Výborné, zajímavě tvarované a velmi jednoduché linecké koláčky v mini verzi s čerstvým ovocem jsou ideálním způsobem, jak využít bobulovité ovoce.
Ingredience na jejich přípravu jsou určitě doma a příprava těsta je velmi jednoduchá. A ovoce? Jahody, maliny, borůvky, rybíz, ostružiny – záleží na chuti.
Takto připravené linecké koláčky se dají napéct dopředu. Nenaplněné koláčky je možné zamrazit i na měsíc až dva a naplnit těsě před servírováním.
Ingredience
- 100 g měkkého másla
- 2 ČL práškového cukru
- špetka soli
- 2 ČL bílého jogurtu
- 160 g hladké mouky (může být špaldová)
Postup
- Práškový cukr promícháme s moukou, přidáme sůl a nakonec přidáme změklé máslo.
- V mixéru všechny zmíněné ingredience promícháme, dokud nám nevznikne drobenka.
- Přidáme bílý jogurt a znovu promícháme, dokud se nám nevytvoří vláčné těsto.
- Těsto necháme 10 minut odpočinout v lednici. Zatím si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Připravíme si váleček, vykrajovátko a formu na mini-muffiny.
- Těsto vyválíme asi na 3 mm a vykrajujeme kolečka o něco větší než je otvor na muffin, na který položíme vykrojené kolečko a zatlačíme ho dovnitř. Těsto se tak pěkně vyformuje do malého „kalíšku“.
- Dno kalíšků propícháme vidličkou a pečeme asi 15 minut, dokud těsto nezačne jemně hnědnout.
- Necháme úplně vychladnout, potom plníme různými nádivkami a zdobíme ovocem.
Tři druhy rychlých nádivek do koláčků
Ingredience na vanilkovou náplň
- 1 vanilkový puding
- 250 ml mléka
- 2 PL krystalového cukru
- 100 ml smetany na šlehání
Postup
- Puding uvařte podle návodu, použijte jen 250 ml mléka.
- Po uvaření nechte úplně vychladnout a před podáváním do něj vmíchejte ušlehanou šlehačku.
- Pomocí zdobícího sáčku naplňte koláčky a ozdobte čerstvým ovocem podle vlastního výběru.
Ingredience na čokoládovou náplň
- 1 vanilkový puding
- 250 ml mléka
- 2 PL krystalového cukru
- 50 g hořké čokolády
- 100 ml smetany na šlehání
Postup
- Puding uvařte podle návodu, použijte jen 250 ml mléka.
- Do ještě teplého pudingu vmíchejte 50 g hořké čokolády.
- Po uvaření nechte úplně vychladnout a před podáváním do něj vmíchejte ušlehanou šlehačku.
- Pomocí zdobícího sáčku naplňte koláčky a ozdobte čerstvým ovocem podle vlastního výběru.
Ingredience na náplň z čerctvého sýra
- 2 balení čerstvého sýra
- 4 PL práškového cukru
- šťáva z poloviny citronu
Postup
- Všechno vymícháme vidličkou do hladkého krému a zdobícím sáčkem naplníme koláčky a dozdobíme ovocem.