Nadýchaná, sladká a osvěžující – mango salsa je pokrm plný chuti a exotického kouzla. Tato sladko-kyselá omáčka pochází z mexické kuchyně a je oblíbená po celém světě pro svou jedinečnou kombinaci chutí a všestrannost. Pokud jste fanoušky tropického ovoce a pikantních příchutí, mango salsa je přesně to, co hledáte.
Mangová salsa je vyrobena z čerstvého manga, které je sladké a šťavnaté, a je obohaceno o další přísady, které mu dodávají pikantní a kyselou chuť. Zbylé mango můžete využít k přípravě mangového salátu.
Je skvělá jako příloha k různým jídlům. Můžete ji podávat jako omáčku k tradičním mexickým pokrmům, jako jsou tacos, nachos, quesadilly nebo enchilady. Je také skvělou přísadou do sendvičů, burgerů nebo salátů.
Můžete ji použít nejen jako přílohu nebo omáčku, ale také jako marinádu pro maso nebo zeleninu před grilováním. Tropické aroma a svěžest mangové salsy skvěle doplňují chuť grilovaných jídel a přidávají jim zcela nový rozměr. Vyzkoušejte ji i do receptu na tortilly.
Salsa z manga není jen chutná, ale také zdravá. Mango je bohaté na vitamín C, vitamín A, vlákninu a antioxidanty. Tato tropická plodina má také příznivý vliv na trávení a podporuje zdravou pokožku.
Mango salsa může být také přizpůsobena vašim individuálním preferencím a experimentování s přísadami. Můžete přidat další zeleninu, jako je rajče nebo avokádo, pro ještě větší rozmanitost textur a chutí.
Pokud preferujete mírnější variantu, můžete snížit množství jalapeño papriček nebo je dokonce vynechat. Na druhou stranu, pokud máte rádi výraznější pikantní chuť, můžete přidat větší množství papriček nebo zvolit odrůdu s vyšším skóre na Scovilleově stupnici.
Mango salsa – recept
Mango salsa se připravuje ze sladkého, zralého manga, červené cibule, papriček jalapeño, koriandru a limetkové šťávy. Má úžasnou sladkou a pikantní chuť s tropickým nádechem, která se skvěle hodí k oblíbeným mořským plodům nebo tortillovým chipsům.
Mangová salsa je skvělou volbou pro všechny, kteří hledají zajímavou a osvěžující alternativu k tradičním omáčkám. Je to perfektní kombinace sladkosti, kyselosti a pikantního zážitku, která oslní vaše chuťové buňky a přidá do vašich jídel exotický nádech.
Mangová salsa – ingredience
- 1 zralé mango, oloupané, zbavené jádra a nakrájené na drobné kostičky (1 a 1/2 šálku)
- 2 lžíce nadrobno nakrájené červené cibule
- 1/2 jalapeño, mleté
- 3 lžíce čerstvých koriandrových listů, nasekané
- 3 lžíce čerstvé limetkové šťávy
Mangová salsa – postup
- Vložte mango nakrájené na kostičky, červenou cibuli, jalapeño a koriandr do středně velké mísy.
- Promíchejte s limetkovou šťávou.
- Podávejte jako dip k tortillovým chipsům nebo jako zálivku na ryby, steaky či tacos.
Mango – recept na pomazánku z manga
S příchodem letního období je čas objevovat nové a osvěžující pochoutky, které nám pomohou překonat horké dny. Jedním z nejlahodnějších způsobů je připravit si chutnou mango pomazánku.
Tato exotická pochoutka je plná výrazného ovocného aroma a nabízí jedinečnou chuťovou kombinaci sladkosti a svěžesti. Následující recept vám ukáže, jak jednoduše a rychle připravit tento lahodný pokrm.
Mango pomazánka je skvělá jako předkrm, svačina nebo dokonce jako součást piknikového koše. Je plná vitamínů, minerálů a vlákniny, které jsou pro naše tělo prospěšné. Navíc je příprava velmi jednoduchá a nevyžaduje žádné zvláštní dovednosti v kuchyni.
Pomazánka z manga – ingredience
- 2 zralá manga
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžíce medu (dle chuti)
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě namletého černého pepře
- čerstvá máta nebo bazalka (na ozdobu)
Pomazánka z manga – postup
- Nejprve si připravte manga. Oloupejte je a odstraňte pecky. Nakrájejte je na menší kousky.
- Přidejte nakrájená manga do mixéru nebo kuchyňského robotu společně s citronovou šťávou, medem, skořicí, zázvorem, solí a pepřem.
- Mixujte všechny ingredience do hladké konzistence. Pokud máte rádi trochu větší kousky, mixujte kratší dobu.
- Poté ochutnejte a případně přidejte další med nebo citronovou šťávu podle chuti.
- Hotovou mango pomazánku přendejte do misky a ozdobte ji čerstvou mátou nebo bazalkou pro příjemnou vůni a dekoraci.
- Nechte ji v chladničce po dobu alespoň 1 hodiny, aby se ingredience propojily a pomazánka získala svou plnou chuť.
- Mango pomazánka se skvělé hodí k čerstvemu chlebu, toustovému pečivu, celozrnným krekrám nebo ji využijte jako náplň do sendvičů či tortill.
TIP: Pokud jste milovníkem manga, vyzkoušejte recept na thajský salát s mangem.
Klasická salsa – recept
Klasická salsa je jednou z nejoblíbenějších omáček na světě a její pestrá chuť dokáže oživit každé jídlo. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky, především z Mexika, a její popularita se rychle rozšířila po celém světě. Používá se jako dip, přísada do taco nebo burrita, nebo dokonce jako samostatné jídlo.
Salsa recept – ingredidence
- 4-5 středně velkých rajčat
- 1 malá cibule
- 1-2 jalapeňo papričky (můžete přidat více, pokud máte rádi pikantní chuť)
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř, mletý kmín, čerstvý koriandr (podle chuti)
- šťáva z 1-2 limetek
Salsa recept – postup
- Rajčata omyjte a nakrájejte na menší kousky. Můžete je zbavit jádra, pokud si přejete jemnější konzistenci salsy.
- Cibuli nakrájejte na malé kostičky a jalapeňo papričky zbavte semínek a nakrájejte je také na malé kousky. Pokud chcete salsu pikantnější, ponechte semínka v papričkách.
- Česnek oloupejte a prolisujte nebo nakrájejte na velmi jemné kousky.
- V misce smíchejte nakrájená rajčata, cibuli, jalapeňo papričky a česnek.
- Přidejte šťávu z limetek a promíchejte.
- Přidejte sůl, pepř, mletý kmín a čerstvý koriandr podle chuti. Můžete začít s menším množstvím a postupně přidávat a ochutnávat, abyste dosáhli požadovaného vyvážení chutí.
- Nechte salsu odpočinout v lednici asi 30 minut, aby se chutě propojily.
- Vaše domácí salsa je připravena k podávání. Můžete ji použít jako dip k nachos, přidat ji do taco nebo burritos, nebo ji použít jako přísadu do vašich oblíbených mexických jídel.
- Salsa také skvěle doplňuje grilovanou zeleninu, ryby a samozřejmě maso.
Salsa dip – recept
Toto je jednoduchý, ale úžasný recept na salsu dip, který si můžete připravit doma a okouzlit své hosty na večírku nebo si ho jednoduše užít jako osvěžující snack.
Ingredience na salsa dip recept
- 4 středně velká rajčata, zbavená semínek a nasekaná na malé kousky
- 1 středně velká červená cibule, nasekaná na malé kousky
- 2 středně velké jalapeňo papričky, zbavené semínek a nasekané na jemno (můžete upravit podle své preference pikantnosti)
- 1/4 šálku čerstvě nasekané koriandrové natě
- 2 stroužky česneku, nasekané na jemno
- Šťáva z 2 limetek
- 1 lžička olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
Postup na salsa dip recept
- V misce smíchejte rajčata, cibuli, jalapeňo papričky, koriandrovou natě a česnek. Rajčata zbavte přebytečné šťávy, abyste salsu udrželi hustší.
- Přidejte šťávu z limetek a olivový olej. Promíchejte, aby se všechny suroviny spojily.
- Ochutnejte salsu a přidejte sůl a pepř podle své chuti. Můžete přidat více limetkové šťávy nebo jalapeňo papriček, pokud preferujete silnější chuť.
- Přeneste salsu do chladničky a nechte ji odpočinout alespoň 30 minut, aby se chutě propojily.
- Podávejte salsu s křupavými tortilovými lupínky nebo jako přílohu k vašim oblíbeným mexickým pokrmům, jako je tacos, burritos nebo quesadillas.
TIP: Vyzkoušejte také recept na sýrovou salsu.
Existuje mnoho variant salsy, které můžete vyzkoušet. Například můžete přidat čerstvé mango nebo avokádo pro krémovější texturu a bohatší chuť. Také můžete experimentovat s různými druhy papriček, jako je serrano, habanero nebo poblano, abyste dosáhli různých úrovní pikantnosti.
Mango pomazánka a salsa jsou skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí přidat do svých jídel exotický a osvěžující prvek. Je to chutná a zdravá alternativa k tradičním omáčkám a přísadám.
Vyzkoušejte mango salsu a dopřejte si exotický zážitek plný chutí. Nechte se unést kombinací sladkého manga, pikantních papriček a svěží limetky, která vaše chuťové pohárky potěší.