masove-kulicky-boudin

Tyto koule z boudinu se vyznačují texturním kontrastem mezi křupavou vnější stranou a vlhkým, slaným vnitřkem, na který je úžasné se dívat. Stejně působivá je i jejich chuť.

Ingredience

  • 800 g vykostěného vepřového plecka, nakrájeného na kostky
  • 170 g kuřecích jater, opláchnutých a ořezaných
  • 1 žlutá cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 řapíky celeru, nakrájené na kostičky
  • ½ šálku papriky poblano nakrájené na kostičky
  • ½ šálku papriček jalapeňos zbavených semínek a nakrájených na kostičky
  • 6 stroužků česneku, mletých
  • 3 lžíce soli
  • 1 a ½ lžíce mletého černého pepře
  • 1 lžička chilli v prášku
  • 1 lžička kajenského pepře
  • 4 šálky vařené bílé rýže nebo více podle chuti
  • ½ šálku nasekané čerstvé petrželky
  • ½ šálku nasekané zelené cibule
  • 2 šálky oleje na smažení nebo podle potřeby
  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 špetka kajenského pepře nebo podle chuti
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 1 šálek suché strouhanky
  • 2 velká vejce, rozšlehaná

Postup

  1. Ve velkém hrnci smíchejte vepřovou plec, játra, cibuli, celer, papriku poblano, papriku jalapeño, česnek, sůl, 1 a 1/2 lžíce mletého černého pepře, chilli a 1 lžičku kajenského pepře. Přikryjte hrnec pokličkou a nechte v chladničce, dokud se chutě nespojí, 2 hodiny až přes noc.
  2. Vepřovou směs zalijte takovým množstvím vody, aby byla pokryta; přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a vařte, dokud maso nezměkne, asi 1 a 1/2 hodiny. Odstavte z ohně. Směs přelijte přes cedník a scezenou tekutinu a maso si ponechte zvlášť.
  3. Přeneste odkapanou masovou směs na prkénko a nakrájejte ji nadrobno.
  4. V míse smíchejte nasekané maso, rýži, petrželku a zelenou cibulku. Postupně přidávejte tekutinu z vaření po naběračkách do masové směsi a mezi jednotlivými přídavky míchejte, dokud směs nezíská konzistenci pasty.
  5. Mísu přikryjte plastovou fólií a dejte do chladničky, dokud nebude vychlazená, nejméně 2 hodiny až přes noc.
  6. Rozehřejte olej ve fritéze nebo ve velkém hrnci na 175 °C.
  7. Z vychlazené masové směsi vyválíme kuličky o průměru 2,5 cm.
  8. V mělké misce prošlehejte mouku, 1 špetku kajenského pepře, sůl a černý pepř. Do další mělké misky nasypte strouhanku. V další mělké misce rozšlehejte vejce.
  9. Jemně vtlačte kuličku do moučné směsi, aby se obalily; přebytečnou mouku setřeste. Kuličku ponořte do rozšlehaného vejce a vtlačte ji do strouhanky. Obalenou kuličku položte na talíř a proces obalování opakujte se zbývajícími kuličkami.
  10. V předehřátém oleji smažte kuličky boudin po dávkách a jednou je otočte, dokud nejsou zvenku křupavé a uvnitř horké, 3 až 4 minuty.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang