Snadný recept na rybu Mahi Mahi. Jednoduchý a nesmírně chutný způsob přípravy a podávání této křehké, vločkovité a oblíbené bílé ryby. Mahi Mahi má podobně jako poke bowl svůj původ na Havaji.
Co je Mahi Mahi?
Mahi Mahi je rejnokovitá ryba, která se běžně vyskytuje u pobřeží ve vodách kolem Mexického zálivu, Kostariky, Havaje a Indického oceánu. Název „mahi-mahi“ je odvozen od havajského slova „velmi silný“.
Co podávat k Mahi Mahi?
K tomuto receptu na Mahi Mahi lze podávat mnoho skvělých příloh. Mezi několik zdravých oblíbených patří hnědá rýže, různé saláty a zelené fazolky. Dokonalé je spojené Mahi Mahi s recepty z černé čočky. Potěší i něco krémovějšího, například máslová bramborová kaše.
Mahi mahi se hodí i k pečeným česnekovým bramborám. Teplý chléb namočený v máslové omáčce je vždy fantastický.
TIP: K máslové omáčce se také výborně hodí pečená tilápie, losos na pánvi, pečený tuňák nebo steak z tuňáka na pánvi a také nejlepší krabí salát.
Mohu k přípravě použít jakoukoli jinou bílou rybu?
Pokud nemůžete sehnat Mahi Mahi, nahraďte ho jiným druhem bílé ryby. Mezi nejlepší tipy patří treska, halibut a tilapie. Celková doba přípravy se může mírně lišit v závislosti na velikosti a celkové tloušťce filetů.
Jak naložit se zbytky Mahi Mahi?
V první řadě se nesnažte zbytky zmrazit a později ohřát. Ano, budou jedlé, ovšem chutí ani strukturou se originálu ani nepřiblíží. Zbytky skladujte v uzavřené nádobě a v chladničce po dobu 2-3 dnů.
Rybu lze také ohřívat v mikrovlnné troubě v 30 sekundových intervalech. Pravděpodobně si všimnete, že ryba není tak křehká nebo vločkovitá – to je normální.
TIP: Vyzkoušet můžete také lososa v alobalu.
Tradiční Mahi Mahi recept
Mahi Mahi, jinak známý jako Dorado, je zaslouženě oblíbenou rybou. Pokud je správně upravená, je křehká, vločkovitá a má vynikající chuť. Tato citronovo-česneková máslová omáčka je senzační.
TIP: Nesehnali jste mahi mahi? Vyzkoušejte grilovaný steak z tuňáka.
Ingredience na tradiční Mahi Mahi recept
- Filety z mahi mahi
- Sůl a pepř
- Olivový olej
- Máslo
- Celé stroužky česneku
- Čerstvé celé citrony (na odšťavnění a krájení)
- Čerstvá petrželová nať
Postup na tradiční Mahi Mahi recept
- Nejprve každý filet osušte papírovými utěrkami. Tím zaručíte, že se bude zlatavě smažit. Poté okořeňte obě strany rybích filetů solí a citronovým pepřem nebo vlastní kombinací koření. Můžete použít sůl a černý pepř, česnekový prášek, cibulový prášek a papriku.
- Připravte si ingredience na česnekovou máslovou omáčku. Omyjte citrony. Poté jeden citron nakrájejte na tenké plátky a druhý citron odšťavněte do malé misky tak, abyste měli přibližně 4 lžíce čerstvé citronové šťávy. Stroužky čerstvého česneku rozdrťte a dejte stranou.
- Na pánvi opečte Mahi Mahi. Do velké nerezové nebo litinové pánve nastavené na středně vysokou teplotu přidejte olivový olej. Jakmile je olej rozpálený, opatrně přidejte každý filet.
- Opékejte, dokud filety nebudou zlatavě hnědé. Zhruba 4 minuty v závislosti na tloušťce ryby. Obraťte a pečte na druhé straně, další 2-4 minuty.
- Připravte citronovo-česnekovou omáčku. Ve stejné pánvi (nebo v nové) rozehřejte na středním plameni máslo, citronovou šťávu a plátky citronu.
- Zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a nezačne bublat. Vmíchejte česnek, snižte teplotu na minimum a vařte 1 minutu, nebo dokud česnek lehce nezezlátne. Vmíchejte čerstvou mletou petrželku.
- Smíchejte a podávejte. Česnekovou máslovou omáčkou rybu přelijte a ihned podávejte se všemi oblíbenými přílohami.
Mahi mahi se zázvorovou glazurou – recept
Tato zázvorová omáčka k Mahi Mahi je plná chuti a kombinuje sladké i kyselé chutě. Tento recept je hračka a je tak lahodný. Zamilujete si ji v kombinaci s brokolicovým salátem.
Ingredience na Mahi Mahi se zázvorovou glazurou
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce balzamikového octa
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 lžička nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru
- 1 stroužek česneku, rozdrcený nebo podle chuti
- 4 filety Mahi Mahi
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce rostlinného oleje
Postup na Mahi Mahi se zázvorovou glazurou
- V mělké misce smíchejte med, sójovou omáčku, balzamikový ocet, olivový olej, zázvor a česnek. Rybí filety osolte a opepřete a vložte je do misky s marinádou kůží dolů. Přikryjte a nechte 20 minut odležet v chladničce.
- Na velké pánvi rozehřejte rostlinný olej na středním plamenu. Rybí filety vyjměte a ponechte si marinádu.
- Smažte ryby 4 až 6 minut z každé strany, pouze jednou je otočte, dokud se ryby snadno nepropláchnou vidličkou. Filety vyjměte na servírovací talíř a udržujte je teplé.
- Do pánve nalijte rezervovanou marinádu a na mírném ohni ji vařte, dokud se nezredukuje na glazuru. Rybu přelijte glazurou a podávejte.
Mahi Mahi s kokosovou rýží a mangovou salsou – recept
Pokrm inspirovaný karibskou kuchyní, který je sladký, kořeněný a pikantní. Jemné Mahi Mahi s tóny kokosu a manga.
Ingredience na Mahi Mahi s kokosovou rýží a mangovou salsou
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 a ½ lžičky sójové omáčky
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 stroužek česneku, rozdrcený
- 2 lžičky červených pepřových vloček
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- ½ lžičky mletého čerstvého kořene zázvoru
- 2 lžíce nasekané zelené cibule
- Sůl podle chuti
- 4 filety Mahi Mahi
- 2 šálky nevařené jasmínové rýže
- 2 šálky vody
- 1 kostka kuřecího vývaru
- 1 lžíce másla (volitelně)
- ¾ plechovky kokosového mléka
- 2 lžíce bílého cukru
- 1 a ½ šálku čerstvého manga nakrájeného na kostičky
Postup na Mahi Mahi s kokosovou rýží a mangovou salsou
- V míse prošlehejte olivový olej, sójovou omáčku, citronovou šťávu, česnek, vločky červené papriky, černý pepř, zázvor, zelenou cibuli a sůl.
- Přidejte Mahi Mahi a promíchejte, aby se rovnoměrně obalilo. Mísu přikryjte plastovou fólií a nechte ji 1 hodinu marinovat v chladničce.
- V hrnci na prudkém ohni přiveďte k varu rýži, vodu, kuřecí vývar a 1 lžíci másla.
- Snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte a vařte, dokud se tekutina nevstřebá, asi 20 minut.
- Přilijte kokosové mléko a 2 lžíce cukru. Promíchejte a vařte odkryté, dokud rýže nevstřebá většinu kokosového mléka.
- Zatímco se rýže vaří, vyjměte Mahi Mahi z marinády a setřeste přebytečnou. Zbytek marinády vyhoďte.
- Rybu vložte do velké zapékací misky v jedné vrstvě. Pečte v předehřáté troubě, dokud se ryba nebude snadno odlupovat vidličkou, 10 až 15 minut.
- Pokud ryba zhnědne příliš rychle, přikryjte pekáč alobalem.
- Na pánvi na středním ohni rozpusťte 1 a 1/2 lžičky másla a 1 a 1/2 lžíce cukru. Když směs začne bublat, vmíchejte kostky manga.
- Vařte a míchejte, dokud mango nezměkne, asi 5 minut. Podávejte tak, že na kopeček horké rýže položíte filet z Mahi Mahi a přelijete mangovou salsou.
Grilovaný Mahi Mahi recept
Mírná, vločkovitá, ale pevný Mahi se snadno ochucuje a griluje. Podávejte s rýží a skvělým salátem.
Ingredience na grilované Mahi Mahi
- 4 filety Mahi Mahi
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička nasekaných čerstvých tymiánových lístků a další na ozdobu
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- Rozpuštěné máslo na podávání
- Klíny citronu na podávání
Postup na grilovaný Mahi Mahi
- Gril předehřejte na středně vysokou teplotu (400-450 °C).
- Rybu potřete z obou stran olivovým olejem. V malé misce smíchejte sůl, tymián, papriku, pepř a česnekový prášek.
- Směsí koření rovnoměrně posypte obě strany ryby. Rybu postříkejte sprejem na vaření.
- Rybu položte na rozpálený grilovací rošt. Grilujte odkryté a nerušené, dokud se nevytvoří grilovací značky a ryba se snadno uvolní z roštu, 4 až 6 minut.
- Rybu otočte a grilujte, dokud není propečená, přibližně další 3 minuty.
- Při podávání rybu pokapejte rozpuštěným máslem a podle chuti posypte lístky čerstvého tymiánu. Podávejte s klínky citronu.
Mahi Mahi v sezamové krustě – recept
Tato pikantní verze Mahi Mahi je skvělou alternativou ke zdravé a lehké všední večeři.
Ingredience na Mahi Mahi v sezamové krustě
- 4 filety Mahi Mahi
- 1 lžička opečeného sezamového oleje
- ¼ lžičky česnekovo-pepřového koření
- 1 lžíce sezamových semínek, opražená
- 1 a ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
Postup na Mahi Mahi v sezamové krustě
- Předehřejte troubu na 200 °C. Mělkou zapékací misku postříkejte nepřilnavým sprejem na vaření.
- Osušte Mahi Mahi papírovými utěrkami. Pokapejte sezamovým olejem a ochuťte česnekem a pepřem.
- Na obě strany ryby natlačte nastrouhaný zázvor a opražená sezamová semínka, aby se obalily. Rybu položte na připravenou zapékací misku.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud se ryba nebude snadno odlupovat vidličkou, 10 až 15 minut.
Ryba Mahi Mahi v horkovzdušné fritéze – recept
Tento recept na Mahi Mahi ve fritéze je velmi jednoduchý, ale velmi chutný rybí pokrm.
Ingredience na rybu Mahi Mahi v horkovzdušné fritéze
- 4 filety Mahi Mahi
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
- Sprej na vaření
- ⅔ šálku másla
Postup na rybu Mahi Mahi v horkovzdušné fritéze
- Předehřejte fritézu na 175 °C.
- Filety Mahi Mahi osolte a opepřete a postříkejte je z obou stran sprejem na vaření.
- Vložte filety do koše fritézy a dbejte na to, aby mezi nimi zůstal prostor.
- Smažte v předehřáté fritéze, dokud se ryba nebude snadno odlupovat vidličkou a nebude mít zlatavý nádech, přibližně 12 minut.
- Mezitím rozpusťte máslo v malém hrnci na středně nízkém ohni.
- Přiveďte ho k varu a vařte, dokud máslo nezpění a nezíská sytě hnědou barvu, 3 až 5 minut. Odstavte z ohně.
- Rybí filety přendejte na talíř a pokapejte je hnědým máslem.
Ryba Mahi Mahi s javorovým sirupem – recept
Tato ryba má sladkou a pikantní chuť, která se dobře hodí k máslové rýži a salátu z čerstvé zeleniny.
Ingredience na Mahi Mahi s javorovým sirupem
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce cajunského koření
- ½ lžičky česnekového prášku
- 2 filety Mahi Mahi
Postup na Mahi Mahi s javorovým sirupem
- Na pánvi rozehřejte olivový olej na středním plamenu.
- V malé misce smíchejte javorový sirup, cajunské koření a česnekový prášek.
- Směsí javorového sirupu potřete filety Mahi Mahi.
- Smažte Mahi Mahi v horkém oleji, dokud se ryba snadno neproplákne vidličkou, 3 až 5 minut z každé strany.
Recept na pečenou rybu Mahi Mahi
Mahi Mahi, cibule a papriky se připravují na pánvi s kořením fajita. Je to chutné a snadné jídlo na všední večer, které můžete podávat v tortillách nebo s rýží a oblíbenými přílohami, jako jsou rajčata, zakysaná smetana a avokádo.
Ingredience na pečenou rybu Mahi Mahi
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky chilli
- 1 lžička mletého kmínu
- ½ lžičky cibulového prášku
- ½ lžičky česnekové soli
- ⅛ lžička černého pepře
- 1 špetka kajenského pepře nebo podle chuti
- 2 středně velké papriky, nakrájené na plátky
- 1 velká bílá cibule, nakrájená na plátky
- 4 filety Mahi, Mahi
Postup na pečenou rybu Mahi Mahi
- Předehřejte troubu na 200 °C. Velký plech vyložte pečicím papírem.
- V míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, chilli, kmín, cibulový prášek, česnekovou sůl, černý pepř a kajenský pepř.
- Papriky a cibuli rozložte na připravený plech. Zeleninu přelijte 1/2 marinády a promíchejte, dokud se dobře neobalí.
- Zeleninu pečte 10 minut v předehřáté troubě.
- Zatímco se zelenina peče, vložte Mahi Mahi do mísy a zalijte ji zbývající marinádou; promíchejte, dokud se dobře nepotáhne. Nechte 10 minut odležet.
- Vyjměte zeleninu z trouby a položte na ni kousky Mahi Mahi. Vraťte do trouby a vařte, dokud není ryba propečená a snadno se odlupuje vidličkou, asi dalších 12 minut.