Recept na lososa na česnekovém másle

Hlavní jídlaLososRybySlané recepty
losos-na-cesnekovem-masle

Losos se průběžně polévá bublajícím česnekovým máslem, takže pronikne do každé škvíry a štěrbiny. Tato technika je vlastně velmi jednoduchá, avšak výsledek je luxusní – budete se cítit jako profesionálové.

Ingredience

  • 4 filety z lososa (180 g každý), bez kůže a kostí
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, jemně ručně prolisovaného (nepoužívejte lis na česnek)
  • 90 g másla nakrájeného na kostičky + 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička citronové šťávy, plus další podle chuti
  • 2 lžičky petrželky, jemně nasekané

Postup

  1. Lososa vyjměte z lednice 30 minut před přípravou. Obě strany posypte solí a pepřem.
  2. Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte lososa prezentační stranou (tj. zahnutou stranou dolů) a smažte 3 minuty dozlatova.
  3. Otočte lososa a 1 minutu opékejte z druhé strany. Poté vložte máslo.
  4. Jakmile se máslo rozpustí a zpění, přidejte česnek a ihned začněte lososa 1 a 1/2 minuty průběžně polévat bublajícím máslem.
  5. Za tímto účelem pánev mírně nakloňte, aby se máslo hromadilo na jedné straně. Pomocí velké lžíce naberte máslo a lžící ho naneste na lososa.
  6. Zkontrolujte vnitřní teplotu lososa. Měla by mít 50 °C pro středně propečeného lososa (optimální teplota pro vytažení šťavnatosti). Vyjměte lososa na talíř. Nechte ho 3 minuty odpočívat.
  7. Vraťte pánev na nezapálený sporák, aby máslo zůstalo horké. Přidejte citronovou šťávu.
  8. Lososa položte na talíře. Přelijte ho máslem, ozdobte petrželkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang