Losos pečený v troubě – recept

Grilované rybyGrilováníHlavní jídlaLososRyby
losos

Pokud hledáte snadné a efektní hlavní jídlo, není nic lepšího než pečené filety z lososa. Můžete ho připravit na rande uprostřed týdne i na večeři s přáteli či příbuznými – losos se hodí pro každou příležitost.

Ukážeme vám ten nejjednodušší a nejsnadnější způsob, jak upéct lososa v troubě. Je to ten tip receptu, který si můžete nechat v zásobě a už nikdy nebudete přemýšlet, co s lososem. Kdyby vám přece jen zbyl kousek pečeného lososa, můžete jej přidat do těstovinového salátu.

Pokud máte rádi ryby, určitě si zamilujete i recept na steak z tuňáka, pečenou tilápii nebo lososovou polévku.

TIP: Věděli jste, že z lososa pochází červený kaviár, takzvaný nepravý kaviár?

Jak upéct lososa v troubě – jak připravit lososa v troubě?

Příprava lososa v troubě není ve skutečnosti nijak složitá. Pokud si nevíte rady s tím, jak upéct lososa v troubě, nezoufejte – na našich stránkách naleznete stručný a snadný návod na to, jak připravit lososa v troubě. Pečení lososa rozhodně není ničím, čeho byste se měli obávat.

Základem přípravy lososa v troubě je, ostatně jako u kteréhokoliv jiného pečeného pokrmu, důkladně předehřátá trouba. Obvykle se losos peče v troubě předehřáté na 200-250 °C. Jak dlouho péct lososa? Délka pečení obvykle nepřesáhne 15 minut a odvíjí se od tloušťky lososových filetů.

Losos z trouby se peče nezakrytý, potřený olejem nebo máslem a podle chuti osolený, opepřený, případně dochucený jiným kořením.

Pečení lososa je tedy snadné, poměrně rychlé, a v některých ohledech výhodnější než jeho smažení na pánvi. Losos z trouby navíc výtečně chutná.

Pečeného lososa z trouby můžete k obědu nebo večeři podávat s bramborem a přelivem z balzamikového krému nebo s omáčkou beurre blanc. Pokud nevíte, co se zbylou rýží, můžete ji také podávat k lososovi. Vyzkoušet můžete samozřejmě také lososa na pánvi.

losos-na-cesnekovem-masle
Losos z trouby chutná báječně třeba se zeleninou.

Filet z lososa v troubě – filet z lososa recept

Komu se nechce obírat a porcovat celého lososa, ten si doma může připravit vynikající filet z lososa v troubě.

Filet z lososa v troubě – ingredience

  • 500 g brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 a 1/2 lžičky soli, rozdělené
  • 1/2 lžičky černého pepře, rozděleně
  • 4 filety z lososa bez kůže
  • 2 a 1/2 lžíce mletého česneku
  • 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky
  • 1/3 šálku čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1/2 šálku rozpuštěného nesoleného másla
  • 3 svazky chřestu
  • 2 lžíce suchého bílého vína
  • 1 citron nakrájený na plátky na ozdobu

Filet z lososa v troubě postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Na velký plech s okrajem vhoďte brambory s olejem, 1/2 lžíce česneku, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře. Rozložte je do rovnoměrné vrstvy a pečte 15 minut, dokud nezačnou měknout a hnědnout.
  2. Odsuňte brambory na jednu stranu plechu a doprostřed naaranžujte lososa. Lososa rovnoměrně potřete 1 a 1/2 lžíce prolisovaného česneku a 2 lžícemi petrželky. Na druhou stranu pánve přidejte chřest.
  3. Smíchejte 1/4 šálku citronové šťávy a 1/4 šálku rozpuštěného másla a směsí přelijte lososa a chřest. Vše dochuťte zbývající solí a pepřem.
  4. Vraťte do trouby a pečte, dokud brambory nezezlátnou a nezměknou vidličkou a losos nebude neprůhledný (asi 10 minut).

Losos recept v troubě

Losos pečený v troubě se vyznačuje jemnou chutí a spoustou živin. Díky tomuto receptu vám jeho příprava nezabere ani půl hodiny.

Ingredience na losos recept v troubě

  • 4 filety z lososa
  • Hrubozrnná sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • Petrželová salsa s opečenými mandlemi, k podávání
  • Pečená dýně, k podávání, nepovinné
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 2 lžíce kaparů, opláchnuté
  • 1 šálek čerstvé plocholisté petrželky
  • 1/2 šálku opražených mandlí
  • Extra panenský olivový olej

Losos recept v troubě – postup

  1. Předehřejte troubu na 225 °C.
  2. Lososa osolte a opepřete. Lososa položte kůží dolů na nepřilnavý pečicí plech nebo do nepřilnavé pánve s rukojetí odolnou vůči troubě.
  3. Pečte, dokud není losos propečený, přibližně 12 až 15 minut.
  4. Vložte do malé misky šalotku a přidejte ji do salátu. Šalotku zalijte octem a přidejte špetku soli. Nechte 30 minut odstát.
  5. Kapary, petrželku a mandle nahrubo nasekejte a přidejte k šalotce. Přidejte olivový olej a průběžně ochutnávejte. Znovu promíchejte a upravte koření na lososa.
  6. Lososa z trouby podávejte s opečeným petrželovým salátem s mandlemi a případně s dýní.

Losos pečený v troubě – recept

Losos pečený v troubě má řadu výhod – nemusíte například neustále stát u sporáku s horkou pánvičkou. Připravte si lososa pečeného v troubě díky tomuto skvělému receptu.

