Je to docela výzva, vymyslet veganský předkrm, který by chutnal fakt hodně dobře, byl by sezónní a ještě ke všemu krásný. A tak je tady recept na marinované tofu v sójové omáčce s datlovým sirupem, chřest připravený v páře a krémové pyré z tuřínu a hrášku. A je to fakt pecka! K tomu si dejte okurkové Cinzano a přísahám, že svět bude zase o něco krásnější. Marinované tofu můžete použít do receptu na tofu burger. A pokud vám zbyde tuřín, zkuste tuto polévku z topinambur a tuřínu.
Na 4 porce a 4 drinky budete potřebovat:
Tofu:
- 200 g uzeného tofu
- 60 g kvalitní sójové omáčky bez lepku
- 30 g datlového sirupu
Postup:
- Tofu nakrájejte na tenké plátky a dejte je do mísy.
- K tofu přilijte sójovou omáčku a sirup a důkladně spolu promíchejte.
- Na pánvi opečte tofu z obou stran na sucho.
- Nakonec do pánve přilijte marinádu a nechte ji zkaramelizovat, aby vznikla hustější omáčka, kterou pak tofu, pyré i chřest polijete.
Chřest:
270 g zeleného chřestu
Postup:
- Chřest zbavte dřevnatých konců. Je to jednoduché, vždy zkuste pouze rukama odlomit dřevnatý konec a tam kde se to samo zlomí, tam je ta správná hranice. Ulomené konce pak zakrojte, aby byl chřest hezký na pohled.
- Do hrnce dejte vařit vodu.
- Když voda v hrnci začne vařit, dejte na hrnec vložku na vaření v páře, dejte do ní chřest a cca 10 minut takto chřest připravujte až je měkký, ale stále křupavý.
Pyré:
- 700 g tuřínu
- 115 g čerstvého hrášku
- sůl
- olivový olej
- 1 kávová lžička lahůdkového droždí
- 250 g sójové smetany (já používám Alpro)
Postup:
- Tuřín zbavte slupky a nakrájejte je na menší kostky.
- Kousky tuřínu i hrášek rozprostřete na plech, osolte, zalijte obojí hojně olivovým olejem a promíchejte.
- Plech s tuřínem i hráškem dejte do předehřáté trouby na 200 stupňů a pečte do měkka 20 minut.
- Upečený tuřín s hráškem pak dejte do vyšší užší nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré.
- Přidejte lahůdkové droždí a podle chuti sůl a důkladně ještě jednou promíchejte.
Okurkové Cinzano:
- 285 g salátové okurky – oloupené a zbavené semínek
- 300 g Cinzana
- 150 g perlivé minerální vody San Pellegrino
- šťáva z půlky citrónu
Postup:
- Okurku nakrájejte na kousky a dejte do nádoby od smoothie makeru.
- Přílijte Cinzano, minerálku a citrónovou šťávu a důkladně vše rozmixujte, až vznikne pěnivý drink.