Pikantní a sladký, krémový a křupavý, tento tvarohový koláč s limetkou má ty správné tóny. Kombinuje chutě oblíbeného limetkového koláče s konzistencí a bohatostí tvarohového cheesecake.
Spodní část tvoří jednoduchá krusta z grahamových sušenek, která je máslová a křupavá, zatímco náplň je mimořádně krémová s ovocnou příchutí čerstvé limetky. Nahoře je šlehačka ze zakysané smetany a limetkové kůry, která je nadýchaná, lehká a dokonale vyvažuje bohatý cheesecake.
Připravte ho několik hodin nebo dokonce den předem, protože cheesecake je třeba vychladit, aby plně ztuhl. Ať už ho budete podávat kdekoli a jakkoli, určitě se vám bude líbit stejně jako oblíbený dort Pavlova nebo borůvkový koláč na plech.
TIP: Můžete vyzkoušet také recept na dortové lízátka tzv. Cake pops nebo rychlý nepečený cheesecake.
Limetkový cheesecake
Připravte si jednoduchý základní limetkový cheesecake, který je skvělým letním dezertem. Máte právě sezónu jahod ze zahrádky? Vyzkoušejte recept i na tradiční jahodový cheesecake. Pokud hledáte uplatnění mražených jahod v receptech, vyzkoušejte letní parafait.
Ingredience na limetkový cheesecake
- 180 g rozdrcených sušenek
- 50 g hnědého cukru
- 110 g rozpuštěného másla
- 240 ml tučné smetany
- 100 g krystalového cukru
- 350 ml plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 180 ml limetkové šťávy
- 1 lžíce limetkové kůry
- 470 ml smetany
- Čerstvé plátky limetky na ozdobu
Postup na limetkový cheesecake
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Ve středně velké míse smíchejte rozmixované sušenky a cukr.
- Vmíchejte rozpuštěné máslo.
- Směs pevně vtlačte na dno a po stranách formy o průměru 25 cm.
- Pečte osm minut a před nanesením náplně nechte těsto zcela vychladnout.
- Ve velké míse vyšlehejte smetanu. Postupně přidávejte cukr a kondenzované mléko a šlehejte do tuha. Vmíchejte limetkovou šťávu a limetkovou kůru.
- Jakmile směs dosáhne požadované chuti a konzistence, rozetřete ji na vychladlý korpus.
- Přikryjte a nechte chladit 4 až 6 hodin.
- Ozdobte plátky čerstvé limetky.
Limetkový cheesecake pečený – recept
Recept na tvarohový koláč s limetkou, ke kterému se budete rádi vracet. Je sladký a pikantní, obvykle ho podávejte se šlehačkou a plátky limetky.
TIP: Výborným osvěžením k limetkovému cheesecaku je zázvorová limonáda.
Ingredience na limetkový cheesecake pečený
- 1 a ½ hrnku grahamových sušenek
- 6 lžic rozpuštěného másla
- 670 g změklého smetanového sýra
- 1 šálek bílého cukru
- 1 lžíce nastrouhané limetkové kůry
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 velká vejce
- ⅔ šálku limetkové šťávy
Postup na limetkový cheesecake pečený
- Smíchejte grahamové sušenky s máslem. Vtlačte je na dno a částečně i na stěny a uložte do chladničky.
- Předehřejte troubu na 150 °C. Naplňte mělký plech do poloviny horkou vodou a postavte ho na spodní rošt, aby se minimalizovalo praskání.
- Ve velké míse vyšlehejte elektrickým mixérem smetanový sýr, cukr, limetkovou kůru a kukuřičný škrob do hladka a nadýchaně.
- Po jednom zašlehejte vejce a míchejte jen do hladka. Přidejte šťávu z limetky a mixér zapněte na nízký výkon.
- Mixování dokončete ručně. Nepřešlehejte, jinak dort při pečení popraská. Těsto nalijte do připraveného korpusu.
- Pečte v předehřáté troubě 55 až 65 minut nebo dokud není koláč hotový.
