Makronky, tyto malé francouzské delikatesy, mohou na první pohled působit jako výzva pro zkušené cukráře. Nenechte se odradit! S naším jednoduchým a osvědčeným receptem zvládnou přípravu makronek i úplní začátečníci. Jaký je jednoduchý recept na makronky krok za krokem, od výběru správných surovin až po pečení a plnění těchto lahodných sladkostí? A jaká je nejlepší
náplň do makronek?
Makronek se nemusíte bát. Díky tomuto jednoduchému receptu na makronky zvládnou tuto francouzskou delikatesu i začátečníci. Makronky můžete připravit nejen jako dezert, také se perfektně hodí k ozdobení krémových dortů jako hruškový krémový dort.
Shrnutí článku
Co je potřeba na makronky – kromě základní suroviny jako jsou bílky je potřeba také mandlová mouka, cukr a také barvivo.
Jednoduchý recept na makronky – základní ingredience na makronky se dají doplnit přidáním čokolády nebo nahrazením mandlové mouky tou klasickou.
Správné potřeby na makronky – na výrobu makronek je potřeba speciálního náčiní, mezi které patří například mixér, váha nebo potravinářský zdobící sáček.
Co je potřeba na makronky?
- Bílky – většinu těsta na francouzské makronky tvoří pusinky z řádně vyšlehaných bílků – podobně jako u meringue. Pro dosažení nejlepších a nejkonzistentnějších výsledků důrazně doporučujeme používat čerstvé bílky namísto tekutých bílků z krabice.
- Jemný cukr – co je to super jemný cukr? No, je to běžný granulovaný cukr, který je namletý mnohem jemněji, přesto ne tak jemně jako cukr moučkový. Říká se mu také cukr krupice.
- Mandlová mouka – mandlová mouka je jediná mouka, která se hodí do tohoto receptu na francouzské makronky.
- Gelové potravinářské barvivo – barvení těsta na makronky je zcela volitelné. Pokud ho neobarvíte, budou mít makronky přirozenou béžovou barvu (a můžete se bavit barevnou náplní.) Vyhněte se použití tekutého potravinářského barviva, protože změní konzistenci vašeho makronkového těsta. Místo toho použijte 1-2 kapky gelového potravinářského barviva.
Jednoduché makronky – recept
Tento jednoduchý recept na makronky pro začátečníky je nejen snadný, také skýtá spoustu možností úprav a přizpůsobení. Makronky pro začátečníky můžete například plnit nejrůznějšími náplněmi do makronek.
Ingredience
- 100 g vaječných bílků
- 1/4 lžičky smetany
- 1/2 lžičky extraktu, např. vanilkového, mandlového, kokosového apod.
- 80 g super-jemného cukru
- 1-2 kapky gelového potravinářského barviva
- 125 g mandlové mouky
- 125 g moučkového cukru
- náplň dle chuti
Postup
- Velkou skleněnou nebo kovovou mísu vytřete citronovou šťávou nebo octem. Přidejte vaječné bílky. Přikryjte a nechte v chladničce 24 hodin, poté je zahřejte na pokojovou teplotu.
- Vyložte 3 velké plechy silikonovými podložkami na pečení nebo pergamenovým papírem. Odložte je stranou.
- Do bílků přidejte smetanu a extrakt (pokud používáte). Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného nástavcem na šlehání šlehejte při střední rychlosti, dokud se nevytvoří velmi jemné špičky.
- Nejprve bude směs bílků a smetany pěnivá. Jakmile začnou šlehače zanechávat stopy, přestaňte šlehat.
- Přidejte asi 1/3 superjemného cukru. Šlehejte při středně vysoké rychlosti po dobu 5 sekund a poté za stálého chodu mixéru přidejte další 1/3 cukru.
- Šlehejte 5 sekund a poté za stálého chodu mixéru přidejte zbývající cukr. Šlehejte při středně vysokých otáčkách, dokud se nevytvoří tuhé lesklé špičky.
- Pomocí gumové stěrky pomalu a jemně vmíchejte potravinářské barvivo (pokud používáte) do bílků.
- Do velké skleněné nebo kovové mísy prosejeme mandlovou mouku a moučkový cukr.
