italsky-lilek-s-parmazanem

Tento recept na lilek s parmezánem po italsku je lehčí varianta lasagní – připravuje se z opečených plátků lilku, a tím pádem je bezlepkový. Tento recept vystačí asi na 8 porcí.

Ingredience

  • 3 malé nebo 2 střední lilky
  • ¼ hrnku + 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Jemná mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 středně velká žlutá cibule, jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • ¼ hrnku rajčatového protlaku
  • 800 g drcených rajčat
  • ¼ hrnku nahrubo nasekané čerstvé bazalky a další bazalka na ozdobu
  • 1 lžička balzamikového octa
  • Špetka chilli vloček
  • 170 g strouhané mozzarelly
  • 60 g čerstvě nastrouhaného parmezánu

Popis

  1. Předehřejte troubu na 210 °C. Lilky svisle nařízněte, abyste vytvořili dlouhé, rovnoměrné pláty o tloušťce asi 1 cm. Obě strany pokryté slupkou lilku vyhoďte. Obě strany plátků lilku lehce potřete olivovým olejem. Uspořádejte je v jedné vrstvě na plech.
  2. Horní strany posypte solí a pepřem. Pečte, dokud nebudou zlatavé a měkké, asi 22 až 27 minut a dejte stranou.
  3. Mezitím připravte rajčatovou omáčku. V hrnci na středním ohni zahřejte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a špetku soli. Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 4 až 7 minut.
  4. Přidejte česnek a rajčatový protlak. Za stálého míchání vařte asi 1 minutu. Přidejte drcená rajčata, promíchejte a směs přiveďte k varu. Po uvedení do varu snižte teplotu a vařte, dokud omáčka pěkně nezhoustne, asi 15 minut.
  5. Odstavte hrnec z ohně a vmíchejte nasekanou bazalku, ocet, sůl a chilli vločky.
  6. Na dno pekáčku rozetřete část omáčky. Na omáčku vložte asi třetinu plátků lilku, které se mírně překrývají (v případě potřeby je nakrájejte).
  7. Na lilek dejte další omáčku a posypte mozzarellou. Postup opakujte, dokud vám stačí suroviny.
  8. Předposlední vrstva by měla být mozzarella a jako poslední část nasypte strouhaný parmezán.
  9. Pečte na spodní mřížce na 200 °C, odkryté, dokud omáčka nezačne bublat a povrch není zlatavý, asi 20 až 25 minut.
  10. Po vyndání nechte alespoň 15 minut vychladnout, aby vše ztuhlo a poté posypte další bazalkou. Nakrájejte ostrým nožem a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang