Archeologické nálezy dokazují, že vlašské ořechy lidé jedli už před více než osmi tisíci lety. U nás je ořech tradičním symbolem Vánoc a je považovaný za lahůdku. Lidé, kteří se snaží ořechům vyhýbat kvůli velkému obsahu tuku, dělají chybu.
Tuky v nich obsažené jsou nenasycené, tedy ty „dobré“, a napomáhají snižovat rizika cévních chorob. Odpradávna jsou díky svému tvaru považovány za ideální výživu pro mozek.
Svým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin opravdu výborně vyživují nervovou soustavu, zlepšují soustředění a paměť.
Jsou bohaté na antioxidanty, redukují záněty, normalizují krevní tlak. Rovněž posilují kvalitu kůže, nehtů a vlasů. Hrst ořechů před spaním pomůže při potížích s nespavostí.
Účinky lískových oříšků jsou podobné. Když jste ve velkém pracovním nebo rodinném vypětí, pomůžou vám zbavit se stresu.
Jsou bohatým zdrojem vitamínu E, obsahují hodně draslíku, hořčíku, vápníku a zinku. Patří ale k nejhůře stravitelným ořechům, proto se doporučuje je vždy dobře rozkousat.