Tento recept na lilek s parmezánem po italsku je lehčí varianta lasagní – připravuje se z opečených plátků lilku, a tím pádem je bezlepkový. Tento recept vystačí asi na 8 porcí.
Ingredience
- 3 malé nebo 2 střední lilky
- ¼ hrnku + 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- Jemná mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 středně velká žlutá cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
- ¼ hrnku rajčatového protlaku
- 800 g drcených rajčat
- ¼ hrnku nahrubo nasekané čerstvé bazalky a další bazalka na ozdobu
- 1 lžička balzamikového octa
- Špetka chilli vloček
- 170 g strouhané mozzarelly
- 60 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
Popis
- Předehřejte troubu na 210 °C. Lilky svisle nařízněte, abyste vytvořili dlouhé, rovnoměrné pláty o tloušťce asi 1 cm. Obě strany pokryté slupkou lilku vyhoďte. Obě strany plátků lilku lehce potřete olivovým olejem. Uspořádejte je v jedné vrstvě na plech.
- Horní strany posypte solí a pepřem. Pečte, dokud nebudou zlatavé a měkké, asi 22 až 27 minut a dejte stranou.
- Mezitím připravte rajčatovou omáčku. V hrnci na středním ohni zahřejte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte cibuli a špetku soli. Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 4 až 7 minut.
- Přidejte česnek a rajčatový protlak. Za stálého míchání vařte asi 1 minutu. Přidejte drcená rajčata, promíchejte a směs přiveďte k varu. Po uvedení do varu snižte teplotu a vařte, dokud omáčka pěkně nezhoustne, asi 15 minut.
- Odstavte hrnec z ohně a vmíchejte nasekanou bazalku, ocet, sůl a chilli vločky.
- Na dno pekáčku rozetřete část omáčky. Na omáčku vložte asi třetinu plátků lilku, které se mírně překrývají (v případě potřeby je nakrájejte).
- Na lilek dejte další omáčku a posypte mozzarellou. Postup opakujte, dokud vám stačí suroviny.
- Předposlední vrstva by měla být mozzarella a jako poslední část nasypte strouhaný parmezán.
- Pečte na spodní mřížce na 200 °C, odkryté, dokud omáčka nezačne bublat a povrch není zlatavý, asi 20 až 25 minut.
- Po vyndání nechte alespoň 15 minut vychladnout, aby vše ztuhlo a poté posypte další bazalkou. Nakrájejte ostrým nožem a podávejte.