- Vypněte troubu a nechte cheesecake 30 minut stát v troubě s dvířky pootevřenými alespoň na 4 cm. Vyjměte z trouby.
- Cheesecake uložte do chladničky na 8 hodin až přes noc a až na 3 dny.
Limetkový dort – recept
Tento limetkový Cheesecake je neuvěřitelně chutný. Je dokonale trpký, dokonale sladký, dokonale pikantní, dokonale krémový, dokonale šťavnatý – je v něm dokonale všechno!
Ingredience na limetkový dort
- 230 g drcených grahamových sušenek
- 3 lžíce krystalového cukru
- 1/2 šálku osoleného másla, nakrájeného a rozpuštěného
- 236 g moučkového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 balení smetanového sýra, dobře změklého (ale nerozpuštěného)
- 4 velká vejce
- 2/3 šálku zakysané smetany
- 1/3 šálku tučné smetany
- 1/2 šálku čerstvé limetkové nebo limetkové šťávy
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek tučné smetany
- 2 a 1/2 lžíce krystalového cukru
- Čerstvé maliny nebo nakrájené jahody, plátky limetky, limetková kůra a čerstvá máta (volitelně)
Postup na limetkový dort
- Na kůrku: Předehřejte troubu na 175 °C. Vnější stranu dortové formy vyložte silným alobalem.
- Do mísy nasypte grahamové sušenky a cukr a promíchejte je, pak přisypte máslo a promíchejte vidličkou, dokud se rovnoměrně nevlhčí.
- Nalijte je do připravené formy a rovnoměrně je vtlačte na dno a po stranách.
- Pečte v předehřáté troubě 10 minut, poté vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.
- Snižte teplotu trouby na 150 °C.
- Připravte si velký pekáč a dejte vařit asi 4 čtvrtlitry vody (možná nebudete potřebovat všechnu).
- V malé míse ušlehejte cukr a kukuřičný škrob, dokud se dobře nespojí.
- Do velké mísy přidejte smetanový sýr, navrch nalijte cukrovou směs a elektrickým ručním mixérem rozmixujte smetanový sýr dohladka.
- Po jednom vmíchejte vejce a po každém přidání míchejte jen do spojení.
- Oškrábejte stěny a dno mísy. Přidejte zakysanou smetanu a hustou smetanu a míchejte, dokud se nespojí.
- Vmíchejte limetkovou šťávu a vanilku. Asi 30krát silně klepněte mísou o pracovní desku, aby se uvolnily velké vzduchové bubliny.
- Nalijte na vychladlou krustu z grahamových sušenek.
- Vložte cheesecake do zapékací mísy, poté vložte zapékací mísu do trouby a opatrně nalijte tolik vroucí vody kolem cheesecakové mísy, aby sahala do poloviny jejího okraje.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud není cheesecake téměř ztuhlý, ale uprostřed se stále houpe, asi 60 až 65 minut.
- Vyjměte ho z trouby a nechte 1 hodinu chladnout na mřížce.
- Přikryjte a dejte chladit do lednice na 8 hodin nebo přes noc.
- V míse se středně velkým objemem mícháme elektrickým mixérem na vysoké otáčky, dokud se nevytvoří měkké špičky.
- Přidejte krystalový cukr a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
- Přeneste do zdobicího sáčku opatřeného hvězdicovou špičkou a těsně před podáváním přelijte na cheesecake.
- Podle potřeby ozdobte bobulovitým ovocem, plátky limetky, limetkovou kůrou a mátou.
- Cheesecake skladujte v chladničce.
Vrstvený limetkový cheesecake – recept
Pokud se chystáte pohostit hosty, připravte si tento úžasný vrstvený dezert s citronovou příchutí předem. Je to dezert, který se líbí všem a který je zčásti limetkovým koláčem, zčásti tvarohovým koláčem a zčásti drobenkou. Za vyzkoušení stojí i velmi podobný borůvkový koláč.
