Makronky, tyto malé francouzské sladkosti, jsou známé svou jemnou chutí a krásným vzhledem. Přestože jsou chloubou Francie, makronky mají své kořeny v Itálii. Původně byly tyto mandlové sušenky přivezeny do Francie italskými kuchaři v 16. století. Teprve v 20. století se makronky začaly plnit krémy a spojovat do dvojic, což je dnes jejich typický vzhled. Jak si tedy připravit onu důležitou náplň, která dala makronkám jejich populární vzhled?
Dlouhodobě oblíbené, populární, nádherně vypadající pečivo, jako jsou makronky, hrají všemi barvami i chutěmi. Nejen o samotných makronkách se traduje, že je jejich domácí příprava nadměrně složitá.
Shrnutí článku
Recepty na náplně a samotné makronky – ovocné krémy nebo například krémy z bílé čokolády jsou velmi oblíbenou náplní jak mandlových makronek, tak i těch kokosových.
Tipy jak upéct nejlepší makronky – u pečení makronek je důležité dodržovat gramáž jednotlivých surovin a současně také důkladně vyšlehat bílky.
Šablony na makronky – dokonalého tvaru makronek je možné dosáhnout pomocí silikonových šablon, nebo klasických papírových, které s pomocí pečicího papíru vykouzlí krásně kulatou makronku.
Také krémy jsou podle zkušených cukrářů oříšek. Nicméně náplně makronek nemusí být noční můrou začínajících cukrářů. Jaké jsou jednoduché recepty na nejlepší náplně do makronek?
Nejlepší náplň do makronek – recept
Kromě ovocné náplně můžete na makronky použít také různé krémy do makronek. Nejlepší náplň do makronek můžete připravovat podle následujícího receptu.
Ingredience
- 1/4 šálku měkkého másla
- 1 a 1/2 šálku moučkového cukru
- 4 lžíce marmelády dle chuti
- 1 lžíce smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Smíchejte máslo a polovinu cukru. Přidejte džem, smetanu a vanilkový extrakt.
- Postupně přidávejte zbytek cukru, až je směs dostatečně měkká, aby bylo možné opatrně spojit dvě makronky.
Ovocné náplně do makronek – recept
Základní recept na makronky máte, avšak nevíte si rady s přípravou ovocných náplní? Přinášíme vám univerzální recept na ovocné náplně do makronek.
Ingredience
- 150 g cukru
- 250 g glukózového sirupu
- 550 g šlehačky
- 300 g pyré z preferovaného ovoce
- 20 g kakaového másla
- 100 g másla
Postup
- Smíchejte smetanu, cukr a glukózu v hrnci a zahřívejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Přidejte pyré a vařte na teplotu 150 °C. Je to velmi dlouhé, proto buďte trpěliví.
- Hmotu stáhněte z ohně, mírně ji ochlaďte, přidejte kakaové máslo a rozmixujte mixérem.
- Hmotu zchlaďte na 40 °C, přidejte studené máslo (nebo kokos) a znovu dobře vyšlehejte.
- Náplň přikryjte plastovou fólií a uložte do chladničky alespoň na 8 hodin, aby se stabilizovala, nebo nejlépe přes noc.
Mandlová mouka na makronky – recept
Na přípravu makronek se používá mandlová mouka. Tu si samozřejmě můžete koupit, existuje ovšem také domácí recept na mandlovou mouku na makronky.
Ingredience
- 1 a 1/2 šálku blanšírovaných mandlí
Postup
- Přidejte mandle do vysokorychlostního mixéru a mixujte na nejvyšší výkon, dokud nevznikne jemná prášková mouka.
- Doporučujeme zapnout mixér na nejvyšší stupeň na 5-10 sekund. Poté přestaňte, zatřeste nádobou mixéru a udeřte do stran, aby se uvolnily všechny hrudky, které se na stranách vytvořily. Znovu mixujte, dokud nebude mouka jemná a sypká – celkem asi 10-15 sekund mixování.
- Že jste zašli příliš daleko, poznáte, když se mixér začne měnit na mandlové máslo nebo se na jeho stranách vytvoří hrudky.
