Zapečený lilek s parmazánem a mozzarellou

Vegetariánské

Jednoduché vegetariánské jídlo vhodné k obědu, k večeři, i jako snack nebo předkrm.

Příprava

  • Celkem: 2 hod. 15 minut
  • Příprava: 1 h 15 minut
  • Vaření: 1 hodina

Ingredience

  • 2 střední lilky nakrájené na kulaté plátky
  • sůl
  • 5 šálků čerstvé strouhanky
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • čerstvě mletý černý pepř
  • rostlinný olej na smažení
  • univerzální mouka na poprášení
  • 6 velkých vajec, rozšlehaných
  • 2 lžíce plnotučného mléka
  • olivový olej
  • 7 šálků omáčky MARINARA
  • 2/3 šálku strouhaného parmezánu
  • 500 g čerstvé mozzarelly nakrájené na tenké plátky

RYCHLÁ MARINARA OMÁČKA

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1/2 střední cibule nakrájené na kostičky
  • 5 stroužků česneku, nasekaných
  • 7 šálků celých, oloupaných rajčat v pyré z konzervy, nahrubo nakrájených
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky čerstvé bazalky
  • 1 polévková lžíce soli
  • čerstvě mletý černý pepř

Postup

Plátky lilku rozložte na plech a bohatě je posypte solí. Odstavte, aby se z lilku vypustila hořká šťáva, asi 1 hodinu. Přeneste lilek do cedníku ve dřezu a dobře jej opláchněte pod tekoucí studenou vodou. Poté jej důkladně osušte papírovými utěrkami.

Ve velké míse smíchejte 1,5 lžičky soli, strouhanku, oregano, tymián a okořeňte pepřem. Mouku nasypte do středně velké mísy. V jiné středně velké míse rozšlehejte vejce a mléko. Plátek lilku namočte do mouky, poté do vejce a nakonec do směsi strouhanky. Setřeste přebytečnou strouhanku a přeneste lilek na plech. Postup opakujte se zbývajícími lilky.

Do velké rovné pánve nalijte olej do hloubky 2 cm. Olej zahřívejte na středním plameni. Smažte plátky lilku v malých dávkách, jednou je otočte a smažte je dozlatova, asi 3 minuty. Pomocí kleští je přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou a podle chuti je osolte. Postup opakujte se zbývajícími lilky.

Předehřejte troubu na 200 °C. Misku lehce potřete olivovým olejem. Dno zapékací misky pokryjte 1/3 marinara omáčky a na omáčku naaranžujte polovinu lilku. Lilek přikryjte další třetinou omáčky. Na lilek s omáčkou rozprostřete polovinu parmazánu a polovinu mozzarelly. Postup opakujte se zbývajícím lilkem, omáčkou, parmazánem a mozzarellou. Pečte, dokud není horký a nezačíná hnědnout, asi 30 minut.

RYCHLÁ OMÁČKA MARINARA

Ve středně velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olej. Cibuli a česnek za stálého míchání osmahněte, dokud lehce nezhnědnou, asi 3 minuty. Přidejte rajčata a snítky bylinek a přiveďte k varu. Snižte teplotu a přikryté vařte 10 minut.

Vyjměte větvičky bylinek. Vmíchejte sůl a podle chuti opepřete. Použijte ihned, skladujte zakryté v chladničce až 3 dny nebo zmrazte až na 2 měsíce.

Kategorie:

Vegetariánské

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang