Nebyli by to pořádně Vánoce, kdyby na stole nevonělo linecké cukroví. Tyto drobné koláčky, plněné povidly a sypané cukrem jsou oblíbené celý rok, zejména však na svátky vánoční.
Receptů je mnoho, tento je však bez klasické mouky. Kombinuje mandlovou a rýžovou mouku a výsledkem jsou koláčky jemné, chutné a bez lepku.
Ingredience
- 60 g tuku
- 100 g mandlové mouky (resp. jemně namletých a přečištěných mandlí)
- 100 g bílé hladké rýžové mouky (případně kokosovou mouku, v kombinaci s mandlovou dodá lineckým koláčkům zajímavou chuť)
- půl lžičky kypřícího prášku
- špetka soli
- 50 g třtinového cukru (pokud dáváte kokosovou mouku, doporučuje se použít jako alternativní sladidlo kokosový cukr, je třeba ho dát asi 70 g)
- 1 celé vejce
- 1 lžička tekutého vanilkového extraktu
- povidla na plnění, případně moučkový cukr na posypání
Postup
- V míse smícháme suché přísady, mandlovou a rýžovou mouku, kypřící prášek, sůl.
- Mixérem utřeme do bledé pěny cukr, vejce, přidáme změklý tuk a vmícháme ho a pak přidáme vanilkový extrakt.
- Snížíme otáčky na mixéru a pomalu přisypáváme moučnou směs, dokud nevznikne drobivé těsto.
- Těsto vyjmeme z mísy a ručně ho zpracujeme do kompaktní směsi. V případě potřeby přidáme trochu mouky, aby se nelepilo.
- Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočívat v lednici alespoň hodinu. Tento krok je důležitý k tomu, aby se jednodlivé chutě řádně promíchaly a zároveň, aby se těsto „stabilizovalo“ a nebylo lepkavé. Bude se s ním lépe pracovat.
- Odpočaté těsto vyválíme na mírně pomoučeném vále asi na 0,5 cm a vykrajujeme koláčky.
- Pečeme v rozehřáté troubě na 170 °C asi 10-12 minut.
- Toto linecké cukroví je po dopečení tužší, doporučujeme je po vychladnutí naplnit povidly a nechat v uzavřené krabici odstát do druhého dne.