- Zkontrolujte, zda v mixéru nejsou kousky ořechů, a pokračujte v mixování, občas mixér sundejte ze základny a protřepejte, aby se všechny mandle dobře rozmixovaly.
- Přendejte do sklenice nebo nádoby a skladujte v nechlazeném stavu až 1 měsíc, často i déle.
Domácí makronky – recept
Chcete si připravit vynikající domácí makronky? S naším návodem to pro vás nebude žádný problém.
Ingredience
- 1 a ¾ šálku moučkového cukru
- 1 šálek mandlové mouky, jemně mleté
- 1 lžička soli, rozdělená
- 3 bílky, pokojové teploty
- ¼ šálku krystalového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 2 kapky růžového gelového potravinářského barviva
Náplň
- 1 šálek nesoleného másla, při pokojové teplotě
- 3 šálky moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce tučné smetany
Postup
- V míse kuchyňského robotu smíchejte moučkový cukr, mandlovou mouku a ½ lžičky soli a zpracujte na nízké otáčky, dokud nebudou velmi jemné.
- Směs mandlové mouky prosejte přes jemné síto do velké mísy.
- V samostatné velké míse vyšlehejte bílky a zbývající ½ lžičky soli elektrickým ručním mixérem, dokud se nevytvoří měkké špičky. Postupně přidávejte moučkový cukr, dokud není zcela zapracován.
- Pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky (měli byste být schopni mísu otočit dnem vzhůru, aniž by cokoli vypadlo).
- Přidejte vanilku a šlehejte, dokud se nezapojí. Přidejte potravinářské barvivo a šlehejte, dokud se nespojí.
- K vyšlehaným bílkům přidejte asi ⅓ prosáté směsi mandlové mouky najednou a stěrkou jemně přimíchejte, dokud se nespojí. Po posledním přídavku mandlové mouky pokračujte v pomalém skládání, dokud těsto nespadne do stuh a dokud nemůžete udělat osmičku a přitom držet stěrku nahoře.
- Těsto na makronky přendejte do zdobicího sáčku opatřeného kulatou špičkou.
- Do každého rohu vyloženého plechu dejte 4 tečky těsta a přes ně položte kousek pergamenového papíru, přičemž těsto pomůže přilnout pergamen k plechu.
- Na pergamenový papír vytlačte makronky v 3 cm kolečkách, vzdálených od sebe nejméně 2 cm.
- Pětkrát poklepejte na pečicí papír, aby se uvolnily případné vzduchové bubliny.
- Makronky nechte 30 minut až 1 hodinu při pokojové teplotě, dokud nebudou na dotek suché.
- Předehřejte troubu na 150˚C.
- Pečte makronky 17 minut, dokud nejsou nožičky dobře nakynuté a makronky se nelepí na pergamenový papír. Před plněním přeneste makronky na mřížku, aby zcela vychladly.
- Připravte máslový krém: Do velké mísy přidejte máslo a šlehejte ho mixérem 1 minutu, dokud nebude lehké a nadýchané. Přisypejte moučkový cukr a šlehejte, dokud se úplně nezapracuje. Přidejte vanilku a vyšlehejte. Po lžících přidávejte smetanu a šlehejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Máslový krém přeneste do sáčku s kulatou špičkou.
- Na jednu makronkovou skořápku přidejte kopeček máslového krému.
- Navrch položte druhou makronkovou skořápku a vytvořte sendvič. Postup opakujte se zbývajícími makronkovými skořápkami a máslovým krémem.
- Vložte do vzduchotěsné nádoby na 24 hodin a poté můžete podávat.
Jednoduché makronky bez mandlové mouky – recept
K nejlepší náplni do makronek se samozřejmě hodí i nejlepší makronky. Je naprosto pochopitelné, pokud si chcete přípravu domácích makronek co možná nejvíce zjednodušit. Proto vám přinášíme jednoduchý recept na makronky bez mandlové mouky.
Ingredience
- 110 g moučkového cukru
- 70 g hladké mouky
- 2 bílky z velkých vajec
- špetka soli
- 45 g cukru
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu (nepovinné)
Postup
- Bílky a cukr šlehejte mixérem, dokud se nevytvoří tuhé lesklé špičky.
