Co může být o letních teplých večerech příjemnější než posezení s rodinou nebo s přáteli na zahradě u grilu. Na grilu pak pochopitelně nesmí chybět něco dobrého k snědku. V našich krajích nejraději grilujeme maso nebo výrobky z masa, které jsou určené přímo na grilování.
V poslední době ale stále častěji grilujeme také sýry, zeleninu, brambory nebo dokonce ovoce. Grilování se tak stává čím dál běžnější součástí našeho životního stylu a s jeho stoupající četností bychom měli pečlivě vybírat nejen to, co grilujeme, ale i to, co ke grilovanému pokrmu přikusujeme.
V případě, že se jedná o večerní grilování, platí pro něj stejné nutriční zásady jako pro jakoukoliv jinou všední večeři. To znamená, že jídlo by mělo být konzumováno nejpozději cca 3–4 hodiny před usnutím a mělo by obsahovat zdroj bílkovin.
V případě grilování tedy nejspíš maso, sýry s nižším obsahem tuku, dále zdroj vlákniny – ideálně zeleninový salát a zdroj sacharidů – pečivo. Zdrojem vlákniny jsou také fazolové lusky. Mimo grilovací sezónu je možné připravit je jako zelené fazolky na kyselo.
Sacharidy
Sacharidy u večeře jsou velmi diskutovaným tématem. Mnoho propagátorů zdravého životního stylu by nejraději sacharidy z jídelníčku vyloučilo úplně. Ovšem jejich místo je skutečně nenahraditelné a neměly by být vynechány z žádného denního jídla.
Tedy ani z večeře. Dobře sestavená večeře totiž díky rozumnému obsahu sacharidů správného původu příjemně zasytí a umožní organizmu během noci ideálně regenerovat. Vždy ale záleží na množství a glykemickém indexu sacharidové potraviny.
Celozrnná bagetka se záparou je vyrobená z celozrnné pšeničné a celozrnné žitné mouky. Sypananá je křupavými semínky slunečnice, lnu a sezamu. Díky zápaře (směsi máčených semínek a cereálií) získává pečivo jedinečnou chuť a vydrží déle měkké a vláčné.
Zápara navíc dodává do pečiva vlákninu. Pro běžně aktivního dospělého člověka platí, že dávka přílohy (včetně pečiva) by měla být cca o 50 % nižší než u oběda. Druh pečiva volíme podle jídla, ke kterému jej jíme.
Celozrnné chleby bagety
V případě grilovaného masa nebo sýru je velmi vhodný celozrnný chléb nebo celozrnné bagety. Obsahují totiž velké množství vlákniny, která celé jídlo zdržuje déle v trávicím traktu, zvětšuje objem tráveniny a zpomaluje tak vstřebávání živin, tj. energie do organizmu.
Pomalu přijatá energie je efektivněji využívána a ukládána v podobě glykogenu* do jater a svalů. Pokud je grilované maso nebo sýr doplněno větším množství zeleniny, je vhodnou přílohou i pečivo vícezrnné nebo grahamové, které obsahuje vlákniny zpravidla o něco méně.
Vláknina ze zeleniny by totiž v kombinaci s větším množstvím vlákniny z celozrnného pečiva mohla znamenat až příliš vysokou zátěž trávicího traktu a výsledkem by nemuselo být jen pozvolné trávení a vstřebávání, ale i nepříjemný pocit plnosti, pálení žáhy a nadýmání.
Závěrem
Ve zkratce lze tedy říci, že ke grilovanému masu či sýru rozhodně pečivo patří. Jeho množství je večer zhruba poloviční než u oběda. Pokud je součástí jídla velký zeleninový salát, volíme necelozrnné pečivo. Pokud je součástí pouze zeleninová obloha nebo zelenina zcela chybí (což je chyba!), volíme celozrnné pečivo.
Obezřetní buďme také u výběru nápojů podávaných ke grilování – pokud volíme alkoholické nápoje, je nutné počítat i se sacharidy a alkoholem v nich obsaženými. V naprosté většině případů mají tyto nápoje velmi vysoký glykemický index.
* Glykogen je do svalových buněk a jater ukládán v případě, že byl předtím spotřebován například fyzickou aktivitou a jsou volné dostatečné rezervy pro jeho ukládání.