Mahi Mahi s citrónovo-česnekovou omáčkou – recept

Grilované rybyHlavní jídlaMarinádyMasoRybyTreskaUzené a nakládané ryby

Snadný recept na rybu Mahi Mahi. Jednoduchý a nesmírně chutný způsob přípravy a podávání této křehké, vločkovité a oblíbené bílé ryby. Mahi Mahi má podobně jako poke bowl svůj původ na Havaji.

Co je Mahi Mahi?

Mahi Mahi je rejnokovitá ryba, která se běžně vyskytuje u pobřeží ve vodách kolem Mexického zálivu, Kostariky, Havaje a Indického oceánu. Název „mahi-mahi“ je odvozen od havajského slova „velmi silný“.

Co podávat k Mahi Mahi?

K tomuto receptu na Mahi Mahi lze podávat mnoho skvělých příloh. Mezi několik zdravých oblíbených patří hnědá rýže, různé saláty a zelené fazolky. Dokonalé je spojené Mahi Mahi s recepty z černé čočky. Potěší i něco krémovějšího, například máslová bramborová kaše.

Mahi mahi se hodí i k pečeným česnekovým bramborám. Teplý chléb namočený v máslové omáčce je vždy fantastický.

TIP: K máslové omáčce se také výborně hodí pečená tilápie, losos na pánvi, pečený tuňák nebo steak z tuňáka na pánvi a také nejlepší krabí salát.

Mohu k přípravě použít jakoukoli jinou bílou rybu?

Pokud nemůžete sehnat Mahi Mahi, nahraďte ho jiným druhem bílé ryby. Mezi nejlepší tipy patří treska, halibut a tilapie. Celková doba přípravy se může mírně lišit v závislosti na velikosti a celkové tloušťce filetů.

Jak naložit se zbytky Mahi Mahi?

V první řadě se nesnažte zbytky zmrazit a později ohřát. Ano, budou jedlé, ovšem chutí ani strukturou se originálu ani nepřiblíží. Zbytky skladujte v uzavřené nádobě a v chladničce po dobu 2-3 dnů.

Rybu lze také ohřívat v mikrovlnné troubě v 30 sekundových intervalech. Pravděpodobně si všimnete, že ryba není tak křehká nebo vločkovitá – to je normální.

TIP: Vyzkoušet můžete také lososa v alobalu.

Tradiční Mahi Mahi recept

Mahi Mahi, jinak známý jako Dorado, je zaslouženě oblíbenou rybou. Pokud je správně upravená, je křehká, vločkovitá a má vynikající chuť. Tato citronovo-česneková máslová omáčka je senzační.

TIP: Nesehnali jste mahi mahi? Vyzkoušejte grilovaný steak z tuňáka.

Ingredience na tradiční Mahi Mahi recept

  • Filety z mahi mahi
  • Sůl a pepř
  • Olivový olej
  • Máslo
  • Celé stroužky česneku
  • Čerstvé celé citrony (na odšťavnění a krájení)
  • Čerstvá petrželová nať

Postup na tradiční Mahi Mahi recept

  1. Nejprve každý filet osušte papírovými utěrkami. Tím zaručíte, že se bude zlatavě smažit. Poté okořeňte obě strany rybích filetů solí a citronovým pepřem nebo vlastní kombinací koření. Můžete použít sůl a černý pepř, česnekový prášek, cibulový prášek a papriku.
  2. Připravte si ingredience na česnekovou máslovou omáčku. Omyjte citrony. Poté jeden citron nakrájejte na tenké plátky a druhý citron odšťavněte do malé misky tak, abyste měli přibližně 4 lžíce čerstvé citronové šťávy. Stroužky čerstvého česneku rozdrťte a dejte stranou.
  3. Na pánvi opečte Mahi Mahi. Do velké nerezové nebo litinové pánve nastavené na středně vysokou teplotu přidejte olivový olej. Jakmile je olej rozpálený, opatrně přidejte každý filet.
  4. Opékejte, dokud filety nebudou zlatavě hnědé. Zhruba 4 minuty v závislosti na tloušťce ryby. Obraťte a pečte na druhé straně, další 2-4 minuty.
  5. Připravte citronovo-česnekovou omáčku. Ve stejné pánvi (nebo v nové) rozehřejte na středním plameni máslo, citronovou šťávu a plátky citronu.
  6. Zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a nezačne bublat. Vmíchejte česnek, snižte teplotu na minimum a vařte 1 minutu, nebo dokud česnek lehce nezezlátne. Vmíchejte čerstvou mletou petrželku.
  7. Smíchejte a podávejte. Česnekovou máslovou omáčkou rybu přelijte a ihned podávejte se všemi oblíbenými přílohami.

Mahi mahi se zázvorovou glazurou – recept

Tato zázvorová omáčka k Mahi Mahi je plná chuti a kombinuje sladké i kyselé chutě. Tento recept je hračka a je tak lahodný. Zamilujete si ji v kombinaci s brokolicovým salátem.

