Tyto koláčky jsou známé také jako vánoční důlkové koláčky, ale určitě si je můžete připravit v průběhu celého roku.
Ingredience
- 270 g hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 190 g změklého másla
- 150 g krystalového cukru plus další na válení
- 1 velké vejce
- 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá z lusku
- 75 g malinového, třešňového nebo jahodového džemu
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C. Dvě formy na pečení vyložte pečicím papírem nebo silikonovou podložkou.
- V míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné míse vyšlehejte máslo s cukrem ručním mixérem do nadýchané pěny, asi pět minut. Vejce a vanilku šlehejte tak dlouho, dokud se nespojí. Pomalu ve dvou dávkách zašlehejte suché přísady a míchejte jen do jejich spojení.
- Z těsta tvořte asi dvoucentimetrové kuličky a obalte je v cukru. Dejte je asi 5 cm od sebe na připravené plechy. Do středu každé kuličky vtlačte asi 1 cm hluboký otisk palce. Každý důlek naplňte asi třemi čtvrtinami lžičky džemu.
- Pečte sušenky, dokud okraje nezezlátnou, asi 15 minut. Sušenky nechte na plechu vychladnout. Podávejte.