- Přidejte prosátou mouku a moučkový cukr a těsto opatrně skládejte, dokud nestéká ze stěrky.
- Přeneste těsto do cukrářského sáčku s kulatou špičkou.
- Plechem na pečení 3-5krát poklepejte na rovnou plochu, tím se zbavíte případných vzduchových bublin a zabráníte prasklinám. V případě potřeby použijte párátko k vypuštění vzduchových bublin a vyhlazení skořápek.
- Makronky nechte stát při pokojové teplotě, dokud se vršky na dotek nelepí, což je 15 minut až 1 hodina v závislosti na vlhkosti vzduchu.
- Umístěte plech na střední rošt a pečte při teplotě 165 °C po dobu 15 minut.
- V polovině pečení makronek je třeba jednou otevřít dvířka trouby, aby se uvolnila pára, a poté je zavřít.
- Makronky je nejlepší jíst po 24 hodinách, protože se do skořápky vstřebají chutě.
Makronky z kokosové mouky – recept
Další skvělou alternativou makronek jsou makronky z kokosové mouky. Jak na ně?
Ingredience
- 3/4 hrnku kokosové mouky
- 1 šálek moučkového cukru
- 2 vaječné bílky
- 1/4 šálku cukru
- ostružinový džem jako náplň
Postup
- Oddělte bílky od žloutků.
- Do mísy prosejte 3/3 hrnku moučkového cukru.
- Do stejné mísy prosejte kokosovou mouku.
- Ručním mixérem rozmixujte bílky do běla a pěny a poté přidejte 1/4 moučkového cukru. Pokračujte ve šlehání asi 3-5 minut, dokud se neleskne.
- Do makronek přidejte polovinu suchých ingrediencí a pomocí stěrky je do těsta vmíchejte, aniž byste je vyprázdnili. Ujistěte se, že jste získali dokonalou konzistenci.
- Použijte silikonovou podložku nebo papírovou šablonu na makronky a vytlačte makronky. Jakmile budete hotovi, odstraňte papírovou šablonu.
- Nechte je asi 30 minut odležet, dokud nebudou na dotek suché. Že jsou hotové, poznáte, když budou na povrchu trochu matné.
- Pečte při teplotě 150 °C asi 15-18 minut. Makronky trochu zhnědnou. Jakmile jsou úplně vychladlé, stačí přidat bio džem jakékoliv chuti, doporučujeme ostružinový džem nebo si vyberte jakoukoliv náplň, kterou si přejete.
Makronky s malinami a krémem z bílé čokolády a čerstvé máty – recept
Skvěle chutnají také makronky s malinami a krémem z bílé čokolády a čerstvé máty.
Ingredience
- 275 g mandlové moučky
- 250 g moučkového cukru
- 210 g vaječných bílků
- 210 g krupicového cukru
- gelové barvivo
Krém
- 20 lístků čerstvé máty
- 250 ml smetany ke šlehání
- 200g bílé čokolády (Callebaut)
- 200 g mascarpone
Dokončení
- maliny
Postup
- Mandlovou moučku spolu s moučkovým cukrem pořádně promixujte a prosejte do mísy přes jemné síto. Pokud ve směsi zůstaly hrubší kousky, mixování zopakujte.
- Mísu (nejlépe od robotu) s bílky a krupicovým cukrem nahřívejte nad vodní parou a vytrvale ručně šlehejte metlou. Když se cukr zcela rozpustí, došlehejte sníh pomocí robotu. Šlehejte na střední výkon asi 5-10 minut.
- Sníh musí zchladnout na pokojovou teplotu, být krásně lesklý a při vytažení šlehací metly robotu by měl tvořit pevné a pružné špičky (nikoli tekuté). V podstatě by měl mít strukturu klasické pěny na holení.
- Do sněhu ještě robotem zašlehejte pár kapek gelového barviva. Směs mandlí a moučkového cukru přidávejte po částech a vždy dokonale zapracujte do sněhu ručně stěrkou. Dejte tomu čas a důkladně sypké ingredience „vtírejte“ do bílků a roztíráním odstraňujte bubliny.
- Těsto na makronky by nemělo být nadýchané a plné vzduchu, nýbrž lehce polotekuté a líně stékat ze stěrky.