Ingredience na vrstvený limetkový cheesecake
- 250 g perníkových sušenek
- 125 g rozpuštěného nesoleného másla
- 600 g smetanového sýra
- 100 g moučkového cukru
- 3 limetky zbavené kůry
- 300 ml dvojité smetany ušlehané do měkkých špiček
- 4 listy želatiny
- 100 g moučkového cukru
- 6 limetek, odšťavněných a oloupaných
- kůra ze 3 až 6 limetek
Postup na vrstvený limetkový cheesecake
- Sušenky rozšlehejte v kuchyňském robotu na drobky nebo je přendejte do sáčku a rozdrťte válečkem.
- Smíchejte je s rozpuštěným máslem a vtlačte na dno dortové formy. Do doby, než je potřeba, je dejte vychladit do lednice.
- Smetanový sýr, moučkový cukr a limetkovou kůru vložte do mísy a elektrickým mixérem vyšlehejte dohladka.
- Přilijte dvojitou smetanu a pokračujte ve šlehání, dokud se zcela nespojí. Lžící naneste krémovou směs na piškotový základ, postupujte od okrajů směrem dovnitř a dbejte na to, aby se na něm netvořily vzduchové bubliny.
- Hřbetem dezertní lžičky uhlaďte vrchní část cheesecaku. Nechte ztuhnout v chladničce, zatímco budete připravovat polevu.
- Namočte lístky želatiny do studené vody.
- Ostatní ingredience na polevu vyklopte do hrnce s 200 ml vody. Vařte opatrně, dokud se cukr nerozpustí a sirup se nezačne vařit.
- Želatinu slijte, vymačkejte z ní přebytečnou vodu a vmíchejte ji do horkého sirupu, aby se rozpustila. Nechte vše louhovat, dokud není teplé, a poté sirup přeceďte do džbánu.
- Po vychladnutí jím přelijte tvarohový koláč a dejte přes noc do lednice ztuhnout.
- Před podáváním koláč opatrně vyjměte z formy.
Limetkový cheesecake nepečený – recept
V tomto snadném receptu se snoubí trpkost limetkového koláče s bohatostí tvarohového dortu. Jeho krusta z grahamových sušenek se nepeče v troubě, avšak nechá se ztuhnout v mrazáku.
Tradiční šlehačková poleva se vmíchá přímo do náplně spolu s čerstvou citrusovou šťávou a kůrou, smetanovým sýrem a slazeným kondenzovaným mlékem. Přes noc ji zchlaďte a probuďte se do světa blaha. Hledáte jednoduchý recept? Připravte si rychlý nepečený dort s ovocem!
Ingredience na limetkový cheesecake nepečený
- 1 hrnek jemně mletých grahamových sušenek
- 3 lžíce cukru
- 1/2 lžičky košer soli
- 5 lžic nesoleného másla, rozpuštěného a vychlazeného
- 2 balení smetanového sýra, pokojové teploty
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 1/3 šálku čerstvé šťávy z limetky a 2 lžičky nastrouhané kůry a na tenké plátky nakrájené limetky na podávání
- 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1/2 šálku studené husté smetany
Postup na limetkový cheesecake nepečený
- Smíchejte sušenkovou drť, cukr a sůl.
- Vmíchejte máslo, až směs připomíná mokrý písek a po zmáčknutí drží pohromadě.
- Rovnoměrně ji vtlačte na dno kulaté formy. Zmrazte, dokud neztuhne, asi 15 minut.
- Mezitím v míse elektrického mixéru s pádlovým nástavcem šlehejte smetanový sýr a kondenzované mléko při středně vysokých otáčkách do nadýchané konzistence, asi 5 minut.
- Přidejte limetkovou šťávu, kůru a vanilku. Šlehejte ještě 1 minutu.
- V samostatné míse vyšlehejte smetanu do tuhých špiček.
- Jemně ji vmíchejte do smetanovo-sýrové směsi.
- Nalijte na vychlazený korpus; povrch uhlaďte stěrkou. Přikryjte igelitem a uložte do chladničky nejméně na 12 hodin a maximálně na 3 dny.