Ingredience – losos pečený v troubě

  • 4 filety z lososa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky soli – nebo podle chuti
  • ¼ lžičky drceného černého pepře – pokud používáte jemně mletý černý pepř, stačí špetka
  • 2 lžičky mletého česneku
  • 1 lžička směsi italského koření – NEBO provensálské bylinky, nebo po ¼ čajové lžičky sušeného tymiánu, petrželky, oregana a bazalky
  • 1 střední citron

Postup na lososa pečeného v troubě

  1. Předehřejte troubu na 220 °C a vymažte velký plech. Na plech rozložte filety z lososa a bohatě je osolte a opepřete.
  2. Smíchejte olivový olej, česnek, bylinky a šťávu z 1/2 citronu. Lžící potřete filety z lososa a dbejte na to, abyste potřeli celou horní část a boky lososa, aby na něm nebyla suchá místa.
  3. Zbylou 1/2 citronu nakrájejte na tenké plátky a každý kousek lososa ozdobte plátkem citronu.
  4. Pečte 12-15 minut, dokud není losos neprůhledný a po vytažení vidličkou se od sebe odlupuje. V případě potřeby můžete poslední 1-2 minuty opékat.
  5. Lososa pečeného podle potřeby ozdobte čerstvým tymiánem nebo petrželkou a podávejte.
Losos v troube recept
Příprava lososa v troubě je opravdu velmi jednoduchá.

Pečený losos s bramborem – recept

Komu by nechutnal pečený losos s bramborem? Přinášíme vám výtečný recept na pečeného lososa s bramborem, na kterém si zaručeně pochutnáte.

Pečený losos s bramborem – ingredience

  • 1 až 3 kg filetů z lososa bez kůže (220 g na osobu)
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • klíny citronu k podávání
  • 500 g brambor

Postup na pečeného lososa s bramborem

  1. Předehřejte troubu na 230 °C a rošt umístěte doprostřed. Pekáček nebo plech vyložte pečicím papírem.
  2. Brambory nakrájejte a uvařte.
  3. Lososa osušte papírovou utěrkou. Potřete ho olejem, solí a pepřem ze všech stran.
  4. Vložte rybu do pekáče kůží dolů a dejte do trouby.
  5. Doba pečení závisí na tloušťce filetů, která se určuje podle nejsilnější části filetu. Na každý půlcentimetr lososa pečte 4 až 6 minut.
  6. Pár minut před koncem pečení přidejte k lososovi nakrájené vařené brambory a promíchejte s kořením.
  7. Propečení lososa můžete také zkontrolovat vidličkou. Když se snadno odlupuje vidličkou, je hotový.
  8. Lososa si vychutnejte ihned.

Zapečený losos s bramborem – recept

Losos chutná výtečně nejen s bramborem, ale i s chřestem. Proč všechny tyto lahodné chutě nezkombinovat? Připravte si s námi výborného zapečeného lososa s bramborem a chřestem.

Ingredience na zapečeného lososa s bramborem

  • 500 g brambor, rozkrojených na poloviny
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje, rozdělené
  • ¾ lžičky soli, rozdělené
  • ½ lžičky mletého pepře, rozděleno
  • 340 g chřestu, oříznutého
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 750 filetů z lososa, stažených z kůže a nakrájených na 4 porce
  • Nasekaná petrželka na ozdobu

Zapečený losos s bramborem – postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Ve střední míse smíchejte brambory, 1 lžíci oleje, 1/4 lžičky soli a 1/8 lžičky pepře. Rozprostřete je v rovnoměrné vrstvě na velký plech s okrajem. Pečte, dokud nezačnou měknout a hnědnout, asi 15 minut.
  2. Mezitím ve střední míse promíchejte chřest se zbývající 1 lžící oleje, 1/8 lžičky soli a 1/8 lžičky pepře. V malé misce smíchejte máslo, citronovou šťávu, česnek, 1/4 lžičky soli a zbývající 1/4 lžičky pepře.
  3. Posypte lososa zbývající 1/8 lžičky soli. Brambory přesuňte na jednu stranu pánve. Lososa položte doprostřed pánve a pokapejte ho máslovou směsí. Chřest rozložte na prázdnou stranu pánve.
  4. Pečte, dokud není losos upečený a zelenina měkká, 10 až 12 minut. Ozdobte petrželkou.
Losos v troube recept
K lososovi z trouby se výborně hodí chřest.

Losos v troubě na pečicím papíru – recept

Pokud vám potírání plechu máslem nebo olejem připadá při přípravě lososa nezdravé, můžete si upéct lososa v troubě na pečicím papíru.

Losos v troubě na pečicím papíru – ingredience

  • 500 g filetů z lososa
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 1/4 šálku nasekané bazalky
  • Olivový olej ve spreji
  • 1 citron nakrájený na tenké plátky

Postup na lososa v troubě na pečicím papíru

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Přesuňte rošt trouby do nejnižší polohy.
  2. Filety z lososa položte kůží dolů doprostřed velkého kusu pergamenového papíru; osolte je a opepřete. Ostrým nožem udělejte do filetu dva třípalcové zářezy. Do zářezů napíchejte nasekané lístky bazalky.
  3. Nastříkejte filet sprejem na vaření a navrch naaranžujte plátky citronu.
  4. Okraje pergamenového papíru několikrát přeložte přes filé, aby se uzavřelo do vzduchotěsného balíčku. Uzavřený balíček položte na plech.
  5. Pečte v předehřáté troubě na spodní mřížce, dokud se losos snadno nevyloupne a maso není růžové a neprůhledné s vnitřkem o něco tmavší růžové barvy, přibližně 25 minut.
  6. Při podávání rozřízněte pergamenový papír a před podáváním odstraňte plátky citronu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang