Pokud hledáte snadné a efektní hlavní jídlo, není nic lepšího než pečené filety z lososa. Můžete ho připravit na rande uprostřed týdne i na večeři s přáteli či příbuznými – losos se hodí pro každou příležitost.
Ukážeme vám ten nejjednodušší a nejsnadnější způsob, jak upéct lososa v troubě. Je to ten tip receptu, který si můžete nechat v zásobě a už nikdy nebudete přemýšlet, co s lososem. Kdyby vám přece jen zbyl kousek pečeného lososa, můžete jej přidat do těstovinového salátu.
Pokud máte rádi ryby, určitě si zamilujete i recept na steak z tuňáka, pečenou tilápii nebo lososovou polévku.
TIP: Věděli jste, že z lososa pochází červený kaviár, takzvaný nepravý kaviár?
Jak upéct lososa v troubě – jak připravit lososa v troubě?
Příprava lososa v troubě není ve skutečnosti nijak složitá. Pokud si nevíte rady s tím, jak upéct lososa v troubě, nezoufejte – na našich stránkách naleznete stručný a snadný návod na to, jak připravit lososa v troubě. Pečení lososa rozhodně není ničím, čeho byste se měli obávat.
Základem přípravy lososa v troubě je, ostatně jako u kteréhokoliv jiného pečeného pokrmu, důkladně předehřátá trouba. Obvykle se losos peče v troubě předehřáté na 200-250 °C. Jak dlouho péct lososa? Délka pečení obvykle nepřesáhne 15 minut a odvíjí se od tloušťky lososových filetů.
Losos z trouby se peče nezakrytý, potřený olejem nebo máslem a podle chuti osolený, opepřený, případně dochucený jiným kořením.
Pečení lososa je tedy snadné, poměrně rychlé, a v některých ohledech výhodnější než jeho smažení na pánvi. Losos z trouby navíc výtečně chutná.
Pečeného lososa z trouby můžete k obědu nebo večeři podávat s bramborem a přelivem z balzamikového krému nebo s omáčkou beurre blanc. Pokud nevíte, co se zbylou rýží, můžete ji také podávat k lososovi. Vyzkoušet můžete samozřejmě také lososa na pánvi.
Filet z lososa v troubě – filet z lososa recept
Komu se nechce obírat a porcovat celého lososa, ten si doma může připravit vynikající filet z lososa v troubě.
Filet z lososa v troubě – ingredience
- 500 g brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 a 1/2 lžičky soli, rozdělené
- 1/2 lžičky černého pepře, rozděleně
- 4 filety z lososa bez kůže
- 2 a 1/2 lžíce mletého česneku
- 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky
- 1/3 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1/2 šálku rozpuštěného nesoleného másla
- 3 svazky chřestu
- 2 lžíce suchého bílého vína
- 1 citron nakrájený na plátky na ozdobu
Filet z lososa v troubě postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. Na velký plech s okrajem vhoďte brambory s olejem, 1/2 lžíce česneku, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Rozložte je do rovnoměrné vrstvy a pečte 15 minut, dokud nezačnou měknout a hnědnout.
- Odsuňte brambory na jednu stranu plechu a doprostřed naaranžujte lososa. Lososa rovnoměrně potřete 1 a 1/2 lžíce prolisovaného česneku a 2 lžícemi petrželky. Na druhou stranu pánve přidejte chřest.
- Smíchejte 1/4 šálku citronové šťávy a 1/4 šálku rozpuštěného másla a směsí přelijte lososa a chřest. Vše dochuťte zbývající solí a pepřem.
- Vraťte do trouby a pečte, dokud brambory nezezlátnou a nezměknou vidličkou a losos nebude neprůhledný (asi 10 minut).
Losos recept v troubě
Losos pečený v troubě se vyznačuje jemnou chutí a spoustou živin. Díky tomuto receptu vám jeho příprava nezabere ani půl hodiny.
Ingredience na losos recept v troubě
- 4 filety z lososa
- Hrubozrnná sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- Petrželová salsa s opečenými mandlemi, k podávání
- Pečená dýně, k podávání, nepovinné
- 1 šalotka
- 1 lžíce červeného vinného octa
- 2 lžíce kaparů, opláchnuté
- 1 šálek čerstvé plocholisté petrželky
- 1/2 šálku opražených mandlí
- Extra panenský olivový olej
Losos recept v troubě – postup
- Předehřejte troubu na 225 °C.
- Lososa osolte a opepřete. Lososa položte kůží dolů na nepřilnavý pečicí plech nebo do nepřilnavé pánve s rukojetí odolnou vůči troubě.
- Pečte, dokud není losos propečený, přibližně 12 až 15 minut.
- Vložte do malé misky šalotku a přidejte ji do salátu. Šalotku zalijte octem a přidejte špetku soli. Nechte 30 minut odstát.
- Kapary, petrželku a mandle nahrubo nasekejte a přidejte k šalotce. Přidejte olivový olej a průběžně ochutnávejte. Znovu promíchejte a upravte koření na lososa.
- Lososa z trouby podávejte s opečeným petrželovým salátem s mandlemi a případně s dýní.
Losos pečený v troubě – recept
Losos pečený v troubě má řadu výhod – nemusíte například neustále stát u sporáku s horkou pánvičkou. Připravte si lososa pečeného v troubě díky tomuto skvělému receptu.
Ingredience – losos pečený v troubě
- 4 filety z lososa
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky soli – nebo podle chuti
- ¼ lžičky drceného černého pepře – pokud používáte jemně mletý černý pepř, stačí špetka
- 2 lžičky mletého česneku
- 1 lžička směsi italského koření – NEBO provensálské bylinky, nebo po ¼ čajové lžičky sušeného tymiánu, petrželky, oregana a bazalky
- 1 střední citron
Postup na lososa pečeného v troubě
- Předehřejte troubu na 220 °C a vymažte velký plech. Na plech rozložte filety z lososa a bohatě je osolte a opepřete.
- Smíchejte olivový olej, česnek, bylinky a šťávu z 1/2 citronu. Lžící potřete filety z lososa a dbejte na to, abyste potřeli celou horní část a boky lososa, aby na něm nebyla suchá místa.
- Zbylou 1/2 citronu nakrájejte na tenké plátky a každý kousek lososa ozdobte plátkem citronu.
- Pečte 12-15 minut, dokud není losos neprůhledný a po vytažení vidličkou se od sebe odlupuje. V případě potřeby můžete poslední 1-2 minuty opékat.
- Lososa pečeného podle potřeby ozdobte čerstvým tymiánem nebo petrželkou a podávejte.
Pečený losos s bramborem – recept
Komu by nechutnal pečený losos s bramborem? Přinášíme vám výtečný recept na pečeného lososa s bramborem, na kterém si zaručeně pochutnáte.
Pečený losos s bramborem – ingredience
- 1 až 3 kg filetů z lososa bez kůže (220 g na osobu)
- olivový olej
- sůl
- pepř
- klíny citronu k podávání
- 500 g brambor
Postup na pečeného lososa s bramborem
- Předehřejte troubu na 230 °C a rošt umístěte doprostřed. Pekáček nebo plech vyložte pečicím papírem.
- Brambory nakrájejte a uvařte.
- Lososa osušte papírovou utěrkou. Potřete ho olejem, solí a pepřem ze všech stran.
- Vložte rybu do pekáče kůží dolů a dejte do trouby.
- Doba pečení závisí na tloušťce filetů, která se určuje podle nejsilnější části filetu. Na každý půlcentimetr lososa pečte 4 až 6 minut.
- Pár minut před koncem pečení přidejte k lososovi nakrájené vařené brambory a promíchejte s kořením.
- Propečení lososa můžete také zkontrolovat vidličkou. Když se snadno odlupuje vidličkou, je hotový.
- Lososa si vychutnejte ihned.
Zapečený losos s bramborem – recept
Losos chutná výtečně nejen s bramborem, ale i s chřestem. Proč všechny tyto lahodné chutě nezkombinovat? Připravte si s námi výborného zapečeného lososa s bramborem a chřestem.
Ingredience na zapečeného lososa s bramborem
- 500 g brambor, rozkrojených na poloviny
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje, rozdělené
- ¾ lžičky soli, rozdělené
- ½ lžičky mletého pepře, rozděleno
- 340 g chřestu, oříznutého
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky česneku, mleté
- 750 filetů z lososa, stažených z kůže a nakrájených na 4 porce
- Nasekaná petrželka na ozdobu
Zapečený losos s bramborem – postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Ve střední míse smíchejte brambory, 1 lžíci oleje, 1/4 lžičky soli a 1/8 lžičky pepře. Rozprostřete je v rovnoměrné vrstvě na velký plech s okrajem. Pečte, dokud nezačnou měknout a hnědnout, asi 15 minut.
- Mezitím ve střední míse promíchejte chřest se zbývající 1 lžící oleje, 1/8 lžičky soli a 1/8 lžičky pepře. V malé misce smíchejte máslo, citronovou šťávu, česnek, 1/4 lžičky soli a zbývající 1/4 lžičky pepře.
- Posypte lososa zbývající 1/8 lžičky soli. Brambory přesuňte na jednu stranu pánve. Lososa položte doprostřed pánve a pokapejte ho máslovou směsí. Chřest rozložte na prázdnou stranu pánve.
- Pečte, dokud není losos upečený a zelenina měkká, 10 až 12 minut. Ozdobte petrželkou.
Losos v troubě na pečicím papíru – recept
Pokud vám potírání plechu máslem nebo olejem připadá při přípravě lososa nezdravé, můžete si upéct lososa v troubě na pečicím papíru.
Losos v troubě na pečicím papíru – ingredience
- 500 g filetů z lososa
- Sůl a pepř dle chuti
- 1/4 šálku nasekané bazalky
- Olivový olej ve spreji
- 1 citron nakrájený na tenké plátky
Postup na lososa v troubě na pečicím papíru
- Předehřejte troubu na 200 °C. Přesuňte rošt trouby do nejnižší polohy.
- Filety z lososa položte kůží dolů doprostřed velkého kusu pergamenového papíru; osolte je a opepřete. Ostrým nožem udělejte do filetu dva třípalcové zářezy. Do zářezů napíchejte nasekané lístky bazalky.
- Nastříkejte filet sprejem na vaření a navrch naaranžujte plátky citronu.
- Okraje pergamenového papíru několikrát přeložte přes filé, aby se uzavřelo do vzduchotěsného balíčku. Uzavřený balíček položte na plech.
- Pečte v předehřáté troubě na spodní mřížce, dokud se losos snadno nevyloupne a maso není růžové a neprůhledné s vnitřkem o něco tmavší růžové barvy, přibližně 25 minut.
- Při podávání rozřízněte pergamenový papír a před podáváním odstraňte plátky citronu.