a vlhkost masových kuliček.