Naučte se připravit nadýchané vanilkové bonbony, které se hodí jako domácí dárek, do s’more nebo do hrnku horké čokolády.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 15 minut
- Počet porcí: asi 50 maršmelounů
Ingredience
- 3 velké vaječné bílky
- 13 plátků želatiny
- 700 g bílého krupicového cukru
- 1 a ½ lžíce tekuté glukózy
- 1 vanilkový lusk, vyškrábaná semínka
- slunečnicový olej na plech
Postup
- Ve velké žáruvzdorné míse ušlehejte bílky elektrickým šlehačem.
- Šlehejte, dokud se nevytvoří měkké špičky, a pak je dejte stranou.
- Želatinu vložte do hluboké mísy nebo džbánu a zalijte 200 ml studené vody, aby změkla.
- Krystalový cukr, tekutou glukózu a 300 ml vody dejte do velkého hrnce s vysokým okrajem a vařte na středním plameni.
- Při práci s horkým cukrem buďte velmi opatrní.
- Sundejte pánev z ohně a pak do horkého cukru přidejte želatinu a vodu, ve které byla namočena.
- Buďte opatrní nebo si nasaďte kuchyňské rukavice, protože cukr může bublat a prskat.
- Míchejte, dokud se želatina nerozpustí, a pak směs opatrně přelijte do žáruvzdorného hrnce.
- Vraťte šlehač na bílky a šlehejte dál, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Šlehejte dál, zatímco pomalu a rovnoměrným proudem přiléváte teplý sirup.
- Pokračujte ve šlehání, dokud nebude směs hladká a lesklá, a poté přidejte vanilková semínka.
- Pokračujte ve šlehání.
- Formu na pečení vyložte pečícím papírem a potřete slunečnicovým olejem.
- Smíchejte moučkový cukr a kukuřičnou mouku a třetinu směsi prosejte do formy, aby se pokryl vnitřek.
- Nalijte směs maršmelounů, zarovnejte stěrkou a nechte 2 hodiny ztuhnout.
- Rozprostřete pečící papír a prosejte na něj další třetinu směsi kukuřičné mouky a cukru.
- Překlopte připravený maršmeloun na poprášený list a odlepte potravinovou fólii.
- Poprašte ještě trochou kukuřičného cukru a poprašte jím také velký ostrý nůž.
- Nakrájejte marshmallow na malé čtverečky, přičemž na všechny strany řezu a na nůž nasypte trochu cukru z kukuřičné moučky.
- Možná ho nebudete potřebovat všechen, ale musí být obalené ze všech stran, jinak se budou lepit.
- Podávejte ihned nebo je uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě až 2 dny.