Křupavá kůže lososa je jako škvarek z moře! Příprava křupavé kůže lososa je tak jednoduchá, jako zajistit, aby byla kůže suchá, a použít dostatek oleje, aby byla kůže zlatavá a křupavá, a ne jen spálená.
Příprava
- Příprava: 3 minuty
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 13 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 4 filety z lososa
- 1 lžíce olivového oleje (nebo jiného oleje na vaření)
- 1 lžička soli, kuchyňská/košer (3/4 lžičky kuchyňské soli)
- 1/2 lžičky černého pepře
- na vaření: 2 lžíce olivového oleje (nebo rostlinného oleje)
- k podávání: citronové klínky
Postup
- Kůži lososa dobře osušte papírovou utěrkou.
- Pokud vám to čas dovolí, vložte lososa kůží nahoru na 1 hodinu do chladničky (nezakrytého), aby se ještě více vysušil.
- Pokapejte maso polovinou oleje (jen malým množstvím) a potřete kůži.
- Posypte polovinou soli a pepře.
- Filet otočte a postup opakujte. Tento krok provádějte až těsně před pečením.
- Na velkou nepřilnavou pánev dejte tolik oleje, aby zcela pokryl dno.
- Rozehřejte ji na středním stupni, dokud se nezačne třpytit (ale nekouřit).
- Vložte lososa na pánev kůží dolů a ihned otočte hlavou dolů na střední stupeň.
- Pomocí špachtle nebo něčeho podobného přitlačte na každého lososa na 10 sekund, aby se kůže přitiskla k pánvi a „nastavila“ svůj tvar.
- Ideální je, pokud můžete dělat alespoň dva lososy najednou.
- Smažte 7 minut, nebo dokud není losos ze 3/4 upečený (po straně lososa se změní barva) a kůže není křupavá.
- Obraťte lososa kůží nahoru a vařte dalších 90 sekund.
- Obraťte lososa opět kůží dolů, zvyšte teplotu na středně vysokou a opět vařte kůži po dobu 60 sekund, abyste ji naposledy zahřáli a posílili její křupavost.
- Podávejte kůží nahoru, aby byla kůže křupavá.
- Rybí kůže zůstane křupavá jen dokud je horká, proto ji podávejte ihned.