Tohoto lososa na cedrovém prkně si opravdu zamilujete. Výborný je s rýží inspirovanou asijskou kuchyní a pečeným chřestem.
Ingredience
- 3 neošetřená cedrová prkna (30 cm)
- ⅓ šálku sójové omáčky
- ⅓ šálku rostlinného oleje
- 1 ½ lžíce rýžového octa
- 1 lžička sezamového oleje
- ¼ šálku nasekané zelené cibulky
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička mletého česneku
- 2 filety (900 g) z lososa, bez kůže
Recept je na 6 porcí.
Postup
- Cedrová prkna namočte alespoň na 1 hodinu do teplé vody.
- Pokud máte čas, namočte je déle.
- V mělké misce smíchejte sójovou omáčku, rostlinný olej, rýžový ocet, sezamový olej, zelenou cibuli, zázvor a česnek.
- Filety z lososa vložte do sójové směsi a otočte, aby se obalily.
- Přikryjte a nechte marinovat nejméně 15 minut nebo až 1 hodinu v chladu.
- Předehřejte venkovní gril na střední teplotu.
- Na grilovací rošt položte prkna.
- Prkna zahřívejte, dokud se z nich nezačne kouřit a trochu praskat.
- Vyjměte lososa z marinády a položte ho na prkna.
- Marinádu vylijte.
- Zavřete kryt grilu.
- Grilujte lososa, dokud se snadno neodlupuje vidličkou, přibližně 20 minut.
- Losos se bude dále připravovat i po sundání z grilu.