Ingredience na Mahi Mahi se zázvorovou glazurou

  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžičky olivového oleje
  • 1 lžička nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený nebo podle chuti
  • 4 filety Mahi Mahi
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Postup na Mahi Mahi se zázvorovou glazurou

  1. V mělké misce smíchejte med, sójovou omáčku, balzamikový ocet, olivový olej, zázvor a česnek. Rybí filety osolte a opepřete a vložte je do misky s marinádou kůží dolů. Přikryjte a nechte 20 minut odležet v chladničce.
  2. Na velké pánvi rozehřejte rostlinný olej na středním plamenu. Rybí filety vyjměte a ponechte si marinádu.
  3. Smažte ryby 4 až 6 minut z každé strany, pouze jednou je otočte, dokud se ryby snadno nepropláchnou vidličkou. Filety vyjměte na servírovací talíř a udržujte je teplé.
  4. Do pánve nalijte rezervovanou marinádu a na mírném ohni ji vařte, dokud se nezredukuje na glazuru. Rybu přelijte glazurou a podávejte.
Mahi Mahi recept
Ryba mahi mahi nebo-lu zlak nachový je skvělým lehkým jídlem pro každý den.

Mahi Mahi s kokosovou rýží a mangovou salsou – recept

Pokrm inspirovaný karibskou kuchyní, který je sladký, kořeněný a pikantní. Jemné Mahi Mahi s tóny kokosu a manga.

Ingredience na Mahi Mahi s kokosovou rýží a mangovou salsou

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 a ½ lžičky sójové omáčky
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku, rozdrcený
  • 2 lžičky červených pepřových vloček
  • 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
  • ½ lžičky mletého čerstvého kořene zázvoru
  • 2 lžíce nasekané zelené cibule
  • Sůl podle chuti
  • 4 filety Mahi Mahi
  • 2 šálky nevařené jasmínové rýže
  • 2 šálky vody
  • 1 kostka kuřecího vývaru
  • 1 lžíce másla (volitelně)
  • ¾ plechovky kokosového mléka
  • 2 lžíce bílého cukru
  • 1 a ½ šálku čerstvého manga nakrájeného na kostičky

Postup na Mahi Mahi s kokosovou rýží a mangovou salsou

  1. V míse prošlehejte olivový olej, sójovou omáčku, citronovou šťávu, česnek, vločky červené papriky, černý pepř, zázvor, zelenou cibuli a sůl.
  2. Přidejte Mahi Mahi a promíchejte, aby se rovnoměrně obalilo. Mísu přikryjte plastovou fólií a nechte ji 1 hodinu marinovat v chladničce.
  3. V hrnci na prudkém ohni přiveďte k varu rýži, vodu, kuřecí vývar a 1 lžíci másla.
  4. Snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte a vařte, dokud se tekutina nevstřebá, asi 20 minut.
  5. Přilijte kokosové mléko a 2 lžíce cukru. Promíchejte a vařte odkryté, dokud rýže nevstřebá většinu kokosového mléka.
  6. Zatímco se rýže vaří, vyjměte Mahi Mahi z marinády a setřeste přebytečnou. Zbytek marinády vyhoďte.
  7. Rybu vložte do velké zapékací misky v jedné vrstvě. Pečte v předehřáté troubě, dokud se ryba nebude snadno odlupovat vidličkou, 10 až 15 minut.
  8. Pokud ryba zhnědne příliš rychle, přikryjte pekáč alobalem.
  9. Na pánvi na středním ohni rozpusťte 1 a 1/2 lžičky másla a 1 a 1/2 lžíce cukru. Když směs začne bublat, vmíchejte kostky manga.
  10. Vařte a míchejte, dokud mango nezměkne, asi 5 minut. Podávejte tak, že na kopeček horké rýže položíte filet z Mahi Mahi a přelijete mangovou salsou.

Grilovaný Mahi Mahi recept

Mírná, vločkovitá, ale pevný Mahi se snadno ochucuje a griluje. Podávejte s rýží a skvělým salátem.

Ingredience na grilované Mahi Mahi

  • 4 filety Mahi Mahi
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička nasekaných čerstvých tymiánových lístků a další na ozdobu
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • Rozpuštěné máslo na podávání
  • Klíny citronu na podávání

Postup na grilovaný Mahi Mahi

  1. Gril předehřejte na středně vysokou teplotu (400-450 °C).
  2. Rybu potřete z obou stran olivovým olejem. V malé misce smíchejte sůl, tymián, papriku, pepř a česnekový prášek.
  3. Směsí koření rovnoměrně posypte obě strany ryby. Rybu postříkejte sprejem na vaření.
  4. Rybu položte na rozpálený grilovací rošt. Grilujte odkryté a nerušené, dokud se nevytvoří grilovací značky a ryba se snadno uvolní z roštu, 4 až 6 minut.
  5. Rybu otočte a grilujte, dokud není propečená, přibližně další 3 minuty.
  6. Při podávání rybu pokapejte rozpuštěným máslem a podle chuti posypte lístky čerstvého tymiánu. Podávejte s klínky citronu.
Mahi Mahi filet
Vyberte si z několika způsobů přípravy Mahi Mahi, každý stojí za vyzkoušení.

