Italský zapečený lilek s parmazánem je klasikou. Plátky lilku obalené v chlebu obložte mozzarellou, parmazánem, bazalkou a rajčatovou omáčkou a zapečte. Lilek s parmazánem je jedno z těch skvělých italských jídel – vrstvený nákyp podobný lasagním, ale s plátky lilku, které nahrazují těstoviny.
Ingredience
- 2 velké liky
- 1 čajová lžička soli
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 plechovky celých loupaných rajčat nakrájených na kostičky, přičemž si ponechte šťávu
- 1/2 šálku jemně nasekané čerstvé bazalky
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- 2 šálky strouhanky
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
- 1 šálek hladké mouky
- 4 velká vejce, rozšlehaná
- 200 g čerstvého sýra mozzarella, nakrájeného na plátky
Postup
Připravte lilek:
Lilky nakrájejte na 1 cm silná kolečka. Plátky lilku rozložte na plech. Obě strany koleček lilku lehce posypte solí. Nechte kolečka lilku odležet a uvolnit vlhkost po dobu nejméně 1 až 2 hodin.
Připravte omáčku:
V hrnci o objemu 4 litry rozehřejte na středním plameni 1 lžíci olivového oleje. Přidejte prolisovaný česnek a jemně vařte 1 minutu nebo dokud se nerozvoní.
Přidejte rajčata a šťávu, přičemž rajčata při přidávání do hrnce rozmačkejte. Zvyšte teplotu a přiveďte je k varu, poté teplotu snižte a udržujte velmi mírný var po dobu 15 minut, nepřikryté. Podle chuti osolte a opepřete. Přidejte mletou bazalku a stáhněte z ohně.
Předehřejte troubu:
Vložte mřížku doprostřed trouby a troubu předehřejte na 200 °C.
Připravte si místo na bagrování:
Smíchejte 1/2 šálku strouhanky s 1/4 šálku parmazánu.
Připravte se tak, abyste měli v jedné míse mouku, v druhé míse rozšlehaná vejce a v další směs strouhanky a sýra.
Kolečka lilku obalte v těstíčku:
Připravte si dva plechy. Dno obou plechů potřete lžící olivového oleje. Kolečka lilku by měla být mokrá od uvolňování vlhkosti po nasolení. Osušte je papírovými utěrkami.
Kolečka lilku postupně obalujte nejprve v mouce, pak je namočte do rozšlehaných vajec a nakonec je obalte ve směsi strouhanky a parmazánu. Položte je na olejem vymazané plechy. Každé obalené kolečko lilku pokapejte trochou oleje.
Pečení koleček lilku:
Vložte připravené plechy s lilkem do trouby. Pečte 18 až 20 minut, v polovině pečení plátky obracejte, dokud nejsou pěkně propečené a vidličkou změklé. Vyjměte je z trouby a nechte vychladnout na dotek.
Vytvořte nákyp:
Na dno zapékací misky rozetřete 1 šálek rajčatové omáčky. Na dno pekáče položte třetinu koleček lilku v jedné vrstvě, která pokrývají omáčku. Na kolečka lilku navrstvěte polovinu plátků mozzarelly. Posypte 1/3 šálku parmazánu.
Na sýr položte další třetinu koleček lilku. Na kolečka lilku rozetřete 1 šálek omáčky. Na omáčku navrstvěte zbytek plátků mozzarelly. Posypte 1/3 hrnku strouhaného parmezánu. Na sýr přidejte v jedné vrstvě zbývající lilek. Navrch dejte zbývající omáčku a zbylý parmazán.
Upečte, nechte odpočinout a podávejte:
V troubě snižte teplotu a nezakryté pečte, dokud se sýr nerozpustí a směs nebude na okrajích bublat, asi 35 minut. Vyjměte z trouby a nechte 10 minut odstát, než začnete krájet a podávat.
NUTRIČNÍ ÚDAJE NA PORCI
- 600 kalorií
- 30 g tuku
- 53 g sacharidů
- 31 g bílkovin