- Pomalu vmíchejte ušlehané bílky do směsi mandlové mouky ve třech samostatných přídavcích, přičemž před přidáním dalšího přídavku míchejte, dokud se nespojí.
- Těsto na makronky vložte do zdobicího sáčku opatřeného středně kulatou špičkou.
- Držte sáček pod úhlem 90 stupňů nad pečicím papírem a nanášejte těsto v 1,5 až 2 centimetrových kolečkách asi 1 až 2 centimetry od sebe.
- Těsto na makronky se zploští. Několikrát s ním bouchněte o pult, aby se objevily vzduchové bubliny, a pak párátkem vypíchněte zbývající vzduchové bubliny.
- Makronky nechte odležet, dokud nejsou suché a na povrchu už nelepí, obvykle 30-60 minut.
- Předehřejte troubu na 165 °C. Pečte 13 minut.
- Postup pečení vyzkoušíte tak, že se lžičkou nebo prstem lehce dotknete horní části makronky. Pokud se vám zdá, že se makronky kývají, nejsou hotové a potřebují ještě 1-2 minuty.
- Korpusy nechte 15 minut vychladnout na plechu a poté je přendejte na chladicí mřížku, kde budou dále chladnout.
- Po vychladnutí jsou makronky připraveny k plnění a spojování za pomoci náplně do makronek.
- Makronky můžete sníst hned, nebo je, jak někteří profesionálové preferují, přikrýt a nechat v chladničce 12-24 hodin, aby makronky a jejich chutě mohly vyzrát. Zbylé makronky přikryjte a uchovávejte v chladničce až 5 dní.
Dokonalé čokoládové makronky – recept
Připravujete pohoštění na rodinnou oslavu? S těmito makronky jisto jistě zazáříte! Dokonalé křupavé s čokoládovo-malinovým krémem podávejte s domácím milkshakem.
Ingredience
- 170 g moučkového cukru
- 160 g mletých mandlí
- 120 ml bílků z přibližně 4 středně velkých vajec, rozdělených do 2 stejných dávek
- 160 g krystalového cukru
- ½ lžičky červeného potravinářského barviva
- 120 g dvojité smetany
- 110 g hořké čokolády, jemně nasekané
- 25 g nesoleného másla, pokojová teplota
- 75 g malinové marmelády
Postup
- Moučkový cukr a mleté mandle vložte do mísy kuchyňského robotu a asi 15krát pulzujte, dokud se zcela nespojí.
- Tuto směs prosejeme do velké mísy a všechny částečky, které zůstanou v sítu, vyhodíme.
- Přidejte první dávku bílků k mandlové směsi, promíchejte, aby vznikla hustá hmota, a dejte stranou.
- Druhou dávku bílků vyklopte do dokonale čisté, žáruvzdorné mísy a připravte si elektrický šlehač.
- Do malého hrnce na střední teplotu dejte 50 ml vody a krystalový cukr. Přiveďte k varu a vařte, dokud sirup pomocí teploměru na cukr nezaznamená teplotu 110 °C, a poté začněte šlehat bílky na vysoké otáčky.
- Jakmile má sirup teplotu 118 °C, pomalu ho přilévejte po stěně mísy mixéru, přičemž se vyhýbejte pohybující se metle
- Pokračujte ve šlehání na vysoký výkon, dokud směs mírně nevychladne a nezískáte lesklou špičatou směs pusinek – mísa by již neměla být horká na dotek, nicméně stále teplá.
- Přidejte barvivo a šlehejte.
- Vyklopte pusinky na mandlovou směs a jemně je spojte. Je důležité těsto příliš nemíchat – mělo by ze stěrky padat v husté stuze.
- Stužka by také měla asi do 30 s zmizet zpět do těsta – pokud se tak nestane, přeložte ji ještě několikrát.
- Troubu předehřejte na 170 °C. Tři plechy vyložte pergamenem na pečení.
- Těsto přendejte do zdobicího sáčku s velkou kulatou tryskou. Sáček držte svisle k plechu, tryska musí být asi 1 cm od něj.
- Na připravené plechy vytlačte kolečka o průměru asi 2,5 cm. Nechte 30 minut odpočívat, nebo dokud se na makronkách nevytvoří slupka.
- Pečte makronky 14 minut. Upečené makronky nechte ho několik minut vychladnout, poté makronky opatrně odlepte od papíru.
- Pro přípravu náplně dejte smetanu do malého hrnce a čokoládu do střední misky.
- Smetanu přiveďte k varu a nalijte ji na čokoládu. Nechte několik minut odstát a poté promíchejte.
- Přidejte máslo a míchejte do hladka, poté nechte ztuhnout.
- Čokoládovou směs vložte do čistého zdobicího sáčku s menší tryskou a trubičkou ji naneste na okraj poloviny makronek.
- Střed naplňte džemem a překryjte druhou makronkovou skořápkou.
Makronky bez mandlové mouky – recept
Nemáte zrovna doma po ruce mandlovou mouku? Nevadí, skvělé makronky připravíte i bez ní.
Ingredience
- 2 velké vaječné bílky
- 4 lžíce krystalového cukru plus 1/2 čajové lžičky
- ½ šálku hladké mouky (65 g)
- ½ šálku moučkového cukru(55 g)
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- gelové potravinářské barvivo, nepovinné
- máslová poleva
Postup
- V míse vyšlehejte bílky do pěny.
- Postupně přidávejte moučkový cukr, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- V samostatné míse vyšlehejte mouku a moučkový cukr. Poté směs mouky a moučkového cukru prosejeme do bílkové směsi.
- Přidejte vanilkový extrakt a gelové potravinářské barvivo, pokud chcete, aby byly makronky barevné.
- Všechny ingredience opatrně smíchejte dohromady.
- Těsto přeneste do sáčku na zdobení se zaoblenou špičkou.
- Makronky vytlačte na plech s pergamenovým papírem. Několikrát jemně poklepejte plechem na rovnou plochu, aby se uvolnily vzduchové bubliny.
- Makronky nechte asi 45 minut stát při pokojové teplotě.
- Předehřejte troubu na 280 °C.
- Makronky pečte 17-20 minut.
- Nechte makronky 10 minut vychladnout a poté je přendejte na chladicí mřížku.
- Na jednu z makronkových skořápek přidejte kopeček máslového krému nebo libovolné polevy podle vlastního výběru a poté ji přiklopte druhou makronkovou skořápkou, aby vznikl sendvič. Postup opakujte se zbývajícími skořápkami a polevou.
- Nejlepších výsledků dosáhnete, když necháte makronky „kvést“ asi 24 hodin.
- Dobrou chuť!
Nejlepší náplň do makronek – recept
Nejpoužívanější a nejlepší náplň do makronek je ta s vanilkou. Příprava nejlepší náplně do makronek je jednoduchá, nicméně před pečením makronek nechte krém řádně uležet.
Ingredience
- 1 šálek nesoleného másla (230 g)
- 3 šálky moučkového cukru(360 g)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce tučné smetany
Postup
- Do velké mísy přidejte máslo a šlehejte ho mixérem 1 minutu, dokud nebude lehké a nadýchané.
- Přisypejte moučkový cukr a šlehejte, dokud se úplně nezapracuje.
- Přidejte vanilku a vyšlehejte.
- Po lžících přidávejte smetanu a šlehejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Máslový krém přeneste do sáčku s kulatou špičkou.
Správné náčiní na makronky
- Skleněné nebo kovové misky – plastové misky jsou porézní a může se v nich držet mastnota a zbytky, které brání správnému šlehání bílků
- Potravinářská váha – pro dokonalé makronky musíte pečlivě dodržovat recept a gramáž surovin
- Elektrický mixér – elektrický mixér je užitečný při šlehání bílků do tuhých špiček
- Síto s jemnými oky – abyste získali lesklou a hladkou makronkovou skořápku, musíte mandlovou mouku a moučkový cukr propasírovat přes jemné síto
- Zdobící sáček – k vytvarování těsta potřebujete sáček a špičku. Můžete použít jednorázový sáček na pipetování nebo sáček na pipetování pro opakované použití
- Pečicí plech a šablona na makronky – díky kvalitnímu plechu a šabloně budou mít všechny makronky stejný tvar a rovnoměrně se propečou
Pamatujte, že trénink dělá mistra, a s každou další várkou budou vaše makronky lepší a lepší. Nebojte se experimentovat s různými příchutěmi a náplněmi, abyste našli tu svou oblíbenou kombinaci.