Mahi Mahi v sezamové krustě – recept

Tato pikantní verze Mahi Mahi je skvělou alternativou ke zdravé a lehké všední večeři.

Ingredience na Mahi Mahi v sezamové krustě

  • 4 filety Mahi Mahi
  • 1 lžička opečeného sezamového oleje
  • ¼ lžičky česnekovo-pepřového koření
  • 1 lžíce sezamových semínek, opražená
  • 1 a ½ lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru

Postup na Mahi Mahi v sezamové krustě

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Mělkou zapékací misku postříkejte nepřilnavým sprejem na vaření.
  2. Osušte Mahi Mahi papírovými utěrkami. Pokapejte sezamovým olejem a ochuťte česnekem a pepřem.
  3. Na obě strany ryby natlačte nastrouhaný zázvor a opražená sezamová semínka, aby se obalily. Rybu položte na připravenou zapékací misku.
  4. Pečte v předehřáté troubě, dokud se ryba nebude snadno odlupovat vidličkou, 10 až 15 minut.

Ryba Mahi Mahi v horkovzdušné fritéze – recept

Tento recept na Mahi Mahi ve fritéze je velmi jednoduchý, ale velmi chutný rybí pokrm.

Ingredience na rybu Mahi Mahi v horkovzdušné fritéze

  • 4 filety Mahi Mahi
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • Sprej na vaření
  • ⅔ šálku másla

Postup na rybu Mahi Mahi v horkovzdušné fritéze

  1. Předehřejte fritézu na 175 °C.
  2. Filety Mahi Mahi osolte a opepřete a postříkejte je z obou stran sprejem na vaření.
  3. Vložte filety do koše fritézy a dbejte na to, aby mezi nimi zůstal prostor.
  4. Smažte v předehřáté fritéze, dokud se ryba nebude snadno odlupovat vidličkou a nebude mít zlatavý nádech, přibližně 12 minut.
  5. Mezitím rozpusťte máslo v malém hrnci na středně nízkém ohni.
  6. Přiveďte ho k varu a vařte, dokud máslo nezpění a nezíská sytě hnědou barvu, 3 až 5 minut. Odstavte z ohně.
  7. Rybí filety přendejte na talíř a pokapejte je hnědým máslem.
Mahi Mahi
Mahi Mahi s citrónovo-česnekou omáčkou zaujme i ty, kteří ryby běžně nejedí.

Ryba Mahi Mahi s javorovým sirupem – recept

Tato ryba má sladkou a pikantní chuť, která se dobře hodí k máslové rýži a salátu z čerstvé zeleniny.

Ingredience na Mahi Mahi s javorovým sirupem

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce cajunského koření
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • 2 filety Mahi Mahi

Postup na Mahi Mahi s javorovým sirupem

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej na středním plamenu.
  2. V malé misce smíchejte javorový sirup, cajunské koření a česnekový prášek.
  3. Směsí javorového sirupu potřete filety Mahi Mahi.
  4. Smažte Mahi Mahi v horkém oleji, dokud se ryba snadno neproplákne vidličkou, 3 až 5 minut z každé strany.

Recept na pečenou rybu Mahi Mahi

Mahi Mahi, cibule a papriky se připravují na pánvi s kořením fajita. Je to chutné a snadné jídlo na všední večer, které můžete podávat v tortillách nebo s rýží a oblíbenými přílohami, jako jsou rajčata, zakysaná smetana a avokádo.

Ingredience na pečenou rybu Mahi Mahi

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky chilli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • ½ lžičky cibulového prášku
  • ½ lžičky česnekové soli
  • ⅛ lžička černého pepře
  • 1 špetka kajenského pepře nebo podle chuti
  • 2 středně velké papriky, nakrájené na plátky
  • 1 velká bílá cibule, nakrájená na plátky
  • 4 filety Mahi, Mahi

Postup na pečenou rybu Mahi Mahi

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Velký plech vyložte pečicím papírem.
  2. V míse smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, chilli, kmín, cibulový prášek, česnekovou sůl, černý pepř a kajenský pepř.
  3. Papriky a cibuli rozložte na připravený plech. Zeleninu přelijte 1/2 marinády a promíchejte, dokud se dobře neobalí.
  4. Zeleninu pečte 10 minut v předehřáté troubě.
  5. Zatímco se zelenina peče, vložte Mahi Mahi do mísy a zalijte ji zbývající marinádou; promíchejte, dokud se dobře nepotáhne. Nechte 10 minut odležet.
  6. Vyjměte zeleninu z trouby a položte na ni kousky Mahi Mahi. Vraťte do trouby a vařte, dokud není ryba propečená a snadno se odlupuje vidličkou, asi dalších 12 minut.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang