Losos se průběžně polévá bublajícím česnekovým máslem, takže pronikne do každé škvíry a štěrbiny. Tato technika je vlastně velmi jednoduchá, avšak výsledek je luxusní – budete se cítit jako profesionálové.
Ingredience
- 4 filety z lososa (180 g každý), bez kůže a kostí
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, jemně ručně prolisovaného (nepoužívejte lis na česnek)
- 90 g másla nakrájeného na kostičky + 1/4 lžičky soli
- 1 lžička citronové šťávy, plus další podle chuti
- 2 lžičky petrželky, jemně nasekané
Postup
- Lososa vyjměte z lednice 30 minut před přípravou. Obě strany posypte solí a pepřem.
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte lososa prezentační stranou (tj. zahnutou stranou dolů) a smažte 3 minuty dozlatova.
- Otočte lososa a 1 minutu opékejte z druhé strany. Poté vložte máslo.
- Jakmile se máslo rozpustí a zpění, přidejte česnek a ihned začněte lososa 1 a 1/2 minuty průběžně polévat bublajícím máslem.
- Za tímto účelem pánev mírně nakloňte, aby se máslo hromadilo na jedné straně. Pomocí velké lžíce naberte máslo a lžící ho naneste na lososa.
- Zkontrolujte vnitřní teplotu lososa. Měla by mít 50 °C pro středně propečeného lososa (optimální teplota pro vytažení šťavnatosti). Vyjměte lososa na talíř. Nechte ho 3 minuty odpočívat.
- Vraťte pánev na nezapálený sporák, aby máslo zůstalo horké. Přidejte citronovou šťávu.
- Lososa položte na talíře. Přelijte ho máslem, ozdobte petrželkou.