Já prostě miluju jahodovou sezónu. Jahody jíme doma ke snídani, obědu, svačině i večeři. Jako každý rok, i letos nesměla chybět návštěva samosběru, kde jsem udělala zásoby do mrazáku. Potřebuju si v něm ale nechat místo ještě na další ovoce, a tak vymýšlím stále nové jahodové recepty, které pak s radostí a láskou jíme A nemůžu vás ochudit o další skvělý jahodový recept, kterým jsou tyto báječné levandulové knedlíčky s jahodovou omáčkou.
Těsto je téměř jen z tvarohu, žádná mouka, žádný cukr, a díky tomu se v puse úplně rozplynou. Levandule jim navíc dodá skvělý šmrnc, který se krásně doplňuje s jahodami a čerstvou mátou. No prostě lahůdka a nejspíš moje nová závislost.
Ingredience
Na knedlíčky:
- 250 g tvarohu (v papíru, ne ve vaničce)
- 1 vejce
- 20 kapek stevie
- 1 lžíce pohankové krupice + na obalení knedlíčků
- 1/2 lžičky levandulových květů (cca ze dvou stébel)
Na omáčku:
- 250 g jahod
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička medu
- 10 lístků máty
- 1 lžíce vanilkového pudingu (použila jsem puding bez lepku)
- 1 dcl vody
A jak dál?
Postup přípravy
Tvaroh lehce osušíme papírovou utěrkou, abychom ho co nejvíce zbavili tekutiny. K vysušenému tvarohu přidáme vejce (nejlépe domácí), levandulové květy, stevii a lžíci pohankové krupice. Důkladně společně promícháme a pomocí lžíce tvoříme z těsta kuličky, které v rukou lehce vytvarujeme. Každý knedlíček ještě obalíme v pohankové krupici. Knedlíčky vaříme ve vroucí vodě cca 5 minut.
Na omáčku si připravíme jahody, které důkladně omyjeme a překrájíme na čtvrtiny. Dáme je do menšího hrnce, podlijeme 1 dcl vody a necháme na mírném plameni vařit cca 5 minut. Ve chvíli kdy jahody pustí dostatek tekutiny a změknou, rozmixujeme část ponorným mixerem. Chceme ale aby v omáčce zůstaly i celé kusy jahod, takže stačí opravdu jen velmi krátce.
K rozmixovaným jahodám přidáme puding a metličkou ho důkladně rozmícháme a necháme ještě cca 2 minuty provařit. Pak už nevaříme. Nakonec vmícháme natrhané lístky máty a necháme omáčku ještě lehce zchladnout. Až do vychladlé omáčky vmícháme med.
Knedlíčky podáváme přelité jahodovou omáčkou, ozdobené lístky čerstvé máty. Skvěle se hodí jako lehké hlavní jídlo, stejně tak dobře si na nich ale pochutnáte i ke svačině.