Ačkoli s přípravou těchto lilkových závitků strávíte nějaký čas, konečný výsledek je stejně kvalitní jako v restauraci.
Ingredience
- 1 velký lilek
- 1 lžíce soli
- 3 velká vejce, lehce našlehaná
- 1 šálek strouhanky
- 1 šálek strouhaného parmezánu
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce mleté čerstvé petrželky
- špetka soli a pepře
- Olej na smažení
Na omáčku
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 plechovka rajčatové omáčky
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1/4 šálku rajčatového protlaku
- 2 lžíce mleté čerstvé petrželky
- 2 lžičky cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky sušené bazalky
- Pepř
- Chilli vločky
Na náplň
- 1 kelímek sýru ricotta
- 1 hrnek mozzarely na strouhání
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
- 1/4 šálku mleté čerstvé petrželky
- 1 velké vejce, lehce rozšlehané
- Pepř
Postup
- Lilek oloupejte a nakrájejte podélně na silné plátky. Vložte je do cedníku nad talíř, posypte solí a promíchejte. Nechte 30 minut stát.
- Mezitím ve velkém hrnci osmahněte na oleji cibuli a připravte omáčku. Přidejte česnek a vařte ještě 1 minutu. Vmíchejte zbývající ingredience na omáčku a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu, vařte odkryté, dokud se chutě nespojí a občas promíchejte, 20-25 minut. Lilek opláchněte a nechte okapat.
- Ve velké míse smíchejte ingredience na náplň a dejte stranou.
- V misce rozšlehejte vejce. V jiné míse smíchejte strouhanku, 1/2 šálku parmezánu, česnek, petrželku, sůl a pepř. Lilek namočte do vajec a poté do směsi strouhanky.
- V hluboké pánvi rozehřejte olej a smažte lilek po částech dozlatova, 2-3 minuty z každé strany. Osušte ho na papírových utěrkách.
- Předehřejte troubu na 190 °C. Do nevymazané zapékací misky o dejte lžíci omáčky. Na každý plátek lilku rozetřete 2 lžíce náplně. Opatrně srolujte a položte do zapékací misky spojem dolů a přelijte zbývající omáčkou.
- Posypte zbývajícím parmezánem. Přikryjte a pečte 30-35 minut, dokud se nevytvoří bublinky.