Žádné složité pasírování, dochucování, jenom ostružiny, cukr a citron. A tuzemák.
Na 10–12 menších skleniček budete potřebovat:
Ostružiny jsou takovým černým pokladem. Ukrývají v sobě spoustu minerálů a vitaminů – C, B, kyselinu listovou, karoten, draslík, hořčík, vápník, železo a bioflavonoidy. Čím sytější mají barvu, tím více jich obsahují.
- 1 kg (1.000 g) ostružin
- 1 kg (1.000 g) cukru
- šťávu ze dvou citronů
- 100 ml poctivého tuzemáku
K podávání:
- čerstvé máslové croissanty
Všechny ingredience vložte do hrnce a za stálého míchaní je zahřívejte asi 10 minut. Po této době kápněte trošku směsi na talířek. Když má kapka po vystydnutí konzistenci marmelády, je hotovo, když ne, vařte ještě chvilku.
Plňte do menších skleniček, které nejprve umyjte a vypláchněte vařící vodou stejně jako víčka. Po naplnění otočte dnem vzhůru a nechte vystydnout.
Domácí ostružinová marmeláda je nejvíc chutná na čerstvém croissantu. Máslový croissant je klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.
Croissant je dnes považován za typicky francouzské pečivo, jeho předchůdcem je údajně rakouský kipferl. To je sladký rohlík vzhledově připomínající loupák, který se u našich sousedů vyráběl už ve 13. století.
Do Francie se croissant prý dostal až v roce 1837, kdy rakouský dělostřelecký důstojník August Zang založil v Paříži na známé Rue de Richelieu vídeňskou pekárnu „Boulangerie Viennoise“. Pařížané si okamžitě rakouské sladké rohlíky velmi oblíbili – místní pekaři proto přišli s imitací kipferlu – croissantem, podle francouzského označení pro půlměsíc.
A na závěr ještě tip na marmeládu vyrobenou ze šípků, konkrétně recept na šípkovou marmeládu.