Tak jsem o tom přemýšlela a ono se fakt vůbec nevyplatí mít mě doma. Ani mně samotné, ani manželovi (a myslím, že našim se celkově dost ulevilo). Tak si to sečtem. Odívám se, obouvám se a omítku si zajišťuji už nějaký čas víceméně sama. A jsem asi, řekněme, ehm, ze skromnějších. Dejme tomu. (Neboli – Vuittonku ani nejrůznější značkové nátěry na jakoukoli část obličeje u mě nehledejte Počkat, kecám! Pořídila jsem si první rtěnku od Clinique! No tak už ani v tomhle se nevyplatím.).
Ale jakmile přijde na jídlo… Ach můj bože. To si tak představte, že se mnou jdete nakoupit… Vejdu do obchodu/na trh a oči se mi rozsvítí jako stovatové žárovky a radar na dobroty všeho druhu se začne splašeně točit na všechny strany, takže nevím, kam dřív, a vás tahám za sebou jako hadrovou panenku (no dobře, tak panáka). Třešně? Jasně!
Ale rovnou kilo, protože první půlkilo (čehokoli) samozřejmě musím sníst jen tak a teprve z toho druhého můžu něco vytvořit, to dá přeci rozum! Uf, maliny? No tak to je snad zbytečné se ptát, jestli je potřebujem, ne? Jééé, angrešt! Hele, jahody! Rybíz! Bylinky! A takhle bych mohla pokračovat pomalu do nekonečna.
Nedejbože, když mě vyvezete na dovolenou. Eiffelova věž? Super! Ale viděli jste všechny ty francouzský jogurty/sýry/čokolády/marmelády?! Drážďany? Dobrý! Ale jak to, že jejich Kaufland je o tolik lepší než náš? Víte, co všechno tam mají? Ach.
No, nejnáročnější položkou v našich nákupech je jednoznačně všemožné ovoce. Teda vymyslela jsem řešení, ale asi to neklapne. Měli bychom si pořídit sad. Víte, kolik bychom ušetřili? Tyjo, myslím, že do pěti let bychom měli první ušetřený milion. Bez legrace.
Jenže vzhledem k tomu, že zvládnu usušit i kaktus (o tom už jsem se, tuším, zmiňovala tady) a ostatní flora v mém okolí překvapivě rychle hyne (Zeptejte se klidně té levandule, co jsem dostala k narozeninám. Jo, vlastně to nejde… Uschla.), asi by sad nedopadl nejlíp. Navíc o sadařství víme houby. Vlastně míň než houby. Tak tedy asi dál budeme vesele směřovat k bankrotu.
Letní vrstvený dort
Ingredience:
Sladké máslové těsto (Pâte Sucrée Beurrée podle Pierra Hermé):
- 150 g másla o pokojové teplotě, nakrájené na kostičky
- 95 g moučkového cukru (prosátého přes jemné sítko)
- 30 g mandlové moučky
- 2 špetky soli
- 1/4 vanilkového lusku
- 1 vejce
- 250 g hladké mouky (prosáté přes jemné sítko)
- nebo 200 g oblíbených sušenek + 100 g másla
Třešňové pyré s růžovou vodou:
- 300 g vypeckovaných třešní
- 1/4 – 1/3 hrnku vody
- 1/2 lžičky růžové vody
Třešňovo-růžová vrstva:
- 250 g tvarohu
- 250 g mascarpone
- 100 g šlehačky
- 200 třešňového pyré s růžovou vodou
- moučkový cukr na doslazení
- 6 plátků želatiny
Angreštové pyré:
- 300 g angreštu
- 1/4 – 1/3 hrnku vody
Bazalkový cukr:
- 10 větších bazalkových lístků
- 20 g krupicového cukru
- 20 g moučkového cukru
Angreštovo-bazalková vrstva:
- 250 g tvarohu
- 250 g mascarpone
- 100 g šlehačky
- 200 angreštového pyré
- bazalkový cukr + případně další moučkový na doslazení
- 6 plátků želatiny
Na ozdobu čerstvé třešně a angrešt
Postup
Máslo vložte do mísy robotu a šlehejte dokud nebude hladké a nadýchané. Poté přidejte cukr, mandlovou mouku a sůl. Rozřízněte vanilkový lusk, vyškrábněte z něj semínka a přidejte je do těsta. Nakonec přidejte vejce a prosátou mouku a nechte robot míchat, dokud těsto nezačne tvořit soudržnou kouli. Pak těsto rozdělte napůl a obě části zabalte do potravinářské fólie a nechte 4 hodiny chladit v lednici.
Pokud vás tlačí čas, připravte klasický cheesecakový korpus z rozmixovaných/drcených sušenek a rozpuštěného másla. Pečte stejně jako mandlový (viz níže).
Zatímco se těsto chladí, připravte oba druhy ovocného pyré. Nakrájené ovoce (třešně vypeckované, angrešt bez stopek a „bubáků“) nasypte do hrnce, zalijte vodou a na mírném plameni duste doměkka. Poté rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes jemné sítko, abyste se zbavili větších kousků a peciček (pokud vám nevadí „kousky“ ovoce v krému, tento krok můžete teoreticky vynechat). Do třešňového pyré vmíchejte růžovou vodu. Nechte vychladnout.
Po vychlazení těsta předehřejte troubu na 170°C. Dno dortové formy (o průměru 22 cm) vyložte papírem na pečení, boky lehounce pomažte máslem a rovněž vyložte pruhem papíru (tentokrát stačí tenký proužek). Jeden díl těsta si uložte do mrazáku na příště a druhou část těsta vybalte z fólie a vtlačte rukama do formy a lžící uhlaďte a vyrovnejte povrch. Samozřejmě můžete těsto taky rozválet válečkem, ale škoda špinění válu a válečku. Pečte dozlatova (přibližně 15 minut). Nechte vychladnout.
Vychladlý korpus pevně stáhněte do okruží s upravitelným průměrem. Obvod vyložte pruhem papíru na pečení.
Připravte třešňový krém. Do studené vody namočte 6 plátků želatiny. Prošlehejte spolu tvaroh, mascarpone a šlehačku. Do vzniklého krému vmíchejte třešňové pyré. Ochutnejte a doslaďte podle chuti. Želatinu vymačkejte a rozpusťte v rendlíku. K rozpuštěné želatině přidejte 2 vrchovaté lžíce krému a dobře rozmíchejte. Poté tuhle směs krému a želatiny vmíchejte zpět do krému, dokonale promíchejte a pak nalijte na korpus a uhlaďte. Dejte na minimálně 2 hodiny do lednice.
Zatímco se chladí první vrstva dortu, připravte bazalkový cukr na dochucení angreštového pyré. Bazalkové lístky vložte spolu s oběma druhy cukru do mixéru a dobře promixujte. Uložte do lednice.
Angreštový krém připravte úplně stejně jako třešňový, pouze ho doslaďte připraveným bazalkovým cukrem (a případně ještě moučkovým, pokud máte kyselejší angrešt). Nalijte na ztuhlou třešňovo-růžovou vrstvu, uhlaďte a opět dejte minimálně na 2 hodiny vychladit.
Ozdobte čerstvým ovocem.
Redakce Receptik.cz