Bude dort. Nejspíš stejný, jako jsem pekla v neděli. Pomerančovo-levandulový. A navrch bezlepkový.
TIP: Můžete si také připravit i lahodný čokoládový koláč bez vajec.
Pomerančovo-levandulový bezlepkový dort zdobený kandovanými pomerančovými plátky
Ingredience:
- 4 vejce
- 300 g cukru
- 250 g másla, změklého
- 150 g hustého bílého jogurtu
- 300 g bezlepkové mouky (nebo obyčejné hladké)
- 50 g strouhaných mandlí
- 1 lžička prášku do pečiva (bez lepku)
- 1 lžička jedlé sody (bez lepku)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 sklenička pomerančové marmelády
Náplň:
- 2 smetany ke šlehání
- 1 lžíce levandule
- šťáva ze 2 pomerančů
- 1 vanilkový puding (bez lepku, používám Alnatura)
- 1 zakysaná smetana
- moučkový cukr podle chuti
- balíček želatiny v plátcích (6 plátků)
Kandované pomeranče:
- 300 g cukru krupice
- 300 ml vody
- 2 pomeranče nakrájené na plátky (tenké, ale aby se nerozpadaly)
Postup
- Na krém si nejlépe den předem svařte obě smetany s levandulí a nechte vylouhovat. Poté slijte přes sítko a nechte do druhého dne (nebo alespoň pár hodin) vychladit v lednici.
- Druhý den připravte kandované pomeranče. V hrnci nebo hlubší pánvi smíchejte cukr s vodou a opatrně zahřívejte, dokud se nerozpustí.
- Poté přidejte plátky pomeranče a nechte probublávat mírným varem 30-40 minut a občas plátky opatrně obraťte. Potom pomeranče opatrně vyndejte a rozložte na plech vyložený papírem na pečení a nechte schnout.
- Všechny tekuté ingredience na těsto mixérem smíchejte a poté zašlehejte sypké ingredience, které jste předem přeseli přes jemné síto, a hotové těsto nalijte do kulaté dortové formy vyložené papírem na pečení. Pečte na 180 °C, dokud se těsto nepustí okrajů a nebude zlatavé (pro jistotu do něj píchněte špejlí nebo párátkem, abyste si byli jistí, že není ve středu syrové).
- Po vychladnutí těsto seřízněte do roviny a jednou vodorovně prokrojte. Poté spodní díl štědře potřete marmeládou (můžete jí lehce naředit rumem nebo pomerančovým likérem), přiklopte vrchním dílem a stáhněte korpus do ráfku. Okraj ráfku kolem dokola vyložte pruhem papíru na pečení.
- Uvařte puding a pomerančové šťávy, nechte ho vychladnout a potom ho prošlehejte a smíchejte ho se zakysanou smetanou (zašlehávejte jí po lžících). Plátky želatiny na pár minut namočte do vody. Vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha.
- Pomerančový pudink opatrně spojte se šlehačkou a doslaďte moučkovým cukrem podle chuti.
- Na plotně nechte v hrnci rozpustit želatinu. Přidejte k ní lžíci krému a pořádně rozmíchejte. Tuto směs poté vraťte do mísy ke krému a opatrně, ale důkladně promíchejte. Krém nalijte na korpus, uhlaďte stěrkou a dejte do ledničky ztuhnout (nejlépe přes noc, ale minimálně na 3 hodiny).
- Po ztuhnutí krému povrch dortu ozdobte plátky kandovaných pomerančů.
Redakce Receptik.cz