- Před uvolněním boků formy přejeďte nožem podél okraje dortu a poté pod dnem, aby se uvolnil. Podávejte ozdobený kolečky limetky.
Limetkový cheesecake pečený – recept
V tomto osvěžujícím a jednoduchém receptu na tvarohový koláč se setkává limetkový koláč s tvarohovým koláčem.
Ingredience na limetkový cheesecake pečený
- 1 a 1/2 šálku grahamových sušenek
- 5 polévkových lžic nesoleného másla, rozpuštěného
- 1/4 šálku krystalového cukru
- 900 g plnotučného smetanového sýra Philadelphia, změklého na pokojovou teplotu
- 225 g krystalového cukru
- 120 ml limetkové šťávy
- 1/3 šálku zakysané smetany nebo obyčejného jogurtu, pokojové teploty
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1 lžička kůry z limetky
- 3 velká vejce při pokojové teplotě
- Domácí šlehačka
- Čerstvé lesní plody
- Plátky limetky nebo obyčejné limetky
Postup na limetkový cheesecake pečený
- Nastavte rošt trouby do střední polohy, na místo spodního roštu pro vodní lázeň popsanou v kroku 5 a předehřejte troubu na 177 °C.
- Pokud grahamové sušenky ještě nejsou rozdrcené, rozmělněte je v kuchyňském robotu na jemnou drť.
- Drobky nasypte do středně velké mísy a smíchejte s cukrem a rozpuštěným máslem, dokud se nespojí.
- Pevně ji vtlačte na dno a mírně nahoru po stranách dortové formy.
- Formu není třeba nejprve vymazat tukem. K pevnému zabalení kůrky používám dno odměrky. Předpečte 10 minut.
- Vyjměte z trouby a nechte kůrku mírně vychladnout, zatímco budete připravovat náplň.
- Vložte náplň do mísy: ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem šlehejte ve velké míse smetanový sýr a krystalový cukr při středně vysokých otáčkách, dokud směs nebude hladká a krémová, asi 2 minuty.
- Přidejte limetkovou šťávu, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a limetkovou kůru a šlehejte při středně vysokých otáčkách, dokud se hmota zcela nespojí.
- Na střední rychlosti přidávejte vejce jedno po druhém a po každém přidání šlehejte, dokud se nespojí.
- Po přidání posledního vejce do těsta přestanete míchat. Abyste zabránili vyprázdnění a popraskání tvarohového koláče při jeho ochlazování, vyhněte se pokud možno přílišnému míchání těsta.
- Těsto na cheesecake nalijte do teplého korpusu. Gumovou stěrkou nebo lžící ho uhlaďte do rovnoměrné vrstvy.
- Připravte si jednoduchou vodní lázeň. Na vodní lázeň potřebujete 1 cm vody v pekáči, takže se ujistěte, že vaříte dostatečně.
- Na spodní rošt předehřáté trouby položte velký kovový pekáč nebo zapékací mísu.
- Do pánve nalijte vroucí vodu do hloubky asi 1 cm. Tvarohový koláč ihned položte na prostřední mřížku. Zavřete troubu, aby se uvnitř zachytila pára.
- Tato jedinečná vodní lázeň dodá troubě páru, aniž by se cheesecake nacházel uvnitř samotné vody, což je tradiční metoda vodní lázně vysvětlená v poznámkách k receptu.
- Cheesecake pečte 55-70 minut nebo dokud není střed téměř ztuhlý.
- Po upečení se bude střed cheesecaku mírně kývat, pokud s ním jemně zatřesete. Vypněte troubu a mírně pootevřete dvířka trouby.
- Nechte cheesecake v troubě chladnout po dobu 1 hodiny. Vyjměte jej z trouby a poté cheesecake nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě. Poté cheesecake uložte do chladničky alespoň na 4 hodiny nebo přes noc.
- Čistým ostrým nožem nakrájejte na plátky k podávání. Aby byly plátky úhledné, otřete nůž a mezi jednotlivými plátky ho ponořte do teplé vody.
- Zbytky cheesecaku přikryjte a uchovávejte v chladničce až 5 dní.