- Poté těstem naplňte cukrářský sáček se zdobící špičkou s větším kruhovým otvorem. Plech vyložte papírem na pečení nebo speciální silikonovou podložkou. Na vyložený plech stříkejte kolečka o velikosti 4-5 cm (samozřejmě velikost záleží jen na vás – klasická makronka z trhů má kolem 3 cm, pokud máte podložku, máte vyhráno).
- Nechte kolem jednotlivých makronek dostatek místa. Když je plech plný, několikrát s ním uhoďte o stůl nebo linku, abyste vyhnali všechny vzduchové bubliny. Opakujte, dokud vám povrch nepřijde dokonale hladký a bez bublin.
- Nechte povrch makronek 30 minut až hodinu zaschnout. V tuto chvíli zapněte troubu na 150°C. Nechte makronky péct přibližně 15 minut a po vytažení z trouby je nechte dokonale vychladnout na plechu.
- Krém je volně inspirovaný receptem Pierra Hermé. Smetanu svařte s 10 lístky máty. Odstavte a nechte 10 minut louhovat. Lístky vyndejte, vyždímejte a vyhoďte.
- Vlažnou smetanou zalijte čokoládu a opatrně zahřívejte a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte směs vychladnout a pak ho dejte na hodinu vychladit do lednice (lze nechat přes noc).
- K vychlazenému krému přidejte mascarpone a vyšlehejte do hladkého nadýchaného krému. Zbylé lístky máty rozetřete v hmoždíři nebo nasekejte na malé kousíčky a zašlehejte do krému. Krémem naplňte cukrářský sáček s hladkou kulatou špičkou.
- Makronky zdobte krémem až v den konzumace. Pokud máte makronky menšího průměru, nastříkejte krém po obvodu a doprostřed vmáčkněte malinu.
- Pokud máte velké makronky, naskládejte maliny po obvodu a doprostřed nastříkejte krém.
Bylo by skvělé, kdyby existoval recept na dokonalé makronky. Co by za něj dali všichni ti, kteří mají zatím na kontě převážně nepovedené makronky. Nepovedené makronky nejsou u začátečníků ničím neobvyklým, a cesta k pěkným domácím makronkám je relativně snadná.
Pokud je to poprvé, co pečete makronky, recept pro začátečníky je tím, po čem byste se měli poohlížet.
Jak upéct makronky
Nevíte, jak upéct makronky? Příprava makronek nepatří mezi nejjednodušší postupy, ovšem při troše snahy a štěstí se brzy naučíte, jak upéct makronky.
Ještě než se pustíte do samotného pečení tohoto báječného sladkého jídla, věnujte dostatek péče přípravě těsta, protože na tom závisí jejich konečná podoba i chuť.
Základem je ve většině případů důkladně a pečlivě oddělit bílky od žloutků, a správným způsobem bílky vyšlehat do hladké, tuhé konzistence. Při pečení makronek nic neuspěchejte, veškeré kroky provádějte pomalu, pečlivě a důkladně.
Šablona na makronky
Makronky můžete tvarovat různými způsoby. Někdo je tvoří za pomoci dvou lžic, jiní zase dávají přednost zdobicím sáčkům s kulatou násadou. Použít můžete také šablonu na makronky.
Co je šablona na makronky? Šablonu na makronky můžete zakoupit – vyrábí se obvykle ze silikonu a nebývá příliš drahá. Na internetu se také dají najít šablony na makronky ke stažení v PDF, které si jednoduše vytisknete a použijete.
Šablona na makronky PDF se používá tak, že vytištěnou šablonu vložíte pod pečicí papír, podle obrysů nanesete sáčkem makronky v požadovaném tvaru a šablonu opět vyjmete.
Náplně do makronek aneb ganache do makronek
Makronky patří mezi plněné zákusky, a existuje celá řada nejrůznějších druhů náplní do makronek. Náplně do makronek se též označují někdy jako ganache do makronek.
Příprava té správné náplně do makronek je nedílnou součástí celého procesu výroby makronek. Náplň do makronek ve většině případů sestává z bílků, cukru, a dále z přísad, které náplni do makronek dodají požadovanou příchuť a barvu.